Opinii

Florin Neagoe şi Alina Niculescu, PwC: Sancţiunile pentru comerţul angro/en-detail de produse accizabile fără atestat se înăspresc din această săptămână

Florin Neagoe, Manager PwC România

Florin Neagoe, Manager PwC România

08.11.2023, 14:20 151

Noile contravenţii, adoptate recent prin pachetul modificărilor fiscale, privind desfăşurarea fără deţinerea unui atestat în prealabil a activităţilor de comercializare angro a băuturilor alcoolice şi tutunului prelucrat, precum şi a activităţilor de comercializare în sistem angro şi/sau en-detail a produselor energetice (benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat, precum şi a biocombustibililor) vor intra în vigoare pe 11 noiembrie 2023.

Ca regulă generală operatorii economici care doresc să distribuie şi să comercializeze angro băuturi alcoolice şi tutun prelucrat, precum şi cei care doresc să desfăşoare activităţi de comercializare în sistem angro şi/sau en-detail a produselor energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat, precum şi a biocombustibililor – au obligaţia să se înregistreze la autoritatea vamală competentă înainte de desfăşurarea unor astfel de activităţi.

În urma îndeplinirii anumitor condiţii şi, totodată ca urmare a conformării cu toate cerinţele legislative în materie de accize, operatorii economici care desfăşoară activităţile descrise mai sus pe teritoriul naţional vor obţine de la autoritatea vamală competentă un atestat de comercializare care le permite desfăşurarea activităţii în condiţii legale.

Din 11 noiembrie 2023, sancţiunile aplicabile asupra neconformării cu cerinţele legislative de mai sus, se vor înăspri. Astfel, pe lângă amendă cuprinsă între 20.000 lei şi 100.000 lei şi suspendarea activităţii de comercializare a produselor accizabile pe o perioadă de 1 - 3 luni, operatorii economici riscă totodată şi confiscarea produselor, iar în situaţia când acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din această vânzare.

În acelaşi timp, operatorii economici care desfăşoară astfel de activităţi şi deţin deja un atestat de comercializare în acest sens trebuie să reţină faptul că sunt obligaţi să înştiinţeze autorităţile competente despre orice modificare pe care o aduc datelor pe baza cărora este efectuată înregistrarea, în termen de 30 de zile de la producerea modificării. Lipsa conformării va atrage, şi în acest caz, consecinţe precum amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei şi suspendarea activităţii de comercializare a produselor accizabile pe o perioadă de 1 - 3 luni.

În contextul noilor sancţiuni, operatorii economici trebuie să se asigure că respectă prevederile legale cu privire la comercializarea angro/en-detail de produse accizabile, respectiv să obţină un atestat în prealabil desfăşurării acestor activităţi. Ulterior obţinerii acestuia, este indicat să se asigure că autorităţile vamale sunt informate în termen legal despre orice modificare adusă asupra datelor în baza cărora atestatul a fost emis.

Material redactat de Florin Neagoe, Manager PwC România, şi Alina Niculescu, Senior Associate, PwC România

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO