Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Absolut senzational! Specialistii in economie de la Cotroceni, Victoria si Parlament ies la rampa si fac dezvaluiri cutremuratoare!

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Absolut senzational!...

Autor: Dragos Damian

08.07.2023, 07:00 3358

Executivii care lucreaza in fabricile de prelucrare, pe santierele de constructii si in fermele agricole – in marea lor majoritate oameni modesti, nepriceputi in ale macroeconomiei, nestiutori ale regulilor stiintifice din domeniu si loseri totali pentru ca au preferat munca fizica in loc sa investeasca in domenii stralucitoare precum imobiliare, importuri, energie, IT si BVB – au ramas muti de uimire citind in presa devaluirile facute de catre specialistii in economie de la Cotroceni, Victoria si Parlament.

Specialistii in economie – care apar foarte des in spatiul public de cand a inceput campania electorala - ne atrag atentia ca Romania are probleme in a colecta bani la buget, ca infloreste criminalitatea fiscala, ca exista un deficit grav de resursa umana si ca se produce din ce in ce mai putin in tara.

Executivii din fabricile de prelucrare, santierele de constructii si fermele agricole habar nu aveau de aceste dificultati, ei stateau linistiti crezand ceea ce se spunea pana la inceperea campaniei electorale si anume ca Romania a generat o crestere impresionanta de PIB, ca duduie investitiile straine directe, ca asteptam sa pice 30 de miliarde Euro din PNRR, ca suntem un popor digitalizat si ca vom avea surse de energie multe si variate incat practic electricitatea si gazul vor veni pe gratis.

Ce bine ar fi fost daca specialistii in economie de la Cotroceni, Victoria si Parlament ar fi mers sa lucreze o saptamana intr-o fabrica de prelucrare, pe un santier de constructii sau intr-o ferma agricola ca sa atraga atentia asupra acestor provocari si sa gaseasca rezolvari alaturi de executivii de acolo.

Unii executivi din fabricile de prelucrare, santierele de constructii si fermele agricole au facut pe parcursul anilor multe propuneri de reforma economica care nu au fost luate in considerare de catre specialistii in economie de la Cotroceni, Victoria si Parlament. Foarte bine, pentru ca propunerile erau total nepotrivite, iata-le, radeti de ele:

1. Cota unica 10% Profit, venit, TVA. Imposibil sa nu stimuleze conformarea voluntara. Dar chiar sa fie unica, fara exceptii, derogari, facilitati, etc. Romania devine paradis fiscal, evaziunea fiscala si munca la negru nu vor mai avea sens si vor intra in tara miliarde de euro din capitaluri private. Ce spuneti de 7% sau chiar 5%?

2. Masuri imediate pentru remedierea crizei de angajati Retinerea bursierului pentru o perioada de timp egala cu perioada acordarii bursei la angajatorul care a platit-o si abandonarea regulii repausului de 48 de ore cu acordul angajatului.

3. Salariul minim brut â 4000 lei Va reduce semnificativ orice forma de evaziune fiscala si munca la negru. Este mincinoasa panica creata cum ca unele companii nu isi pot permite cheltuiala si vor trece la restructurari.

4. Stoparea oricaror scutiri in taxarea muncii Nu aduc valoare pe termen lung, sunt discriminatorii, au condus la abuzuri si inegalitati intre diverse sectoare economice.

5. Stoparea oricaror forme de ajutor de stat Cele doua scheme de ajutor de stat pentru investitori creeaza distorsiuni absurde, situatii discriminatorii si perturbari in intermedierea financiara. Un sistem de facilitati fiscale postinvestitie ar fi mult mai atractiv.

6. Stoparea oricaror forme de interventie in piata libera Scutirile, facilitatile, amnistiile si schemele de ajutor acordate unor sectoare economice au creat distorsiuni, inegalitati, false asteptari, abuzuri si deteriorari in principiul fundamental al pietei libere, legea cererii si ofertei.

7. Închiderea imediata a tuturor companiilor de stat care au inregistrat pierderi in fiecare dintre ultimii 5 ani. Nu mai este nimic de spus aici. Doar ca vom sarbatori sfarsitul unei ere de sinecuri si pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO