Politică

Armata, eliminata treptat si fara taxe pana in 2007

08.03.2004, 00:00 28



Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Administratiei si Internelor au cazut de acord asupra eliminarii stagiului militar obligatoriu, in mod treptat, pana in 2007, fara plata vreunei taxe. Anuntul a fost facut ieri de ministrul apararii nationale si totodata vicepresedinte al PSD, Ioan Mircea Pascu. Potrivit ministrului apararii, 2007 va fi ultimul an in care armata va fi obligatorie. Cei doi ministrii, Ioan Mircea Pascu, respectiv Ioan Rus, vor da detalii despre proiectul de lege privind pregatirea populatiei pentru aparare, in care va fi reglementata si problema stagiului militar, in cursul saptamanii.



MApN si MAI au ajuns la un punct comun in privinta eliminarii stagiului militar dupa ce timp de cateva luni au avut pareri divergente asupra acestei chestiuni. La scurt timp dupa aprobarea noii Constitutiei - care nu clarifica eliminarea stagiului militar si doar deschide posibilitatea - ministrul Ioan Mircea Pascu a anuntat un proiect de lege care propunea renuntarea la stagiu militar contra platii unei taxe in suma de 4000 de dolari. Proiectul a generat controverse, inclusiv din partea ministerului de interne si, din acest motiv a fost abandonat. Ioan Rus, ministrul de interne, atragea atentia ca eliminarea armatei ar fi prea costisitoare si ar lasa ministerul cu efective insuficiente de pompieri si jandarmi.



Pe de alta parte, ministrul apararii s-a pronuntat ieri asupra cazului generalului de brigada Lazar Iliescu, adjunct al Directiei de Audit Intern din MApN, retinut la sfarsitul saptamanii de PNA sub acuzatia de luare de mita. Ioan Mircea Pascu a spus ieri ca isi poate imputa doar faptul ca i-a permis lui Lazar Iliescu sa ramana in MApN, dupa 2002, in postura de civil. Surprinzator este ca ministrul apararii a apreciat ca prin mediatizarea acestui caz se poate incerca "discreditarea organismului militar" iar unele persoane "vad oportunitati" in acest sens. Pascu spune insa ca domeniul auditului va fi verificat in continuare, iar ministerul nu va aproba contracte cu firmele care nu au avize de securitate, asa cum s-a intamplat in cazul anchetat acum de PNA.



Generalul de brigada Lazar Iliescu este acuzat de mai multe infractiuni de luare de mita in schimbul favorizarii unor firme la obtinerea de contracte din partea armatei, savarsite atat in perioada 1996-1998, cat si in 2003. Potrivit anchetatorilor, in 1996-1998 Lazar Iliescu percepea mita pentru atribuirea unor contracte 5-10% din valoarea acestora.



In mai 2002, generalul a fost incadrat in functia de director adjunct al Directiei de Audit Intern din MApN, in aceasta calitate pretinzand si primind de la reprezentantii mai multor societati comerciale bani si bunuri in valoare de peste 150 de milioane lei, in vederea atribuirii de contracte de achizitii publice pentru Armata. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO