Opinii

Statul-natiune va dura mult in Europa

Statul-natiune va dura mult in Europa
10.07.2006, 18:47 160

Marko Bella, liderul UDMR, face o eroare majora cand afirma ca "Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va insemna pentru noi sansa depasirii statului natiune, a carui descompunere a inceput".
Este adevarat ca nici pana astazi nu s-a ajuns la Bruxelles la o apreciere lucida a motivelor pentru care proiectul Constitutiei Europene a fost respins prin referendumurile din Franta si Olanda. Au existat desigur explicatii de ordin intern si in Franta si in Olanda, dar ceea ce a constituit specificul acestei consultari populare este faptul ca ea privea normele integrarii supranationale in plan politic, adica tocmai trainicia statului-national. Desi comunitatea europeana a facut progrese formidabile in domeniul integrarii economice si monetare (vezi Piata Unica si moneda comuna EURO), nu exista insa un cadru conceptual, o teorie cu privire la legitatile procesului de integrare politica supranationala.
Daca la adoptarea actelor de integrare economica si monetara a existat un fundal conceptual comun, atunci cand s-a discutat la Maastricht problema integrarii politice, s-a inregistrat o opozitie "feroce" a Marii Britanii si a altor state la mentionarea (in Art. A) a vocatiei federale a Uniunii Europene. Pana la urma s-a adoptat vechea formula a "uniunii din ce in ce mai stranse intre popoarele Europei", ca obiectiv politic. Europenii nu sunt dispusi sa-si transfere loialitatea, aspiratiile si activitatile politice spre un centru de putere nou, mai larg decat statul national.
Liderii politici europeni nu au atacat pana acum in mod fatis aceasta latura sensibila a integrarii europene si nu au atacat-o pentru ca tranzitia de la statul national la federatia europeana cere o viziune extrem de cutezatoare. Ea inseamna in ultima instanta disolutia puterii nationale, un concept care nu a fost nici macar elaborat teoretic. Ce inseamna disolutia puterii nationale? Inseamna ca in tarile membre ale Uniunii Europene nu vor mai exista nici stat, nici guvern, nici aparat de stat national, ca toate acestea se vor contopi intr-o unitate supranationala, care va deveni centrul de decizie si autoritate in Europa. Atunci se va putea vorbi si de o politica externa europeana.
Marko Bella este naiv atunci cand crede ca intr-un an UE va insemna descompunerea statului-natiune, care a si inceput. Franta este tara fondatoare a UE si functioneaza de jumatate de secol in sanul ei, dar nu s-a descompus, dimpotriva este alive and kicking, dand de furca nu numai tarilor europene, dar si Statelor Unite, atunci cand interesul ei national e in joc. Daca mai era nevoie, Campionatul Mondial de Fotbal din Germania a demonstrat cu tarie cat de puternic ramane sentimentul national in tarile Uniunii Europene.
Ca in sanul tarilor europene a avut loc o recunoastere legitima a regimului minoritatilor nationale, ca acestea se bucura de drepturi si posibilitati de manifestare si promovare a identitatii nationale, asta face parte din patrimoniul comunitatii europene, iar UDMR a stiut sa se bata pentru aplicarea lor la noi in tara. Dar statul-natiune va functiona inca multa vreme pe continentul nostru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24