Politică

Basescu, acuzat ca protejeaza grupuri de interese

18.01.2006, 20:40 17

Presedintele Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, a denuntat ieri existenta unui grup de interese in jurul presedintelui Traian Basescu, in centrul caruia s-ar afla senatorul PD Cornelia Cazacu si consilierul prezidential Adriana Saftoiu.

Este vorba despre o noua acuzatie care il priveste pe Traian Basescu facuta de fostul sef de cabinet al presedintelui Emil Constantinescu. Ciuvica a pierdut in 2004 un proces de calomnie cu Basescu, pe care l-a acuzat ca a colaborat cu fosta Securitate in perioada cand era student la marina.

Acum Ciuvica vorbeste despre un grup de interese, format in jurul presedintelui Basescu, care beneficiaza de contracte de zeci de milioane de euro, in care se afla senatorul democrat Cornelia Cazacu si sotul acesteia, Danut Cazacu, fost consilier general al PD in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Potrivit lui Ciuvuca, grupul de interese al familiei Cazacu a fost consiliat pana in decembrie 2004 de Adriana Saftoiu, actualmente "mana dreapta" a lui Traian Basescu.

Totodata, Ciuvica sustine ca, la fel ca in cazul matusii lui Adrian Nastase, familia Cazacu isi ascunde afacerile in spatele unor doamne septuagenare. In acest sens, el precizeaza ca mama senatoarei, care are 70 de ani si locuieste in Urlati, patroneaza firma care a primit de la primarii Traian Basescu si Adriean Videanu contracte de zeci de milioane de euro pentru repararea marilor bulevarde ale Capitalei.

Presedintele GIP precizeaza ca, potrivit declaratiei de avere pe care a depus-o in mai 2005, Adriana Saftoiu, actual consilier prezidential, a fost, inainte de a veni la Administratia Prezidentiala, consilier al uneia dintre firmele familiei Cazacu, SC Remix-Rom 2000 SA. El afirma ca in perioada in care era sefa Biroului de presa al PD si se ocupa de aparitiile in presa ale lui Traian Basescu, Adriana Saftoiu era angajata acestei firme, si s-ar fi aflat intr-un conflict de interese din acest punct de vedere. Mugur Ciuvica citeste declaratii de avere, dar le interpreteaza eronat si speculativ, fara dovezi, a replicat, ieri, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu.

"Ciuvica se bazeaza pe informatii pe care eu le-am facut publice, dar trage concluzii tendentioase si nefondate... Ca angajat in functia de consilier la acea firma nu am avut nicio legatura cu contractele si lucrarile derulate de firma respectiva", a precizat Saftoiu.

La randul sau, Cornelia Cazacu sustine ca toate contractele derulate de Primaria Capitalei cu firmele familiei sale au fost obtinute legal, prin licitatie, si se declara indignata de faptul ca numele familiei sale este este adus in "vartejul grupurilor de interese". Senatorul PD a declarat ca i se pare normal ca profitul firmelor la care este actionar sa-l imparta cu familia sa. Ea a precizat ca si-a cesionat actiunile mamei sale, pentru ca se saturase ca presa sa-i foloseasca numele pentru "tot felul de povesti inventate de unul sau de altul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels