Opinii

Mica batalie a dividendelor de la SIF-uri

Mica batalie a dividendelor de la SIF-uri
24.03.2010, 00:00 56

Perioada in care cele cinci societati de investitii financiarehotarasc nivelul dividendelor pe care le vor plati anul acestaactionarilor nu este lipsita nici anul acesta de divergente intreconducerile SIF-urilor si actionari. In asteptarea unei deciziiprivind pragul de detinere, acestia din urma cer dividende mai maridecat cele propuse de SIF-uri, iar cifrele par sa spuna caactionarii au toate motivele sa ceara mai multi bani.

Istoria din ultimii 11 ani a SIF-urilor, de cand acestea acordadividende, arata ca sefii SIF-urilor au avut tendinta clara de atine tot mai multi bani din profituri in propria ograda, in timp ceactionarilor le revine aproape an de an tot mai putin din castigul pe anul anterior, chiardaca in termeni nominali dividendele au inregistrat cresteri.

Incepand de la infiintare SIF-urile au dat parti din ce in cemai mici din profit drept dividende actionarilor. Daca in urma cu11 ani, SIF Muntenia platea 94% din profit sub forma de dividendeactionarilor, iar media ratei de distributie a dividendelor era de77% in randul SIF-urilor, anul trecut rata medie a dividendelorrepartizate a ajuns la 26% si s-ar putea situa pentru al doilea anla rand sub 30% anul acesta daca SIF-urile vor repartiza dividendeconform propunerilor actualelor conduceri.

Una din cele mai simple metode de evaluare a unei companii areca baza randamentul dividendului si asteptarile privind dividendeleplatite in anii urmatori, pornind de la ideea ca valoarea uneicompanii este data de ceea ce va reusi sa le plateasca actionarilorin viitor. Din acest punct de vedere SIF-urile nu arata prea bine.Dividendele nete reprezinta circa 3% din preturile actuale detranzactionare, fata de o dobanda bancara de 7%, iar sefiiSIF-urilor par sa se lase tot mai greu convinsi sa isi recompensezeactionarii cu cash.

Decizia actionarilor privind nivelul dividendelor pe care artrebui sa le plateasca SIF-urile este simpla: pot SIF-urile saadministreze banii actionarilor mai bine decat ar putea sa o facaei insisi? Parerea majoritatii investitorilor spune ca nu:SIF-urile sunt tranzactionate in prezent la circa jumatate dinvaloarea lor contabila. Astfel, un leu platit investitorilor subforma de dividend valoreaza pentru acestia tot un leu, in timp ceun leu ramas sub administrarea SIF-urilor valoreaza pe bursa,conform preturilor actiunilor SIF doar 50 de bani.

Din acest punct de vedere este greu de inteles de ce uneledintre SIF-uri cocheteaza chiar cu ideea unei majorari de capitalcu numerar de la actionari, pentru ca operatiunea ar injumatatiprobabil instantaneu valoarea fiecare leu adus de actionari incontul SIF-urilor.

Prin scaderea aproape an de an a cotei de profit repartizateactionarilor ca dividende, sefii SIF-urilor au reusit sa isidemonteze singuri argumentul care ii convingea probabil cel maibine pe politicieni sa mentina un prag strans de detinere laSIF-uri: acela ca SIF-urile sunt "o forma de protectie sociala",pentru ca ar distribui dividende catre "peste 9 milioane deactionari".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24