Opinii

Sansa industriei sanatatii, sa fie iubita de toti

04.01.2010, 00:00 38

Am fost intrebat de presa, de consultanti, de membri aicomunitatii financiare si de afaceri cum cred ca va evolua piatasanatatii din Romania si mai ales ce sanse are industria sanatatiide a se intoarce din negura lui 2009 si a se relansa in 2010.

Este o provocare sa previzionezi evolutia unei industriipremium, de inalta tehnologie, care fabrica anual peste 200 demilioane de unitati comerciale in peste 150 de concentratii siforme de prezentare, care aduce miliarde de lei la PIB, care ainvestit in ultimii cinci ani peste 500 mil. lei pentru dezvoltaresi retehnologizare, care da de lucru direct la peste 15.000 deangajati si indirect la alti 100.000 si care capitalizeaza in oricemoment piata sistemului de sanatate cu peste 800 mil. lei.

O industrie care s-a modernizat incontinuu, ajungand sa adere laexigentele de calitate impuse de forurile de reglementare din UE,SUA si Japonia, care a devenit cu adevarat globala exportand inpeste 70 de tari din lume si care are in Romania centre deexcelenta europene sau mondiale pentru operatiuni industriale,controlul si asigurarea calitatii, planificarea aprovizionarii,studii clinice si de bioechivalenta si farmacovigilenta.

Aceeasi industrie care in 2009 a inregistrat o degradareaccentuata a performantei, o pierdere de mai mult de 10% din cotade piata in volume, o reducere cu peste 40% a productieiindustriale si aproape o injumatatire a profitului operational.

O industrie care incaseaza banii pe serviciile prestate dupa maimult de 240 de zile, fiind fortata sa crediteze sistemul sanitar,sa-si asume riscul de insolvabilitate al celorlalti jucatori si saadministreze eroic fluxul de numerar si pe muchie de cutitrecapitalizarea operatiunilor.

O industrie ai carei principali operatori industriali au avut peparcursul anului trecut lungi perioade de somaj tehnic si au reduspeste 1.500 de locuri de munca.

O industrie care, din cauza suprareglementarilor absurde, aincetat sa mai investeasca si sa se mai dezvolte si, mai rau, safinanteze PIB-ul asa cum o facea inainte de 2009.

Care ar fi solutiile pentru relansare cand ai ajuns asa de jossi inca nu ai terminat caderea? Ce trebuie facut pentru a aducegloria anilor de crestere economica inapoi in industria sanatatii?Si, mai in perspectiva, ce trebuie facut pentru a nu se mai ajungeniciodata in situatia din prezent, in care nu se afla nicio altatara din Europa?

Solutiile sunt simple si in acelasi timpcomplicate:

  • reglementarile din domeniu, extrem de tehnice de altfel, sa fiepregatite dupa consultarea cu membrii industriei locale;obiectivele strategice legislative pentru 2010 si pe termen scurtraman de-reglementarea, atragerea investitiilor sau macar aproiectelor de transfer tehnologic si masuri de stimulare aexporturilor;
  • corpul academic medical, dar si cel nonmedical si financiar sasustina medicamentele fabricate in Romania;
  • medicii sa le prescrie, farmacistii sa le elibereze, pacientiisa intrebe de ele si sa aiba incredere in ele;
  • presa sa reflecte vibrant realizarile industriei locale si safaca posibila cunoasterea dimensiunii ei in afara Romaniei.

Si mai presus de orice, oamenii politici si cei dinadministratie sa devina adevarate instrumente de marketing pentrupromovarea industriei sanatatii romanesti. Sa fie preocupati faraechivoc, interes personal sau false retineri de sprijinirea sidezvoltarea industriei sanatatii, recunoscand astfel ca ea este unvarf de lance in cercetare si inovatie, o tehnologie careinglobeaza valoare adaugata si un coridor de absorbtie de resurseumane inalt calificate.

Un tezaur care alimenteaza progresul, un propulsor de crestereeconomica si o sursa pentru o viata mai buna.

Intr-o singura propozitie, simpla, dar in acelasi timpcomplicata, cred cu putere ca sansa industriei sanatatii dinRomania in 2010 este ca ea sa fie iubita.

Si daca exista vreo retinere din partea noastra in a iubiindustria sanatatii, atunci ar trebui sa deschidem revista Time din4 ianuarie 2010, la advertorialul din pagina 49, ca sa luam amintecum administratia germana isi iubeste propria industria de sanatatesi este mandra de ea.

Dragos Damian este vicepresedinte al AsociatieiProducatorilor de Medicamente Generice si CEO al companiei TerapiaRanbaxy

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels