Opinii

Piata valutara isi cultiva gustul imprevizibilului

10.11.2004, 00:00 16

Intentionam, astazi, sa scriu despre leul tare de la inceputul anilor ?40. Desigur, in sirul comentariilor despre clasa intreprinzatorilor. Normal ar fi fost, atunci, ca intarirea monedei sa produca efecte benefice: sa se investeasca mai mult, sa apara noi locuri de munca ori sa fie restructurate cele vechi, sa creasca productivitatea si competitivitatea, sa fie obtinuta mai multa eficienta. In acest fel, salariile ar fi crescut, dividentele ar fi fost mai mari, afacerile mai bune. Din nefericire n-a fost asa. A venit peste noi razboiul, urmat de o jumatate de secol de comunism. Si visul s-a stins.
Aman insa dezvoltarea subiectului. Motivul fiind tot intarirea leului. Dar nu in anii ?40 ci in 2004, catre sfarsitul anului.
Dupa 1 noiembrie, piata valutara romaneasca a parcurs unul dintre cele mai interesante momente din istoria ei. Nici o zi n-a semanat cu alta. Fiecare noua zi a rasturnat tabloul din ziua precedenta. Adunand urcusurile, vedem cum moneda nationala s-a intarit in numai patru zile cu 1.423 de lei. Aprecierea leului, atat fata de euro, cat si fata de dolar, nu a dezechilibrat piata valutara. Dimpotriva, piata a ramas stabila. Ajutata si de alti indicatori economici, indeosebi cresterea PIB si dezinflatia.
Dupa patru salturi mari ale leului, in sus, moneda noastra a coborat vineri si luni. Pentru ca sa urce din nou marti. Nu se intrevad insa nici un fel de motive ca deprecierea sau aprecierea leului sa iasa din ritmul calm din 2004. Si cum, pana la sfarsitul anului, ritmul inflatiei n-are motive obiective sa galopeze, suntem siguri ca leul nu va face salturi nici fata de el insusi, prin cresteri de preturi interne.
E clar: piata valutara isi cultiva gustul imprevizibilului. De mai multa vreme, de altfel, pe o piata stabilizata, cursul s-a miscat cand in sus, cand in jos, surprinzandu-i pe operatori, cu deosebire pe cei preocupati de presiunile speculative asupra monedei nationale. Decizia Bancii Nationale, de a-si rari interventiile si a lasa o mai mare fluctuatie a cursului, a condus, in primele zile, la asezari si reasezari adeseori "dezordonate". Sub efectul unui soc psihologic. Leul s-a intarit brusc, sub pragul de 40.000. Fara indoiala ca fost efectul unui "entuziasm" de scurta durata. Dupa cateva zile, piata si-a gasit un nou echilibru, in jurul valorilor de 40.659-40.659 lei pentru un euro.
O intrebare se repeta acum cu insistenta: ce face Banca Nationala? Multi spun ca BNR a intervenit deja. Totusi, Banca Nationala n-a intervenit. Directia cursului reprezinta realitatea pietei valutare. Politica monetara restrictiva, pe care o practica Banca Nationala, nu are in vedere atat miscarile de pe piata valutara, cat calmarea inflatiei.
Sigur ca BNR va mai interveni pe piata valutara. Toate bancile centrale din lume, din America si pina in Japonia, intervin. Dar o va face daca va fi nevoie. De fapt, BNR isi acomodeaza politica monetara la adevarurile din economie. O economie cu putine afaceri, cu oferte care inca nu corespund cererii, cu intreprinderi care au pierderi in loc de profit. E periculos sa ajunga multi bani intr-o astfel de economie. Fiindca se duc in preturi. Daca insa, in anii urmatori, isi va da drumul economia si vor incepe sa infloreasca afacerile, BNR va forta remonetizarea ca sa sustina cresterea.
Important este insa faptul ca, in anii din urma, Banca Nationala a asigurat dezvoltarea pietelor monetara si valutara pe baze moderne, in conditiile stabilite de standardele internationale si europene. Ratele de schimb ale leului cu euro si alte valute se formeaza pe piata, fiind circumscrise regimului de curs cu flotare controlata, regim ce constituie una din optiunile agregate in procesul de aderare la Uniunea Economica si Monetara. De aici inainte, insa, este normal ca interventiile BNR pe piata sa fie limitate, avand ca tinte principale evitarea fluctuatiilor exagerate si asigurarea aprecierii in termeni reali a monedei nationale.
Pe piata valutara, cursurile sunt strans legate de mai multi indicatori, intre care rata inflatiei, deficitul balantei de plati, eficienta, productivitate. Atata vreme cat, intr-o tara, inflatia se apropie de ritmurile din alte tari iar productivitatea creste, aprecierea monedei devine inevitabila si ea se va produce negresit, mai devreme sau mai tarziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO