Opinii

Opinie: Cazul Voicu si boala justitiei romane

22.03.2010, 16:44 38

Cazul senatorului Voicu reprezinta, dincolo de confirmareaaranjamentelor specifice lumii politice, o palma pentru justitie,care ramane cu onoarea "nereperata" atata vreme cat CSM nu sedelimiteaza de judecatorii Costiniu si Jipa, ce continua sa intrein sedinte de judecata, desi sunt invinuiti.

Este adevarat ca, nefiind declansata actiunea penala impotrivaprofesorului de drept Florin Costiniu si a doctorului in dreptCristian Jipa, acestia nu pot fi suspendati din functiile dejudecatori.

Totusi, onoarea si verticalitatea pe care le impune roba dejudecator, mai ales de Inalta Curte de Casatie si Justitie - ceamai inalta instanta din Romania - fac necesar gestul de onoare alautosuspendarii, pentru a nu-si pune colegii magistrati in situatiajenanta de intra alaturi de ei in completele de judecata. Macar safi urmat exemplul politic al colegului invinuit alaturi de ei indosar: senatorul PSD Catalin Voicu, "autosuspendat" din partid,dupa publicarea interceptarilor din dosar, ca urmare a solicitariiadresate Senatului de procurorii anticoruptie, pentru avizareaarestarii sale.

Judecatorul Florin Costiniu este presedintele Sectiei civile si deproprietate intelectuala a ICCJ. In 17 septembrie 2009, judecatorulCristian Jipa de la Tribunalul Bucuresti - cel care a stersprejudiciul din cazul Rafo si a separat dosarul omului de afaceriSorin Ovidiu Vantu de cel al Ioanei Maria Vlas - a fost promovat laSectia penala a instantei supreme, Consiliului Superior alMagistraturii admitand candidatura acestuia, in urma unui simpluinterviu.
Pana la inceperea urmaririi penale, Costiniu si Jipa eraufaptuitori, iar dupa punerea lor sub acuzare de catre DirectiaNationala Anticoruptie, ei au dobandit calitatea de invinuiti, ceapremergatoare inculparii.

Purtatorul de cuvant al instantei supreme a informat, luni, ca atattimp cat fata de cei doi nu s-a pus in miscare actiunea penala sinici nu este declansata vreo actiune disciplinara, judecatoriiintra in sedintele de judecata programate.

Stenogramele din dosarul Voicu releva legaturi puternice intrelumea afacerilor, politica si justitie, legaturi care se banuiau,despre care se vorbeste inclusiv in lumea justitiei, dar careniciodata nu au putut fi dovedite la Inalta Curte de Casatie siJustitie.
Asa cum consemneaza procurorii anticoruptie in solicitarea adresataSenatului privind incuviintarea arestarii senatorului Voicu,prerogativele functiilor detinute i-au facilitat acestuia accesulla informatii referitoare cariera profesionala, posibile abateridisciplinare ori fapte de natura penala ale unor angajati aiMinisterului Justituiei, ai Ministerului Administratiei siInternelor, demnitari si oameni politici.

Astfel, Voicu si-a stabilit un cerc relational format din "numerosijudecatori, procurori si ofiteri de politie care ocupau functii deconducere in cadrul autoritatilor si institutiilor publice la nivelcentral, demnitari, lideri politici, oameni de afaceri importanti,intermediind intre acestia rezolvarea, in afara cadrului legal, aunor interese private vizand in principal actul de justitie,promovarea in functii, obtinerea de foloase materiale necuveniteetc".

Catalin Voicu a fost pus sub acuzare oficial in decembrie 2009. Eleste acuzat de trafic de influenta, de catre procuroriianticoruptie.
Senatorul PSD ar fi intervenit pe langa judecatorul Florin Costiniuca, in schimbul unor foloase, sa intervina pe langa magistratiiinstantei supreme investiti cu solutionarea favorabila a unui dosaral SC PA&CO International SRL Bacau, care contesta atribuireaunei licitatii privind lucrarile de reabilitare a drumului national76, intre localitatile Stei si Beius.
Astfel, in iulie 2009, Voicu i-ar fi cerut lui Costiniupreschimbarea termenului de judecata, stabilit pentru 9 decembrie2009. Voicu i-ar fi cerut 60.000 de euro (250.000 RON) patronuluiSC PA&CO, Costel Casuneanu.
Termenul de judecata a fost schimbat apoi pentru data de 16septembrie 2009.
In 11 septembrie 2009, ora 12.46, Voicu i-a cerut telefonic luiCasuneanu 200.000 de euro, iar la ora 16.02 curierul trimis de omulde afaceri il contacteaza pe senator sa-i livreze "imprumutulsolicitat", in Carol Davila 27 din Bucuresti.
Anchetatorii consemneaza faptul ca Voicu i-ar fi cerut Costiniu satransmita magistratilor din completul de judecata al procesului SCPA&CO faptul ca "solutionarea favorabila" este "o rugaminte dinmediul politic, ca aceasta firma este indreptatita sa aiba castigde cauza" si ca, la randul sau, presedintele Sectiei civile si deproprietate intelectuala "le va face judecatorilor din completservicii similare in alte dosare in care ar fi interesati".
Cele trei judecatoare de la ICCJ, intre care una a fost membru alPartidului Democrat, au respins solicitarea firmei luiCasuneanu.
Respingerea actiunii a fost neasteptata pentru cei implicati inaranjament. Din interceptarile realizate in acest caz, judecatorulFlorin Costiniu da de inteles ca una dintre judecatoare a fostrugata la cel mai inalt nivel, "preferand argintii", ca a facut"pact cu diavolu", iar celelalte au fost "tematoare, mai speriate",in final spunandu-i lui Costel Casuneanu ca va vedea "ce remediijuridice mai sunt".
Voicu spune despre una dintre judecatoare, descrisa drept"vagaboanda aia de 62 de ani de la Ploiesti", ca "e pe mana cu ViliBranza".
Mai mult, Voicu ii da asigurari lui Casuneanu: "Dumnezeu de pe 6(n.r. - 6 decembrie, data ultimului tur de scrutin prezidential,cand in cursa ramasesera Mircea Geoana si Traian Basescu, senatorulcrezand ca va iesi presedinte liderul PSD) imi va da sansa siposibilitatea ca fratele meu, adica dumneavoastra, sa primiti de laviata ce meritati".

Senatorul Voicu mai este acuzat de un trafic de influenta ininteresul lui Alexandru Mazare, fratele primarului Constantei, RaduMazare. Voicu ar fi trebuit sa intervina pentru a fi pusi subacuzare doi specialisti ai DNA, care au intocmit un raport deexpertiza intr-un dosar in care era vizat Radu Mazare.
Concret, primarul Mazare este acuzat de un prejudiciu de 77, 7milioane de euro adus Primariei Constanta.
Pentru acest caz, Catalin Voicu l-a contactat pe judecatorulCristian Jipa, cu care s-a intalnit intr-un restaurant, unde a fostsi Alexandru Mazare. Judecatorul Jipa nu a intrebat care estescopul intalnirii, a preluat actele din cazul de interes al luiMazare si a plecat.
Jipa a recunoscut anchetatorilor ca de cand era judecator laTribunalul Bucuresti il cunostea pe Catalin Voicu "pe care l-aperceput ca avand o pozitie foarte puternica in PSD, motiv pentrucare a apelat sa o sprijine pe sotia sa", Ruxandra Jipa (deputatPSD, membra a Comisiei juridice de disciplina si imunitati).
Prin Voicu, Jipa i-a cunoscut pe Viorel Hrebenciuc, MarianVanghelie, Miron Mitrea.
Catalin Voicu i-a relatat lui Alexandru Mazare cum, prininterventia avuta pe langa judecatorul Florin Costiniu, a anulatordinul ministerial privind-o pe Manuela Mitrea. Fostul ministru alJustitiei, Monica Macovei, anulase ordinul de numire ca notar aManuelei Mitrea, decizia a fost contestata in instanta, iarjudecatorii au respins actiunea Ministerului Justitiei.
Consiliul Superior al Magistraturii, prin vocea Floricai Bejinaru,a anuntat, timid, ca inspectia judiciara face verificari. "Nu vreausa fac comentarii pe acest caz, insa vreau sa punctez faptul ca,luand cunostiinta despre acest caz din presa, ca exista date legatede conduita relativ necorespunzatoare a unor magistrati, CSM asesizat Inspectia Judiciara, care in acest moment efectueazaverificari, urmand ca rezultatul sa va fie cunoscut sidumneavoastra", a spus Bejinaru.
Termenul de solutionare a unei investigatii intr-un astfel de cazpoate fi si un an, timp in care magistratii in cauza, ca de obicei,se pot pensiona. Pe de alta parte, orice decizie in materiedisciplinara luata de CSM este contestabila la ICCJ.
Potrivit anchetatorilor, Catalin Voicu ar fi uzat de influenta sa,in schimbul unor foloase, in dosare in care erau interesati CostelCasuneanu, senatorul PSD Alexandru Mazare, omul de afaceri MariusLocic, Marian Oprisan, Maria Schultz - vicepresedinta organizatieiPSD Dolj, notarul Manuela Mitrea, liderul PNL Ludovic Orban.
Procurorii cer arestarea preventiva a lui Voicu invocand articolul148, litera f, Cod procedura penala, respectiv faptul ca"inculpatul a comis o infractiune pentru care legea prevedepedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare depatru ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta unpericol concret pentru ordinea publica".
Natura faptelor, frecventa si caracterul lor repetitiv constituie,in opinia anchetatorilor, expresii ale uneia dintre cele mai graveforme de coruptie la nivel inalt. Totodata, procurorii spun caVoicu a comis faptele in calitate de senator in ParlamentulRomaniei - organ reprezentativ suprem al poporului si unicaautoritate legiuitoare a tarii - precum si in cea de vicepresedinteal Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala aSenatului, ceea ce potenteaza gradul de pericol social al faptelorde coruptie ce fac obiectul investigatiilor.
Dincolo de cererea procurorilor si de solutia pe care o va decideSenatul, faptele indicate in cazul Voicu arata ca justitia se facesi in afara salii de judecata, la carciumi, cot la cot cuinculpatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO