Politică

Bucurestiul, o nuca tare pentru partide

Bucurestiul, o nuca tare pentru partide

Click pentru imaginea marita

04.03.2008, 20:45 19

Liberalii propun ca alegerile locale sa fie organizate in 25 mai, data care convine si Partidului Democrat-Liberal, urmand ca decizia finala sa fie luata in sedinta de guvern de maine.
Cu doua luni si jumatate inainte de testul localelor, partidele incep sa-si faca cunoscute numele candidatilor, batalia fiind pe marile orase, care, odata castigate, pot constitui o buna rampa de lansare catre alegerile generale.
Miza cea mare o constituie insa Bucurestiul - bugetul prevazut pentru 2008 este de 1,3 mld. euro, castigarea Capitalei fiind echivalenta in batalia politica cu adjudecarea prezidentialelor. Numele importante ezita insa sa-si anunte candidaturile, dupa mandatul controversat al actualului primar general Adriean Videanu (PD-L), care, potrivit surselor din partid, refuza sa mai candideze. Pana in prezent, doar Cozmin Gusa (Partidul Initiativa Nationala) si-a anuntat in mod oficial candidatura la Primaria Capitalei.
Liberalul Ludovic Orban si social-democratul Marian Vanghelie si-au anuntat public intentia de a candida la Primaria Generala, insa candidaturile lor nu au fost inca validate de partid. Daca in PNL, optiunea pentru Orban este clara - in 2005, el a mai fost candidatul liberalilor in cursa interna din Alianta D.A., unde a pierdut in favoarea lui Videanu, opiniile in PSD in privinta lui Vanghelie sunt impartite.
In 2005, Vanghelie a pierdut din primul tur in fata lui Videanu, care prelua stafeta de la Traian Basescu, singurul primar al Capitalei care a castigat doua mandate la rand de la bucuresteni. Basescu s-a lansat in cursa in 2000 din pozitia de outsider si l-a invins la o diferenta de cateva voturi pe Sorin Oprescu, senator de Bucuresti si unul dintre cei mai populari politicieni social-democrati, pe care adversarii lui Vanghelie din PSD vor acum sa-l reactiveze. Oprescu nu a comentat acum despre o eventuala candidatura, dupa ce in 2004 a refuzat sa intre din nou in cursa cu Basescu, iar PSD l-a trimis in locul lui pe Mircea Geoana, care a pierdut din primul tur.
Castigarea Bucurestiului este, asadar, o miza importanta pentru social-democrati, care nu au avut niciodata primar la Capitala, si cu atat mai mult pentru "urmasii lui Basescu", in conditiile in care ei au asigurat conducerea capitalei in ultimii opt ani de zile.
Pierderea Bucurestiului ar fi o lovitura grea pentru PD-L, iar in conditiile refuzului lui Videanu - care reclama faptul ca nu a fost sprijinit de partid si nu a avut suficienta putere - nume grele sunt aruncate in cursa. De altfel, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, unul dintre cei vizati pentru pozitia de premier, a admis saptamana trecuta ca va intra in cursa pentru Primaria Capitalei, daca i-o va cere partidul, desi isi doreste sa fie ministru. Din pozitia de ministru de interne, Blaga a fost unul dintre cei mai bine vazuti demnitari ai democratilor in timpul guvernului Tariceanu I (2005-2007).
Dinspre PD-L au mai fost vehiculate numele viceprimarului Razvan Murgeanu - care va candida in cele din urma la sectorul 1, al primarului de la sectorul 3, Liviu Negoita, sau Silviu Prigoana, patronul Rosal.
Unul dintre argumentele lui Videanu impotriva unei noi candidaturi este faptul ca nu a avut suficienta putere in a manageria Capitala, o problema pe care primarii marilor municipii nu o au. El reclama faptul ca primarul Capitalei nu poate sa duca la capat marile lucrari de infrastructura din cauza primariilor de sector, pentru ca nu exista o coordonare globala.
In vremea guvernarii Nastase, cand la Primaria Capitalei era Traian Basescu (PD), multe dintre puterile primarului general au fost transferate, prin lege, catre primariile de sector - care erau controlate la acea vreme de PSD.
Situatia nu a fost ameliorata dupa schimbarea puterii, in toamna lui 2004, din cauza neintelegerilor din Alianta D.A. Dezbaterile asupra legii capitalei sunt si in acest moment impotmolite in Parlament.
In tara, favoritii pentru fotoliile de primar din marile orase - actualii primari in functie - au anuntat deja pe un ton categoric ca vor candida. Este vorba de Gheorghe Ciuhandu (PNTCD) la Timisoara, Radu Mazare (PSD) la Constanta, Gheorghe Nichita (PSD) la Iasi, Gheorghe Scripcaru (PD-L) la Brasov sau Antonie Solomon (PD-L) la Craiova.
De asemenea, edilul din Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, care a fost unul dintre primarii-emblema ai PNL in 2004 a anunta ca va candida din partea PD-L in vara.

Marile provocari ale Capitalei

Traficul infernal - cauzat de cresterea majora a numarului de automobile - aproximativ un milion de masini circula zilnic in Bucuresti. Nu exista un proiect viabil de semaforizare.
Lipsa locurilor de parcaRe - au existat proiecte de constructie de parcari subterane sau supraterane, dar, deocamdata, nu se vede nimic palpabil.
Starea drumurilor - exista bani pentru investitii, peste 470 de milioane de euro numai de la BEI pentru reabilitarea a aproximativ 2.000 de strazi, dar lucrarile vor mai dura ani buni.
Poluarea - Dezvoltarea orasului a condus la diminuarea spatiilor verzi. Numarul mare de masini accentueaza poluarea, de pilda exista zone in Bucuresti unde concentratia de plumb depaseste de 3,5 ori limita admisa.
Identitatea Si dezvoltarea oraSului - Aceasta va fi o provocare pentru orice administratie. Au existat mai multe intentii de proiecte pentru a da Bucurestiului o alta infatisare - proiectul Esplanada, Arena Sportiva Multifunctionala si Catedrala Neamului ramase insa la stadiul de intentii. Administratia trebuie sa dea un raspuns referitor la strategia de dezvoltare pe orizontala (s-a vorbit mult despre asa-numita Zona Metropolitana) in conditiile unei lipse acute de spatii pentru construtii. Se va dezvolta Bucurestiul spre sud, dupa expansiunea spre nord din ultimii ani?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO