Politică

20 de ani de la Revolutie, 20 de ani de libertate. Stim sa o folosim? Ce parere aveti?

20 de ani de la Revolutie, 20 de ani de libertate. Stim sa o folosim?

FOTO: Reuters

16.12.2009, 23:08 146

In urma cu exact 20 de ani, Timisoara a fost, pentru catevazile, inima Romaniei. La Timisoara trupele regimului comunist auinceput sa traga in manifestanti in ziua de 16 decembrie, laBucuresti pe 21 decembrie. Peste 1.000 de oameni au murit inRevolutia romana. Degeaba spun unii. Nu, spunem noi. Dar? Eraposibil ca Romania pe care o stim astazi, poate nu atat de evoluatape cat ne-o dorim, sa fie cladita fara varsare de sange? Poate. Darnu trebuie uitat ca peste 1.000 de oameni au murit pentru aceastaRomanie. La 20 de ani de la debutul revolutiei, Pro TV a refacutfirul evenimentelor din fiecare zi a acelui decembrie insangerat.Urmariti Revolutia romana in fiecare seara la Pro Tv.

Timisoara, 16decembrie

Evacuarea lui Tökés, scanteia Revolutiei

Luna decembrie il gaseste pe Ceausescu singur, fara aliati si cuteama ca in jurul lui se tese o conspiratie internationala. Oteorie pe care o va crede pana in ultima clipa fara sa admita catara nu-l mai dorea demult si ca oamenii nu mai suportau viata pecare le-o crease.

In scenariul acestor teorii conspirative se regasesc sicriticile pe care pastorul reformat Laszlo Tökés le aducearegimului comunist inca din vara lui '89. Tocmai de aceeaautoritatile au stabilit ca Tökés este un personaj periculos si audecis sa-l mute departe de Timisoara, intr-un sat izolat.

Evacuarea pastorului, programata pentru 15 decembrie, nu a maiavut insa loc. Timisorenii s-au opus mutarii lui. Pe 16 decembrie'89 Revolutia romana la Timisoara era deja inceputa.

Laszlo Tökés, omul de al carui nume se leaga caderea luiCeausescu, a trecut el insusi de la amvonul bisericii la cel alParlamentului European. Desi nu-i place sa se laude cu asta, Tökésva ramane in istorie drept omul care a aprins scanteia Revolutieiromane. Si acum da dovada de aceeasi modestie pe care a afisat-o intoti acesti 20 de ani.

Laszlo Tökés: "Nici in prezent nu ma consider a fi unrevolutionar. Si de aceea am luat in considerare ca, daca noi nuvorbim si nu strigam, pietrele vor striga".

In decembrie '89 Laszlo Tökés devenise indezirabil pentruregimul comunist. Actele sale de indisciplina fusesera raportatelui Ceausescu inca din vara, dupa ce pastorul publicase o serie decritici in presa maghiara care infierau daramarea bisericilor.Reactia lui Ceausescu a fost ferma: Tökés trebuie sa dispara.

Pe 16 decembrie, dimineata, peste 1.000 de oameni se aflau dejain fata casei parohiale. Piata Sfanta Maria a fost complet blocata.Un tanar din multime, scriitorul Ion Monoran, a oprit atunci douatramvaie, s-a urcat pe tampoane si a strigat pentru prima data:libertate, un cuvant care s-a regasit apoi pe buzele tuturortimisorenilor. Raspunsul lui Ceausescu nu a intarziat.

La Bucuresti, se pune la cale planul de represiune. Ceausescutrimite in acea noapte spre Timisoara un numar insemnat de ofiteridin Securitate si Armata. Ordinul era clar: stoparea cu orice preta protestelor de la Timisoara. Bilantul zilelor urmatoare esteinfiorator: 110 morti, 200 de raniti si 700 de arestari.

15 decembrie: In fata casei pastorului Tökés se aduna lume. Laun moment dat un securist este luat la bataie. Seara se canta(sfios) "Desteapta-te romane" si se striga lozinci.

Timisoara, 17decembrie

Armata deschide focul

In urma cu 20 de ani, timisorenii scriau primele pagini dinistoria Revolutiei romane. Pe 17 decembrie '89, armata romana similitia au deschis focul asupra populatiei. Primii oameni au muritatunci cerand libertate. Rafalele de gloante nu au iertat penimeni. Au cazut laolalta tineri care sperau sa duca o viata maibuna, oameni diferiti, dar uniti de un singur gand: daramareacomunismului. Fara sa ezite, Nicolae Ceausescu a ordonat foc inplin.

Timisorenii au reinventat libertatea. Intr-un moment in carenimeni nu mai credea ca-n Romania e posibil asa ceva. Pretul platitpentru o viata fara foame, fara frica, fara amputare spirituala afost cutremurator: 110 morti. Peste 100 de familii cauta in zadarsa-si gaseasca linistea.

Valentin Aparaschivei a fost impuscat in piept in seara zilei de17, pe Calea Girocului. Si-a dat ultima suflare in bratele celordoua fetite ale sale, pe atunci de 13 si 15 ani. Timpul s-a scurs,dar ranile au ramas.

Dorina Aparaschivei, sotia sa, isi aminteste: "A inceput sa setraga cu gloante, el spunea ca sunt gloante de cauciuc… si inmomentul cand a ajuns cordonul de militari in fata blocului el eracu fetitele de mana (face o mica pauza) si s-a tras, s-a tras pringeamul blocului… in momentul ala a cazut jos din mainile fetitelorsi m-a strigat pe mine (are lacrimi in ochi)".

In dimineata zilei de 17 decembrie mii de oameni protestau inTimisoara impotriva regimului comunist. Traian Orban a auzit de laEuropa Libera ca se scandeaza impotriva lui Ceausescu si a venit dela zeci de kilometri distanta ca sa se alature timisorenilor: "Erafoarte emotionant sa poti striga libertate dupa 45 de ani decomunism si acest lucru ne-a dat putere. Eram un anonim intr-omultime de timisoreni care scandau libertate. Si m-am simtitprotejat intre acestia".

Replica lui Ceausescu s-a vazut imediat. A trimis de urgenta laTimisoara 5 generali, ca sa puna capat protestelor. Este vorbadespre Victor Athanasie Stanculescu, Stefan Gusa, Constantin Nuta,Mihai Chitac si Ion Coman.

Avionul generalilor a decolat la ora 14.30, ora la careCeausescu ii ceruse deja ministrului apararii Vasile Milea sadeschida focul la Timisoara.

La ora 14.15 se transmite ordinul si parola Radu Cel Frumos. Cecontinea ordinul lui Milea? Situatia din Timisoara s-a agravat,ordon sa intervina armata, armata intra in alarma de lupta, inTimisoara s-a declarat stare de necesitate.

Gusa a fost trimis ca organizator militar al operatiunii. Comana raspuns de activistii de partid si a tinut legatura cuintreprinderile. Nuta si Chitac au coordonat impreuna fortele demilitie. Stanculescu a tinut legatura direct cu ministrul aparariiVasile Milea.

Cei 5 generali au aterizat la Timisoara la ora 16.45. In oras,tancurile si TAB-urile erau pe strazi. Se auzeau focuri dearma.

Ordinul lui Ceausescu s-a aplicat ferm: militarii si militieniiau tras in demonstranti. Pe strazile Timisoarei au fost aduse trupeimpresionante din Arad, Lipova, Lugoj si Buzias care s-au alaturatla cele existente in Timisoara. In centrul orasului a fost ranitTraian Orban.

Dupa revolutie, Ion Coman a fost condamnat la 25 de ani deinchisoare si i s-au retras tresele de general. In '97 pedeapsa is-a redus la 15 ani, iar in anul 2000 a fost gratiat prin decretprezidential. A executat aproximativ 3 ani de inchisoare. Acum estepensionar si incearca sa-si obtina gradele inapoi.

Victor Athanasie Stanculescu se afla in prezent in inchisoare.Are de ispasit o pedeapsa de 15 ani. Revolutia de la Timisoara l-aprins in functia de adjunct al ministrului apararii. Dupasinuciderea generalului Vasile Milea, Ceausescu l-a numit exact pe22 decembrie '89 ministru al apararii nationale. O functie pe carea mai detinut-o apoi si in guvernul Roman pentru mai bine de unan.

Timisoara, 18decembrie

Disparitia cadavrelor

18 decembrie '89 este povestea unei zile in care fortele derepresiune pierd teren in fata multimii dezlantuite din Timisoara.Este, de asemenea, momentul in care regimul comunist - dornic sastearga urmele crimelor din 17 decembrie - fura cadavreletimisorenilor si le trimite la Bucuresti. In seara zilei de 18decembrie, timisorenii, ingrijorati pentru mortii lor, isi continualupta pentru libertate. Se aud, din nou, focuri de arma. Orasulintra in doliu pentru a doua oara.

43 de cadavre au fost furate din Timisoara. Mihaela Ferkeltraieste una din cele 43 de drame. Pe 17 decembrie si-a dus sotulla spital ranit in abdomen. Inca era constient si chiar daca ranaera grava spera ca va scapa. A fost alungata din spital si nu a maistiut nimic de el pana pe 21 decembrie. Mihaela Ferkel: "Mi-auspus: «Doamna, aici nu este nimeni cu numele de Ferkel SuteuAlexandru»".

In dimineata zilei de 18 decembrie, orasul parea asediat.Oamenii fierbeau pentru ca nimeni nu le spunea nimic de mortii siranitii impuscati in 17 decembrie. Bilantul exista, il aveacomitetul judetean de partid: 58 de morti, 200 de raniti si 700 deretinuti. Majoritatea ranitilor se aflau la spitalul judetean. Pefisele tuturor scria: "plaga impuscata". Niciuna dintre ele nu amai fost gasita.

Girjoaba Dumitru Dan are 22 de ani si si-a pierdut tatal inRevolutia din 1989. Din ceea ce i-a povestit mama, pentru ca lamomentul respectiv avea numai 2 ani, tatal sau a fost impuscat insold chiar in fata Catedralei din Timisoara. A fost dus la spital,unde a fost executat si, mai apoi, transportat la Bucuresti si arsla crematoriu. Tatal sau avea 25 de ani si era electrician. Fiindimplicat direct si vaduvit de protectia unui tata, pe masura cecrestea, intrebarile de ordin moral erau din ce in ce mai multe:"De ce eu, de ce in familia mea? De ce sacrificiile astea?".

A trait cu o frustrare permanenta, cand, in copilarie, numaitatal lui nu era prezent la meciurile pe care le avea la scoala si,in adolescenta, cand a invatat numai din greseli si a simtit celmai profund lipsa tatalui. Desi, nu de putine ori, traieste ancoratin trecut si a avut momente cand a vrut sa se dea batut, a cautatun refugiu si l-a gasit. Acum este student la Facultatea deTeologie din Timisoara.

Urmariti in fiecare seara la Pro TV de la ora19.00 evolutia evenimentelor Revolutiei romane, zi dupa zi(www.stirileprotv.ro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO