Se stie, 6-7% este dobanda oferita de anumite banci si de stat, prin diverse instrumente de economisire. Acelasi curs de schimb, euro/ leu, in ultimii 2 ani. Nu ma mira ca Mugur Isarescu nu a investit in imobiliare si a tinut banii in lei, la depozite pe 3 ani, oferite de stat, asa cum a declarat public. Cand ai haturile cursului la indemana mergi pe ce depinde de tine.
Daca cel mai mare bancher roman, care da "ora exacta" in sistem, nu a investit in domeniul imobiliar, mi-e mie clar ca poti sa faci bani buni si fara investitii imobiliare. Diferenta se face daca te multumesti sau nu cu dobanzile bancare sau ale emisiunilor de titluri de stat.
Atunci, stai si te gandesti, cine mai investeste in acest domeniu? ''Nemultumitii'', antreprenorii activi sau...lacomi, care se incapataneaza sa impinga piata imobiliara la un nivel superior si gandesc pe termen mediu/ lung. Sa-i numim generic "capitalistii din real estate". Ce reguli am observat ca aplica cu succes, luand personal "pulsul" pietei in ultimii 2 ani.
Regula nr. 1:
Daca nu esti sigur ca vei castiga din investitii imobiliare mai mult decat dobanda oferita de banci sau de stat, nu are rost sa te agiti. Castigi bani frumosi stand degeaba. Daca gandesti in euro, BNR si statul lucreaza pentru tine. Doar n-or fi prosti strainii care au adus miliarde de euro in tara noastra, i-au schimbat in lei si incaseaza super dobanzi, pe care le transforma in euro. Asa fac bani de bani pe mana Romaniei, atat de ''riscanta'' in fata agentiilor de rating.
Regula nr. 2:
Oportunitatile nu vin si-ti bat la usa. Ori te duci sa le cauti in piata libera (executari silite, licitatii, datornici la banci, insolvente, falimente, etc), ori te multumesti cu ce ai si urmezi regula nr. 1. Asta implica efort, o atitudine proactiva pe piata, energie consumata uneori degeaba si mai multe esecuri decat realizari. Oricum, merita sa incercati pentru ca nici la loto nu castigi daca nu joci.
Regula nr. 3:
Nu conteaza cum merge economia tarii, atata timp cat produsul meu e cautat. Dezvoltatorii imobiliari care au proiecte fezabile, bancabile si cu potential mare de vanzare nu pot fi opriti. Ei gandesc simplu: am vanzari/ cumparatori, merg inainte, n-am clienti, iau o pauza. Multi dezvoltatori au luat un deja mai multi ''ani sabatici” imobiliari, in Bucuresti, asteptand ca Primarul General sa iasa din ''scena''. Eu cred ca va ramane si anul se poate transforma in deceniu.
Regula nr. 4:
Investitorii de portofoliu nu stau la "mila" dobanzilor de la banci sau la cheremul statului. Ei misca lucrurile in alt ritm, mult mai alert, care le ofera sansa sa castige minim 15-20% profit net pe an. Dublu, triplu, merita efortul. Din acesta categorie fac parte cei care inca mai reprezinta clasa de mijloc in Romania, care detin lichiditati de minim 100.000 euro si se orienteaza la investitii imobiliare pe termen mediu, care le pot aduce un randament mai mare decat banii tinuti prin diverse conturi.
Regula nr. 5:
Cine nu risca nu castiga (mai mult). ''Meseria'' capitalistilor implica si riscul de a nu-ti atinge obiectivele propuse. Unii antreprenori isi iau adrenalina din acest domeniu viu si inepuizabil. E dreptul lor, nu-i invidiati. Unii castiga alti pierd, dar la nivel individual sau de companie, exista persoane care nu se multumesc cu putin. Putin astepti, putin primesti. Ca in orice domeniu, si in imobiliare, daca vrei mai mult trebuie sa te straduiesti sa obtii mai mult.
2024 va fi anul celor care vor, pot si stiu sa faca performanta/ profit in imobiliare, cand alti investitori se multumesc cu dobanda de pe piata. Nimeni nu greseste. E o alegere. In vremuri grele, imobiliarele nu sunt pentru oricine.