Opinii

Intre eroare si oroare

11.03.2005, 00:00 74

Pe jumatate dezbracat, cu fata linistita, fara rani vizibile si cu suspect de putin sange in jur - aceasta este ultima fotografie a liderului separatist cecen Aslan Mashadov, omul care, in 1997, a fost ales presedinte al republicii din Caucaz, intr-un scrutin desfasurat sub auspiciile OSCE si pe care, teoretic, Rusia si democratiile occidentale ar fi trebuit, daca nu sa-l protejeze, macar sa-l sprijine.


Dar nimic nu e normal atunci cand vine vorba despre administratia de la Kremlin si, mai ales de cand la conducerea ei se afla Vladimir Putin. Omul care ne demonstreaza sistematic ca paranoia poate fi charismatica si ca o privire ferma, fixata in ochii cui trebuie, face cat o prietenie de-o viata, si necon-ditionata pe vecie, pe deasupra.


Aslan Mashadov a murit marti, 8 martie, in conditii ramase neclare. Moscova isi atribuie asasinatul, pe care il camufleaza diplomatic in sintagma "operatiune a serviciilor speciale."


Altii spun insa ca Mashadov ar fi fost impuscat accidental de una dintre garzile sale de corp, care avea misiunea de a nu-l lasa pe liderul cecen sa fie prins viu, de rusi. Sau poate ca e vorba numai de un act de tradare, iar autorul asasinatului e chiar rivalul lui Mashadov, Samil Basaiev, purtatorul de stindard al fundamentalistilor musulmani din Cecenia, nemultumit de stilul prea moderat al celuilalt.


Oricare ar fi adevarul, ramane un fapt ca Vladimir Putin a jubilat - atat cat poate el exprima sentimente- anutand in aceeasi zi ca "teroristul international  si seful bandelor armate Aslan Mashadov a fost eliminat". Ciudata gaselnita lingvistica pentru desemnarea liderului cecen care, oricate ar fi avut pe constiinta, cu greu putea fi desemnat drept un terorist international.


Cu putin timp in urma, Mashadov anuntase o incetare unilaterala a focului pe o perioada de o luna si convingerea sa in valorile occidentale. El a fost cel care a condamnat atacurile teroriste din Budionovsk, 1995, si Daghestan, in 1999.


Moscova a omis sa spuna ca Mashadov a fost invitat si primit cu mare pompa la Kremlin si a dat mana cu Boris Eltin - cel care l-a facut om pe Putin - in 1997, semnand cu Moscova un tratat de pace. Pe care nu el, ci presedintele rus l-a incalcat doi ani mai tarziu. Si a uitat sa mentioneze ca "teroristul international" pe care sustine ca l-a eliminat a fost ales democratic, cu 64% din voturi, de un popor satul pana la disperare de cele trei secole de lupta cu fortele ruse.


Dar pentru Vladimir Putin acestea sunt amanunte insignifiante atunci cand vrea sa aplice o noua lectie sangeroasa cecenilor: ca istoria se face asa cum zice mama Rusia, nu asa cum cred ei, si ca oricare ar fi interesele Moscovei in Caucaz, ego-ul primeaza. Si atunci, daca e adevarat ca rusii l-au ucis pe Mashadov, explicatia nu poate fi decat una si terifianta: Moscova, pur si simplu, nu vrea pace in Cecenia. Nu acum.


Cecenii trebuie mai intai ingenuncheati, umiliti, striviti si apoi distrusi - iar pana acolo mai e putin. Pentru ca daca ar fi vrut o rezolvare a conflictului, asa cum sustine - punand in joc aceeasi privire cuceritoare la fiecare summit international - Putin nu l-ar fi lichidat pe Mashadov, ci pe Basaiev, mult mai periculos, acum si mai tarziu.


Dar nu, in discursul sau, parca tinut cu cizma pe pieptul lui Mashadov- Putin a spus "terorist international", mergand pe aceeasi linie sesizata rapid si inteligent dupa 11 septembrie, ca luptatorii din Cecenia nu sunt cu nimic mai prejos decat banda lui Ben Laden. Ceea ce s-ar putea sa se indeplineasca acum, ca Aslan Mashadov nu mai e.


Cine il va mai opri pe Basaiev? La urma urmei, luarile de ostatici organizate de ceceni au fost adevarate "opere de arta" in materie de terorism. Cine poate garanta ca nu exista deja un plan mai vast, mai sangeros, mai tragic, decat cele la care am asistat deja si ca Basaiev, acum imposibil de controlat, nu le va da curs? Oricat de tare s-ar fi bucurat Putin de moartea lui Mashadov, Basaiev si fundamentalistii lui s-au bucurat mai mult.


E un fel de hora ciudata, in care liderul de la Kremlin si principalii sai inamici s-au prins, pentru a dansa pe mormantul unui presedinte legitim, moderat si dispus sa negocieze pacea.


De aici si tristetea acestui personaj care a murit fara sa faca istorie - Aslan Mashadov. A trait ca un animal haituit si a murit singur, abandonat, izolat de aceeasi comunitate internationala care ii saluta victoria in 1997.


Victima a standardului dublu al unei moralitati politice care ne socheaza si ne inflameaza de fiecare data. Neindraznind sa-l contrazica atunci cand compara cecenii cu Al Qaida, occidentalii au semnat un cec in alb pe numele lui Vladimir Putin, lasandu-l sa-si faca voia in Cecenia, desi stiau ca miza e doar a pastra intacte orgoliul si mosia lui. Sub deviza "prietenul la nevoie se cunoaste", masacrul poate sa continue.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO