Opinii

Dezbatere ZF/Facebook: Steve Jobs a fost un vizionar, un lider, dar un dictator veşnic nemulţumit. Aţi fi lucrat pentru/cu el?

Dezbatere ZF/Facebook: Steve Jobs a fost un vizionar, un lider, dar un dictator veşnic nemulţumit. Aţi fi lucrat pentru/cu el?

Autor: Cristian Hostiuc

07.10.2011, 18:07 2069

Steve Jobs a fost un vizionar şi un creator de produse care au fost îmbrăţişate de consumatori imediat ce au fost lansate.

Şeful Apple, care a murit la mijlocul acestei săptămâni la numai 56 de ani, a fost cel care a impus Mac-ul, iPod-ul, iPhone-ul şi iPad-ul. Şi cine ştie ce produse mai sunt în fişierele unor calculatoare şi care vor fi lansate în următorii ani, produse bazate pe viziunea lui Jobs.

Noi, cei care nu l-am cunoscut niciodată ci doar am citit despre el, îi aducem recunoştinţă pentru ceea ce a făcut.

Dar aşa cum spun poveştile, el în viaţa de CEO a fost un dictator. Aproape că nu avea încredere în nimeni, era tot timpul suspicios, dădea afară departamente întregi la prima nemulţumire şi nu se lăsa până când produsele şi serviciile ieşeau aşa cum voia el.

Ziarele şi revistele de business sunt pline de articole care descriau, din relatările altora, viaţa de la sediul Apple din Cupertino.

Jobs dădea acelaşi proiect la echipe diferite, dar care nu ştiau ce face fiecare. El dădea informaţii false pentru a vedea cine le aruncă în mass-media. În fiecare an organiza o întâlnire cu o sută de oameni, care puteau fi de la un tehnician până la un director. Pentru managerii de top, dacă nu erai invitat la această întâlnire, însemna sfârşitul. Foarte mulţi oameni sufereau dacă nu beneficiau de atenţia lui Jobs, fie şi printr-un salut.

În general, comunicarea cu Jobs era unilaterală: ori făceai ce voia el, ori plecai.

Având în vedere aceste lucruri, cel puţin aşa cum sunt ele povestite în articole, aţi lucra pentru un lider vizionar, creativ, care cere mult de la oameni, dar care în acelaşi timp este un veşnic nemulţumit, un "dictator"?

Aţi fi dispus să lucraţi pentru un şef care să se schimbe o dată la patru ani sau pentru unul care să stă decenii în companie? Comentaţi pe Facebook sau în rubrica de comentarii a articolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels