Opinii

Prima ciocnire intre grupuri de interese in 2005

24.01.2005, 00:00 16



Demisia ministrului controlului Sorin Vicol nu este o simpla plecare din guvern. Avem de a face cu prima ciocnire intre grupuri de interese din 2005 care afecteaza guvernul Tariceanu. Motivarea gestului este serioasa- ministrul a ramas fara obiectul muncii prin decizia guvernului de a trece Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor din subordinea Ministerului Controlului inapoi la Ministerul Finantelor. Ciocnirea de interese are o poveste mai lunga care merita sa fie relatata. Ea este cu adevarat incendiara. Totul a inceput din momentul in care Adrian Nastase, alertat de factori externi cu privire la dimensiunea coruptiei in Romania, a creat Autoritatea Nationala de Control. Iritarea maxima a fost la Ministerul de Finante, care pierdea niste ciolane de mii de miliarde de lei. Acolo s-a tesut de-a lungul anilor un grup de interese, care reunea intr-un paienjenis din ce in ce mai strans: ANAF- Agentia Nationala de Administratie Fiscala care colecteaza taxele, Autoritatea Nationala a Vamilor, care aduce circa 30% din venituri la bugetul de stat, iar ca instrument de acoperire a evaziunilor fiscale era folosita Garda Financiara. Un surub esential al acestei masinarii diabolice era Vasile Marica, lider sindical al functionarilor publici si tototdata al angajatilor vamali. Acestea erau piesele principale ale masinariei de la Finante care absorbea mii de miliarde de lei din veniturile statului.



In 2004, reprezentantii lor au inceput sa actioneze pentru recuperarea "raiului pierdut" . Tinta lor pricipala era Mihail Tanasescu, ministrul finantelor. Acesta n-a reusit sa-l convinga pe Adrian Nastase sa renunte la creatia lui, Autoritatea Nationala de Control, care intre timp, prin Garda Financiara si masurile luate la punctele vamale de frontiera aducea mii de miliarde de lei la bugetul statului. Dar ingeniozitatea extraordinara a maharilor de la Finante a produs o gaselnita. Mihail Tanasescu s-a dus la Washington si, intre alte angajamente ale Romaniei, a introdus in Memorandumul cu FMI obligatia ca Vama si Garda Financiara sa treaca inapoi la Finante , desi Fondul Monetar International nu avea nici o treba cu organizarea interna a Guvernului roman.



Ne amintim ca ministrul Tanasescu anuntase inca de la Washington aceasta masura introdusa in memorandum, desi oamenii de specialitate isi dadeau seama ca ea nu putea fi initiata de negociatorii institutiei internationale.



Ionut Popescu, necunoscand substratul afacerii si dornic de a fi pe placul delegatiei de negociatori a Fondului Monetar Intrenational, care soseste saptamana aceasta la Bucuresti, a introdus la guvern masura prevazuta in memorandum si astfel s-a ajuns la demisia lui Sorin Vicol. Cu alte cuvinte, Ionut Popescu a cazut in capcana pregatita de Tanasescu.



Exista o metoda obiectiva de judecare a cazului: o comparatie statistica intre veniturile intrate la buget inainte si dupa crearea Autoritatii Nationale de Control.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri