Opinii

PSD ingroapa jihadul intern

14.03.2005, 00:00 4


Rivalitatea Iliescu-Nastase a rabufnit in public de cateva ori in ultimii patru ani. Chiar si cand avea un substrat programatic, cum a fost cota unica de impozitare sau alegerile anticipate din 2003, imboldul era o chestiune de orgoliu: Iliescu simtea ca este primejduita pozitia sa de number one. Eu cred ca in ambele cazuri Nastase era cel ce avea dreptate. Daca in 2003 se faceau alegeri anticipate, castigatorul sigur ar fi fost PSD, mai ales ca pe atunci nici nu exista o alternativa credibila la guvernare; Alianta DA a luat nastere mai tarziu. Dar Iliescu si-a impus vointa, iar Nastase riposta cu respect si tact. Acum, cei doi nu mai sunt la putere. Terenul confruntarii a devenit viata de partid, statutul PSD, pregatirea congresului de partid, teme in care, cu experienta lui comunista, Iliescu este imbatabil. E number one, desi a fost nevoit sa foloseasca toate armele din dotare, pentru ca pornea din amonte, caci oficial Nastase este presedintele partidului. Dar pe teme de partid era tot timpul surclasat. Nu avea replica in fata veteranului de partid. Lunea trecuta, la TV, Nastase facea un apel calduros la incetarea jihadului intern din PSD si cred ca si Iliescu si-a dat seama ca a intins prea tare coarda. A doua zi a declarat net: Adrian Nastase este cel mai abilitat sa fie presedinte executiv al partidului, gandindu-se ca pentru postul de prim-ministru viitor nici nu are un contracandidat de acelasi calibru.



Iliescu a pus astfel capat manevrelor acolitilor sai care tinteau ca statutul partidului sa nu prevada decat postul de presedinte. In turneul pe care l-a inceput prin judete, el simte ca singurul sau punct vulnerabil este varsta si de aceea a recurs la modelul Coposu, amintind cat de popular era acesta si la batranete. In pregatirea congresului de partid problema care-i da bataie de cap lui Iliescu este disidenta ramurii ardelene a partidului.



Saptamana trecuta a rasunat din nou trompeta descentralizarii la Cluj. Ioan Rus, liderul ardelean, a declarat ca trebuie spart monopolul politic al Dambovitei. Orice politician de talent - a spus el - trebuie sa aiba posibilitatea de a face politica mare si la Cluj. Ramane pe agenda grava problema de imagine a PSD - coruptia. La ordinea zilei este cazul Corneliu Iacobov. La inceput, purtatorul de cuvant al PSD invoca prezumtia de nevinovatie. Dar presa abunda in descrierea nelegiuirilor si escrocheriilor lui Iacobov, iar Parchetul a decis arestarea preventiva a mafiotului. Iacobov nu a fost un simplu membru de partid. El a fost vicepresedinte al organizatiei judetene Bacau a PSD. In pofida bogatului cazier al lui Iacobov, conducerea PSD n-a acceptat nici macar suspendarea lui din partid. Daca tinem seama de rolul activ pe care-l joaca in aceste zile liderul din Vrancea, Oprisan, reiese clar ca pecetea de partid al baronilor nu e o chestiune de persoana, ci una de structura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels