Opinii

Clubul de la Roma si criza actuala (XVII)

24.11.2009, 23:05 20

America, invatand sa priveasca in viitor, a vazut cum americanulsarac se poate transforma, cu timpul, intr-un american din clasa demijloc. Fireste, in contextul in care, dupa al Doilea RazboiMondial, in tarile capitaliste, indeosebi in cele cu economii depiata puternice, prinsese contur convingerea ca a fost descoperitelixirul bunastarii: societatea de consum. Creditul devenind mareavedeta. Ei bine, America s-a afirmat, in acest context, in veaculal XX-lea, drept noul model de organizare a lumii.

Sub raport istoric, veacul al XX-lea a fost scurt. Foarte scurt.A inceput intr-o noapte din 1914, cand s-au stins luminile peplaneta. Si s-a sfarsit cu diminetele insorite din cea de-a douaparte a anului 1989, dupa ce Primul Razboi Mondial, revolutia dinRusia, al Doilea Razboi Mondial si Razboiul Rece, de 40 de ani,dominantele acestui veac scurt, favorizasera plasarea siintretinerea, intre miturile vremurilor moderne, a legendei desprerolul conducator al clasei muncitoare in societatea contemporana.Legenda isi epuizase insa filonul. Istoria, grabita sa-si schimbecursul, a luat-o inaintea calendarului. Probabil intr-un gest de aduce la bun sfarsit ceea ce deja incepuse. Daca veacul al XIX-leaisi prelungise existenta cu anii de pace de pana in 1914, veaculXXI a inceput cu zece ani mai devreme, la 1 ianuarie 1990. Apornit, asadar, acest al XXI-lea veac, al carui val ne poarta cuel, printr-un amplu proces de demitizari.

Cine ar fi crezut! Acum mai bine de doua decenii, in secolul alXX-lea, un comentator de la "Le Figaro" isi prefata releleprevestiri cu un extras din "Posedatii" lui Dostoievski: "Mujiciinainteaza cu arcul in mana. Teribile lucruri se pregatesc". Acestcantec profetic, ce saluta ridicarea demonilor in Rusiaprerevolutionara, voia sa atraga atentia ca lumea merge sprevremuri tulburi. Comentatorul citat vedea planeta asaltata de o"strategie mondiala pe termen lung a fortelor leniniste". Vedea, inzonele dominate de comunism, "oameni insingurati, cu mainilelegate", privind nu numai cu neputinta, dar si zadarnic prin neguraunui veac dominat de ideologie. Istoria insa avea sa-l contrazicaneasteptat de repede. Tot asa cum avea sa-l contrazica si pecelebrul Raymond Aron. In plina ofensiva a comunismului, reputatulsociolog si publicist francez publica o carte profetica: "Inapararea Europei decadente". Si el vedea, la granitele comunismuluicu lumea apuseana, "caini politisti si turnuri de observatie",impiedicand interferente cu "decadenta societatii de consum". Panala un punct, analiza savantului francez era corecta. Se pornea, incartea amintita, de la adevarul ca virtutile oricarui sistemeconomic se masoara prin capacitatea de a satisface nevoilepopulatiei, de a administra rational resursele, de a organizaeficient productia de bunuri necesare bunastarii fizice siintelectuale a individului. In aceasta privinta totul era limpede:experienta istorica a tarilor est-europene era intr-adevar un esec.Dar mai departe Raymond Aron se insela. Imaginea pe care o prezentaera aceea a unui sfarsit de secol al XX-lea in care sistemul fauritde U.R.S.S. "va continua sa lupte impotriva influentei corozive alibertatilor apusene".

A fost tocmai invers. A cazut Zidul Berlinului. Si au inceput sacada miturile. In procesul marii concilieri intre capitalism sicomunism... Nu, n-a fost nici pe departe vorba de convergentasistemelor, proces asteptat de unele cercuri de stanga dinOccident. De altfel, teoria convergentei incepuse sa piarda terencu vreo cincisprezece ani in urma. Concilierea capitalism -comunism a avut loc sub un alt steag: al rationalitatii. Practic,comunismul si-a strans lucrurile si a parasit terenul, lasand locliber expansiunii capitalismului.

In plan politic, lucrurile s-au petrecut relativ repede.Partidele comuniste au cedat puterea (ori le-a fost luata) si,imediat, vechile institutii s-au prabusit. In plan economic, insa,procesul n-a mai fost atat de rapid. Dimpotriva, a mers incet,foarte incet.

Dar trenul pornise. Trenul globalizarii economiei de piata. IarAmerica era cea dintai locomotiva intre locomotivele ce trageauacest tren.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24