Opinii

Prima provocare majora a politicii noastre externe

08.12.2003, 00:00 8



Lumea traia cu iluzia ca ursul rusesc s-a imblanzit, iar in ultimii ani s-a ajuns sa se vorbeasca la Roma de noua ecuatie a NATO 10 plus 1. In presa occidentala relatiile ruso-americane erau descrise in termeni prietenesti, iar presedintele Putin era invitat la ferma din Texas pentru un barbecue pregatit de presedintele Bush. Acum insa in Georgia si Moldova diplomatia ruseasca isi flexeaza muschii si opinia publica asista cu surprindere la revenirea tonului de comanda al Kremlinului. La reuniunea OSCE de la Maastricht, Rusia a blocat Rezolutia traditionala a organizatiei atat din cauza obstructiei rusesti din Georgia, cat si a proiectului de federalizare a Republicii Moldova. Sa le luam pe rand, deoarece avem de invatat din ambele.



In pofida internationalismului proletar si a ideologiei fratiei intre popoare, Big Brother din era sovietica a folosit intens deosebirile etnice pentru a-si asigura stapanirea imperiala. In Georgia, doua regiuni (Abhazia si Osetia de Sud) au fost manevrate de Moscova in scopuri secesioniste. Avand populatie negeorgiana, ele au fost echipate si inarmate militar de catre Moscova, sarcina inlesnita de faptul ca ambele se afla la granita cu Rusia. In zilele fierbinti de la Tbilisi, liderii celor doua regiuni se aflau la Moscova starnind iritarea si surprinderea noii conduceri instalate in capitala Georgiei. In mod evident, presedintelui Putin nu-i convine perspectiva ca liderul opozitiei georgiene, Saakasvili, care si-a facut studiile de drept in SUA, sa fie ales presedinte al republicii. De altfel, inca din timpul domniei lui Sevardnadze, America incheiase o intelegere cu Tbilisi, ca oleoductul care transporta petrol din Baku la un port de la Marea Neagra sa treaca prin Georgia. In plus, adminisitratia Bush a trimis ofiteri americani sa instruiasca trupele georgiene. Vom asista deci la un conflict de interese intre SUA si Rusia in aceasta zona vulcanica a Caucazului.



Si in Republica Moldova se ciocnesc ambitiile celor doua mari puteri. Aici proiectul rusesc tintea la o federalizare a republicii menita sa legalizeze prezenta trupelor rusesti in Transnistria. Presedintele Putin urma sa vina la Chisinau pentru a participa la semnarea Tratatului de Federalizare a Moldovei. Proiectul a esuat insa din cauza obstructiei OSCE, care tine la mentinerea integritatii teritoriale a Moldovei. Divergenta de vederi a rabufnit cu toata forta la Conferinta de la Maastricht a OSCE. Secretarul Departamentului de Stat, Colin Powell, i-a cerut lui Ivanov, seful diplomatiei ruse, sa respecte angajamentul asumat de Rusia la summitul din 1999 de la Istanbul de a-si retrage trupele din Transnistria pana la finele lui 2003. Ivanov s-a burzuluit si a parasit conferinta inainte de inceperea lucrarilor. Conferinta de la Maastricht s-a terminat astfel fara nici o rezolutie. Powell a propus crearea unei forte multinationale OSCE care sa contribuie la stabilitatea Moldovei. Conform informatiilor din presa, presedintele moldovean, Voronin, a preluat propunerea americana, dar ramane de vazut cum va rezista presiunilor rusesti, care s-au si reflectat in decizia Gazprom de a reduce furnizarea gazului in Moldova.



Evolutia evenimentelor din Moldova confrunta politica externa a Romaniei cu prima provocare majora din perioada postdecembrista. Este evident ca Moscova nu va renunta la planurile sale de federalizare a Moldovei pentru a-si mentine trupele din Transnistria, cizma tipic ruseasca menita a marca faptul ca este vorba de zona de influenta a Rusiei. Se deschide astfel o perioada de mare dificultate in fata diplomatiei romanesti. Ne aflam in fata unei optiuni incomode si inoportune. Abia reusisem sa relansam relatiile romano-ruse prin vizita presedintelui Iliescu la Moscova si stabilirea unei vizite a presedintelui Putin la Bucuresti in martie 2004. Avem un deficit de peste un miliard de dolari in schimburile comerciale cu Rusia si speram sa-l reducem prin exporturi romanesti crescute pe piata ruseasca. Depindem si noi de gazele rusesti ale Gazprom. Dar solidaritatea noastra cu Moldova ne aduce in conflict cu ambitiile rusesti in zona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24