Politică

Bugetul UE: România nu primeşte câţi bani aştepta, dar i se vor da pe hârtie mai mulţi decât în prezent

Bugetul UE: România nu primeşte câţi bani aştepta, dar i se vor da pe hârtie mai mulţi decât în prezent

Preşedintele Traian Băsescu care reprezintă România la summitul Uniunii Europene a avut deja întâlniri cu şeful Comisiei Europene Durao Barroso şi cu preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy. Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

23.11.2012, 00:04 871

România ar putea beneficia în exerciţiul bugetar comunitar 2014-2020 de o creştere cu 50% a fondurilor alocate prin Politica Agricolă Co­mu­nă (PAC), au declarat ieri surse euro­pene, înaintea începerii summit-ului şefilor de state sau de guverne din UE reuniţi la Bruxelles.

Astăzi ar urma să fie făcută publică o parte a rezultatului celui mai tensionat summit UE din ultimii ani şi nu există decât două scenarii: compromis în care toată lumea cedează sau eşec în care aproape toţi pierd.

România este reprezentată la summit de preşedintele Traian Băsescu care a avut întâlniri, aşa cum au avut toate delegaţiile, cu preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy şi cu preşedintele Comisiei Europene Manuel Durao Barroso.

Aseară, la închiderea ediţiei, Rompuy urma să anunţe propunerile pentru noul proiect al bugetului multianual, dar un lucru este clar: România va pierde bani faţă de aşteptările sale (peste 45 mld. euro între 2014-2020), dar va avea mai multe fonduri decât în exerciţiul financiar curent (33,5 mld. euro fonduri structurale şi pentru agricultură). A spune că summitul va fi fost un succes sau un eşec pentru România devine, din acest punct de vedere, un exerciţiu de interpretare.

În timpul discuţiilor cu Rompuy şi Barroso delegaţia română a pus problema fondurilor României pentru agricultură.

"Este o potenţială veste bună pentru România, deşi vine pe fondul unei noi propuneri de reducere a bugetului general, care va fi avansată, în negociere, de către preşedintele Consiliului European", au comentat pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor.

Înainte de începerea summitului UE de aseară (în jurul orei 20.00, ora Bucureştiului) este aşteptată noua pro­punere a preşedintelui Consiliului Euro­pean Herman van Rompuy de la care vor porni discuţiile şi care ar putea însemna noi tăieri de zeci de miliarde de euro din fondurile programate pentru perioada financiară 2014-2020.

Scenariul discuţiilor urma să plece de la tăieri de 100 mld. euro (şi ar putea ajunge la 200 mld. euro) din bugetul de 1.033 mld. euro propus de Comisia Europeană. Propunerea iniţială a lui Rompuy de a se tăia din acest buget 75 mld. euro a fost respinsă şi de contributorii neţi (pentru că tăierile sunt prea mici) şi de beneficiarii neţi (pentru că sunt prea mari), inclusiv România.

Parlamentul român a adoptat o rezoluţie în care îi cerea preşedintelui Traian Băsescu care reprezintă România la summit să respingă propunerea lui Rompuy şi să o îmbrăţişeze pe cea a Comisiei. Numai că niciuna dintre aceste propuneri nu mai este în picioare şi ceea ce se va avansa în această seară vor fi reduceri de fonduri cu mult mai mari decât cele respinse şi de Guvernul român şi de Parlamentul român.

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a susţinut aseară, într-un comunicat, că, în cadrul negocierilor privind bugetul UE 2014-2020, propunerea de alocare a lui Herman van Rompuy este susţinută şi de preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso.

"Această nouă propunere de construcţie a cadrului financiar multianual al Uniunii Europene este susţinută în acest moment şi de preşedintele Consiliului European, domnul Herman van Rompuy, şi de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care negociază împreună pe această formulă cu statele membre", a spus Oprea. Ceea ce sugerează că, din punctul de vedere al Preşedinţiei, cererea Parlamentului de a susţine o parte în de­trimentul alteia nu mai este de actualitate.

România mai vrea să elimine din proiectul de buget multianual o prevedere care leagă stadiul alocărilor fondurilor viitoare de rata de absorbţie din prezent, pentru că este dezavantajată având o absorbţie mică, de sub 10% din totalul fondurilor de coeziune de 20 mld. euro pentru 2007-2014.

Mai vrea cofinanţări europene pentru programe de 85% pentru că, neavând bani, nu poate ea confinanţa 25% dintr-un proiect cum a propus preşedintele Consiliului European, ceea ce ar conduce la blocarea fondurilor.

Astăzi se va şti ce a obţinut, dacă summitul nu se prelungeşte sau dacă discuţiile nu sunt întrerupte de un eşec.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO