Opinii

Să nu uitaţi că pentru cele 190 de miliarde care se strâng anual la stat cineva munceşte, cineva are o idee, cineva angajează oameni şi cineva se luptă pentru afacerea lui

Să nu uitaţi că pentru cele 190 de miliarde care se strâng anual la stat cineva munceşte, cineva are o idee, cineva angajează oameni şi cineva nu-şi bate joc de banii lui

Autor: Cristian Hostiuc

27.11.2011, 19:22 4992

Întreaga lume stă pe un "butoi de pulbere". Dacă liderii europeni nu vin rapid cu soluţii care să stopeze criza financiară, care a "crăpat" deja acoperişul Uniunii Europene şi riscă să ajungă în câteva luni la fundaţia celei mai mari construcţii politice şi economice din lume, atunci toate economiile Bătrânului Continent se vor nărui una câte una.

De un an de zile liderii Europei se chinuie să găsească un "colac financiar de salvare" pentru ţările europene aflate în "faliment" din cauza datoriilor uriaşe. Şi nu l-au găsit încă, iar timpul s-a întors împotriva tuturor. Nu numai a europenilor, ci şi a americanilor, a chinezilor, a întregii lumi. Acesta este peisajul dramatic la nivelul Europei de vârf din acest moment.

La polul opus, la nivelul economiei "de stradă", nu din birourile de sticlă de la Bruxelles sau din palatele vechi de 200 de ani de la Paris, Roma sau Atena, lucrurile sunt puţin diferite. Joi-seară, într-o Românie unde marea majoritate a populaţiei crede că este mai rău ca înainte de 1989, Ziarul Financiar i-a celebrat pe "Campionii români" din business, pe acele firme mici şi mijlocii care în cei trei ani de criză au reuşit să meargă înainte, şi-au majorat afacerile, au angajat oameni, au plătit taxe la buget şi ţin ca afacerea lor să reziste indiferent de vremuri. De patru ani Ziarul Financiar împreună cu un fond de investiţii polonez Enterprise Investors, iar în acest an alături de BCR şi Fundaţia Triple Helix scanează toată econom­ia în căutarea firmelor care au cele mai mari rate de creştere.

În spatele acestor firme stau antreprenori români anonimi, pe care nu îi vedem în fiecare zi în prim-plan, dar care sunt responsabili de afacerea lor, de plata celor care muncesc pentru ei şi de asigurarea banilor pentru funcţionarea statului. Un stat care anual strânge 190 de miliarde de lei din impozite şi taxe şi pe care îi cheltuie cu nonşalanţă, risipindu-i în dreapta şi-n stânga. Ce gândeşte un antreprenor care face perne şi pilote, centuri de siguranţă pentru scaunele copiilor din maşini, carcase din plastic pentru interiorul maşinilor sau creşte vaci când citeşte în presă, din stenograme, că pentru 50.000 de euro un funcţionar al statului "nici nu se scoală din pat" să facă plata pentru un contract angajat de stat. Cum pot explica premierul Boc, fostul ministru Videanu sau preşedintele Băsescu unui antreprenor care din munca lui plăteşte taxe la stat că din banii lui se plătesc contracte umflate, autostrăzile întârzie cu anii, iar băieţilor deştepţi din energie li se prelungesc contractele la Hidroelectrica, iar după aceea toţi trei se întreabă cine le-a prelungit.

Asta ca să nu mai vorbim de un sistem informatic pentru Casa de Asigurări care s-a făcut în zece ani. Până atunci s-au plătit şi pierdut sute de milioane de euro. Să ştiţi că pentru banii aceştia cineva a muncit, cineva a venit cu o idee sau s-a bătut pentru un contract cu un chinez, cu un asiatic sau cu un european.

Ziarul Financiar, Enterprise Investors şi BCR, cu sprijinul Asociaţiei Triple Helix au acordat premiile „Campioni în Business“, recompensând doisprezece antreprenori români, cu businessuri în domenii precum farma, curierat sau produse cosmetice

Joi-seară am văzut 12 antreprenori fericiţi, cel puţin pentru cinci minute, că munca lor este răsplătită măcar cu aplauze. Fiecare a spus cu mândrie câţi oameni are angajaţi şi câţi vrea să angajeze pentru că într-o economie care stă pe linia de plutire şi o poate lua imediat înapoi ei reuşesc să asigure prin ideile lor de business, prin contractele lor, prin relaţia cu clienţii lor, locuri de muncă pentru români. În acest moment fiecare loc de muncă contează, iar ei, antreprenorii, ajung să-l preţuiască cel mai mult. Nimeni nu are curajul să critice deschis guvernul pentru ceea ce nu face de teamă să nu vină Garda peste ei. Nu există afacere perfectă şi fiecare este conştient că poate plăti amenzi sau penalizări în orice moment. Că stingătorul de incendiu nu este la locul lui, că o factură nu are toate datele sau că la un contract lipseşte o pagină. Fiecare are şi taxe pe care le mai datorează statului. Dar toţi "trag cu dinţii" să reziste afacerea lor la care au muncit ani de zile şi să nu fie nevoiţi să dea afară "pe capete".

Nu ştiu cât Guvernul şi cei care conduc instituţiile de stat sunt conştienţi că cineva în economie munceşte 24 din 24 să facă afaceri, să aibă creşteri, să aibă contracte, să creeze locuri de muncă. Dacă la stat programul se încheie la ora 16.00, altundeva cineva stă peste program pentru a nu-şi pierde locul de muncă. Nu am auzit niciodată în sectorul privat ca un patron să câştige un contract şi să-l onoreze în proporţie de 3%, cât înseamnă absorbţia fondurilor europene. Iar toţi cei responsabili să fie în funcţie şi acum. Miliardele de euro pierdute pe fonduri europene înseamnă un minus în economie şi în afacerile tuturor. Să spui ca premierul Boc că după trei ani când ai avut "pixul şi puterea" că acum vei atrage şase miliarde de euro ca fonduri europene pare o glumă târzie.

Oamenii de afaceri trăiesc cu senzaţia că există două lumi paralele - lumea de sus, unde fără declaraţii şi promisiuni nu trăieşti, şi lumea de jos, din stradă, care plăteşte din banii ei factura altora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO