Politică

Analiză "Gândul": Salariile, PIB-ul şi productivitatea pe cele opt regiuni de dezvoltare

Analiză "Gândul": Salariile, PIB-ul şi productivitatea pe cele opt regiuni de dezvoltare

Autor: Victor ROTARIU

17.06.2011, 12:55 1219

Din harta economică şi a mediuluide afaceri a regiunilor de dezvoltare din România reiese nu numaidecalajul enorm dintre regiuni, ci şi dintre judeţele aflate înaceeaşi regiune de dezvoltare, scrie "Gândul", care face o analizăa salariilor, PIB-ului şi productivităţii pe cele optregiuni.

REGIUNEA VEST

Timiş, de exemplu, deţine 42% dinforţa de muncă totală din Regiunea Vest şi are un indice deproductivitate, PIB/cap de locuitor, de 8.700 de euro, cu 30% pestemedia regiunii şi cu 83% peste cel înregistrat în Caraş Severin. Înacelaşi timp, Timiş are şi cel mai mare salariu mediu net plătitangajaţilor, de 1.459 de lei pe lună. Un alt capitol la care Timişstă bine este şi rata şomajului, de numai 3,2%, de peste două orimai mică decât cea din Caraş Severin, de 8,4%, sau decât cea dinHunedoara, de 7,8%.

În ceea ce priveşte valoareaeconomiei regionale, a PIB, aceasta este estimată la 54,2 miliardede lei anul acesta, conform estimărilor Comisiei Naţionale dePrognoză (CNP), respectiv 9,96% din PIB-ul naţional. Judeţul cu ceamai mică economie este Caraş Severin, cu 6,3 miliarde de lei anulacesta, de patru ori mai mică decât cea a Timişului, de circa 25 demiliarde de lei.

Industria cu valoare adăugată e laea acasă

Liderul regional, Timiş, e dominatde doi giganţi locali, Delphi Packard România (la Sânnicolau Mare)cu circa 7.500 de angajaţi la ora actuală şi o cifră de afaceri depeste 180 de milioane de euro în 2009 şi Continental AutomotiveRomânia, care a derulat afaceri de peste 140 de milioane de euroacum doi ani. Pe lista companiilor importante se află şi Nestle,Alcatel Lucent şi Confort SA.

În Arad industria auto este celmai bine reprezentată, prin Takata Petri. Compania producătoare devolane, centuri de siguranţă şi alte piese sau echipamente auto aavut în 2009 peste 4.500 de angajaţi şi afaceri de peste 210milioane de euro. O altă firmă foarte importantă pentru economialocală este şi Astra Vagoane SA, cu afaceri de peste 100 demilioane în perioada precizată.

Cel mai mare angajator se află înHunedoara: Compania Naţională a Huilei angaja în 2009 peste 10.000de persoane (ulterior au urmat însă disponibilizări consistente) şiavea afaceri de peste 160 de milioane de euro. Citiţi mai multdespre salariile, PIB-ul şi productivitatea pe cele opt regiuni dedezvoltare pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO