Politică

Propunerea care dă frisoane: Va anunţa Rompuy tăieri de 100 mld. euro sau de 200 mld. euro din bugetul UE?

Propunerea care dă frisoane: Va anunţa Rompuy tăieri...

Autor: Iulian Anghel

22.11.2012, 17:29 451

Înainte de începerea summit-ului UE din această seară (în jurul orei 20.00, ora Bucureştiului) este aşteptată noua propunere a preşedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy de la care vor porni discuţiile la summit şi care ar putea însemna noi tăieri de zeci de miliarde de euro din fondurile programate pentru perioada financiară 2014-2020.

Scenariul discuţiilor ar putea să plece de la tăieri de 100 mld. euro (şi ar putea ajunge la 200 mld. euro) din bugetul de 1.033 mld. euro propus de Comisia Europeană. Propunerea iniţială a lui Rompuy de a se tăia din acest buget 75 mld. euro a fost respinsă şi de contributorii neţi (pentru că tăierile sunt prea mici) şi de beneficiarii neţi (pentru că sunt prea mari), inclusiv România.

Parlamentul român a adoptat o rezoluţie în care îi cerea preşedintelui Traian Băsescu care reprezintă România la summit să respingă propunerea lui Rompuy şi să o îmbrăţişeze pe cea a Comisiei. Numai că niciuna dintre aceste propuneri nu mai sunt în picioare şi ceea ce se va avansa în această seară va fi reduceri de fonduri cu mult mai mari decât cele respinse şi de Guvernul român şi de Parlamentul român.

La Bruxelles este aşteptat acest anunţ – presa britanică speculează că bugetul ce va fi propus de Rompuy pentru 2014-2020 va fi de 940 mld. euro, faţă de 1.033 mld. euro propus de Comisie (1.047 mld. euro în termeni de angajament), ceea ce înseamnă tăieri de aproximativ 100 mld. euro. Dar până ce propunerea nu va fi publică zvonurile continuă la Bruxelles, una dintre variante fiind chiar tăieri de 200 mld. euro cum cer cei mai radicali dintre contributorii neţi.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu susţine, într-un comunicat, că, în cadrul negocierilor privind bugetul UE 2014-2020 propunerea de alocare a lui Herman Van Rompuy este susţinută şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Această nouă propunere de construcţie a cadrului financiar multianual al Uniunii Europene este susţinută în acest moment şi de preşedintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, şi de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care negociază împreună pe această formulă cu statele membre", spune Oprea.

Ceea ce sugerează că, din punctul de vedere al Preşedinţiei, cererea parlementului de a susţine o parte în detrimentul alteia nu mai este de actualitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO