Opinii

Stolojan alege armele in duelul electoral

09.08.2000, 00:00 9



Intrarea lui Theodor Stolojan in cursa pentru Cotroceni va schimba radical datele problemei, indiferent de rezultatul votului. Rutina campaniilor precedente va fi sparta pentru ca se vor schimba temele de dezbatere, discursurile concurentilor, comportamentele lor. Acest nou candidat obliga partidele politice si pe candidatii traditionali sa-si modifice radical strategiile electorale, pentru a nu pierde din motive de desuetudine.

Cum poate Stolojan, un singur om, la urma urmei, sa rastoarne obiceiurile electorale ale clasei politice romanesti?

O prima explicatie este faptul ca Stolojan nu este un om politic. Chiar daca in cele din urma isi va lua carnet de partid, Stolojan nu este acel gen de figura anonima care automat sa fie confundata cu formatiunea din care face parte. Astfel, atacurile pe care opozitia - asa cum a inceput deja PDSR - i le poate aduce via PNL nu raman prea mult timp in picioare.

A guvernat prost PNL? I-a adus pe romani sub pragul de saracie, cu spune purtatorul de cuvant al PDSR, Ioan Mircea Pascu? Ce are una cu alta? Stolojan nu a fost in cei patru an ide guvernare membru PNL, deci el nu a luat parte la deciziile pe care acest partid le-a adoptat.

Mai mult, fostul premier a revenit in tara la inceputul lui 1999 dintr-o functie pur tehnica pe care a detinut-o la Bancaa Mondiala, iar apoi s-a ocupat de afaceri.

Asadar pentru a-l combate cu succes pe Stolojan, Ion Iliescu, principalul sau contracandidat pana la ora actuala, nu va putea sa pozeze in mijlocul unui miting al chiriasilor din casele nationalizate si sa-l acuze cu o voce tremuranda de indignare proletara pentru suferinta acestora. Fostul premier va veni in fata romanilor cu un CV propriu in care nu intra acele decizii politice care au fost subiectele controverselor din societatea romaneasca post-decembrista.

Cat a condus Guvernul, fostul permie s-a limitat la masuri administrative si la organizarea alegerilor. Aceasta neutralitate care poate ridica semne de itnrebare asupra capacitatilor lui Stolojan de a guverna ii aduce insa si reale servicii: nu i se poate pune in carca vreo decizie cu efecte controversate.

Acest CV care il protejeaza pe Stolojan ii ofera si armele de lupta. El intra in ring cu o recunoastere a competentelor sale profesionale. Acel mandat in fruntea guvernului a lasat in memoria colectiva o amintire pozitiva, a creat in opinia publica prima impresie despre calitatile acestuia, iar aceasta impresie a fost buna.

Apoi, promovarea imediata la Banca Mondiala si continuarea colaborarii cu aceasta este, pentru electorat, inca un certificat al capacitatilor sale. Se poate spune ca Stolojan nu va discuta politica cu adversarii sai, ci mai degraba economie. El va prefera probabil sa vina cu un discurs tehnic, decat demagogic. Va avea la indemana contraargumente in clipa in care contracandidatii sai vor promite solutii de genul "un milion de locuri de munca".

Desigur un pericol va fi: abordarea unui discurs prea tehnic ar putea sa-i indeparteze pe alegatori, stiut fiind ca mentalul colectiv nu este receptivi la argumente rationale ci mai degraba la impresii si emotii.

Insa, cel putin pana acum, nu prea se stie ce emotii pot fi speculate de contracandidati impotriva sa. O posibilitate ar fi faptul ca in 1996 fostul premier a fost in grupul de sprijin a candidaturii lui Ion Iliescu.

Pentru a nu pierde, el va trebui sa gaseasca o explicatie rationala a trecerii de la sprijinirea fostului lider comunist la promovarea partidului liberal care sa-i atraga pe alegatorii de centru-dreapta care ar putea avea indoieli din acest motiv si pentru a nu-i speria pe cei de stanga care i s-ar putea alatura.

Oricum, aceasta acuzatie nu va veni atat din partea lui Ion Iliescu sau Teodor Melescanu (acesta intrand in PDSR cu acea ocazie), ci, mai degraba, de candidatul cu care va veni CDR 2000 (daca va fi altul decat Mugur Isarescu).

Pe de alta parte, daca mesajele de pana acum se adeveresc, strategia pe care si-o va concepe Stolojan va fi una pozitiva: va spune ce va face si nu va pune la stalpul infamiei pe vreunul din adversarii sai. Probabil vor fi critici de ordin general - ca cea privind coruptia generalizata-, dar nepersonalizate, exceptii putand aparea ca modalitate de aparare.

Ori, in cazul in care ramanea Emil Constantinescu in cursa, era evident ca toata campania ar fi rulat filme de actiune in care Ion Iliescu si Teodor Melescanu erau "bad guys" si vice versa.

In concluzie, se poate spune ca in campania din 2000 discursul electoral nu va mai fi unul maniheist: anti-comunist/comunist, iar dezbaterea nu va ajunge pana in cele mai penibile murdarii. Promisiunile vor gravita in jurul integrarii in UE, iar romanii vor trebui sa se inarmeze cu un dictionar de termeni economici pentru a nu cadea prada unor fraze prea frumoase, dar cifrate.

Stolojan va putea impune aceasta modificare pentru ca popularitatea sa ii permite sa-si aleaga armele cu care va duela. Cum vor reactiona alegatorii la aceasta schimbare de marfa electorala?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels