Politică

Adrian Nastase se bate in replici cu opozitia

12.06.2003, 00:00 12

Conferinta Asocitiei profesorilor social-democrati de marti, i-a oferit presedintelui PSD Adrian Nastase prilejul unui lung expozeu ideologic articulat cu critici la adresa Opozitiei.
Poate cel mai surprinzator lucru din discursul sau, si care tradeaza o oarecare frustrare ideologica, este preocuparea primului ministru de a redirija un segment traditional al dreptei - intelectualii - catre social-democratie. "S-a creat impresia falsa ca, in spatiul fortelor de dreapta al CDR s-a aliniat intelectualitatea romaneasca. (...) S-a acreditat teza ca fortele progresiste, tineretul, intelectualitatea erau sustinute de cei de dreapta iar fortele conservatoare, grupurile sociale  sarace, pensionarii, de cei de stanga politica.", a declarat Nastase. El a cerut intelectualilor din PSD sa "nu le mai fie teama" si sa apara la televizor mai des. Dupa parerea sa, a disparut "complexul criptocomunist" care impiedica intelectualitatea romana sa adere la stanga.
De-a dreptul pasionale au fost remarcile referitoare la opozitie. "Toti ne critica si noi stam cu capul in jos, sa ne dea cu pumnii in cap? De ce?", a izbucnit Nastase. Criticile sale au vizat PNL si PD. "Oameni buni, haide sa ne asezam mai bine cu picioarele pe pamant, si sa spunem acestor cruciati, unii dintre ei mercenari, ca stim ce avem de facut si ca nu putem da socoteala mereu pentru rezultatele dezastruoase ale guvernarii anterioare", a spus primul ministru nemultumit ca, atat liberalii cat si democratii, au desfiintat legile anticoruptie. Dupa parerea sa, PD si PNL nu au facut nimic in timpul guvernarii lor: "Vor da romanii, Romania PD-ului ca sa-si mai bata joc de ea, impreuna cu prietenii liberali si taranisti?".   Suparat ca partidele de opozitie au criticat intentia PSD de a sarbatori 110 ani de la aparitia social- democratiei, primul ministru a dat o replica colectiva: "Noi am spus ca vrem sa sarbatorim! Care este problema? De ce deranjeaza aceasta initiativa? De ce este, in mai mare masura, Stolojan urmasul Bratienilor, decat am fi noi urmasii social democratiei? (...) Devine PD mai social-democrat atunci cand semneaza o motiune cu PRM?"
Replica Opozitiei nu a intarziat. "Doresc sa-i transmit lui Nastase ca PNL are ca inaintasi personalitati politice marcante precum reprezentantii familiei Bratianu, in timp ce PSD are ca inaintati membrii nomenclaturii comuniste de care se leaga dezastrul economic, politic si cultural al Romaniei", i-a transmis Theodor Stolojan primului ministru, intr-un comunicat transmis Mediafax. Liderul liberal considera ca Adrian Nastase incepe sa constientizeze ca va pierde alegerilor din cauza arogantei si a coruptiei.
Emil Boc, deputat PD a declarat, ieri, ca Adrian Nastase "nu are nimic in comun cu social-democratia". "El nu face decat sa accentueze sloganul marxist scine nu e cu noi este impotriva noastras", a spus Boc. El a explicat ca PD nu colaboreaza constant cu PRM ci, in incercarea de a opri ordonantele pe banda rulanta ale Guvernului, PD a fost nevoit sa recurga la colaborare punctula cu PRM. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri