Politică

Camera Deputatilor lasa usa deschisa abuzurilor in adoptiile internationale

07.04.2004, 00:00 37



Majoritatea PSD din Camera Deputatilor a respins ieri propunerea Comisiei juridice, anume ca toate adoptiile internationale sa fie suspendate pana la intrarea in vigoare a noilor legi privind protectia copilului - dreptul copilului si regimul juridic al adoptiilor, aprobate deja de Executiv si intrate in dezbaterea Senatului.



Aflat in dificultate dupa acuzatiile raportorului pentru Romania, baroana Emma Nicholson privind exportul de copii, Guvernul a aprobat in februarie o ordonanta de urgenta care interzice adoptiile internationale. Actul normativ mentioneaza insa ca dosarele de adoptii inaintate de cetatenii straini isi vor urma cursul, daca Guvernul a aprobat pana la aparitia ordonantei (5 februarie), analizarea lor de instantele judecatoresti. Cu cateva zile in urma, deputatii juristi au considerat ca este necesar ca pana la aparitia noilor legi privind protectia copilului adoptiile internationale sa fie stopate pentru a nu interveni noi abuzuri. Cum cele doua legi au ajuns in Senat, ar fi fost vorba cam de o luna de suspendare a adoptiilor internationale. Plenul Camerei, dominat de PSD a respins ieri aceasta solutie, adoptand-o pe cea a Guvernului. Deputatul PD Emil Boc a amintit ca, de fapt, tocmai adoptile aflate pe rolul instantelor au provocat Romaniei probleme pe plan international. Deputatul PNL Cornel Stirbet a spus ca, "daca s-ar adopta punctul de vedere al Guvernului, s-ar confirma teza ca pentru copii dati in adoptii internationale s-au obtinut niste bani, niste foloase".



In 2001, Guvernul a adoptat la presiunea forurilor europene un memorandum care suspenda adoptiile internationale pana la adoptatea noii legislatii, cu exceptia cazurilor aflate pe rolul instantelor. Memorandumul prevedea insa cateva exceptii de la regula generala, de care Guvernul s-a prevalat pentru, promova pe rolul instantelor sute de cereri de adoptie. Scandalul a izbucnit cand Emma Nicholson, raportor pentru Romania si membrii Comsiei de politica externa si drepturile omului din Parlamentul European au aflat ca - ocolind memorandumul - seful Guvernului roman Adrian Nastase a aprobat la insistentele presedintele Consiliului italian de ministri Silvio Berlusconi sa trimita spre adoptie in Italia 105 copii.



Cazul adoptiilor internationale a fost unul dintre neajunsurile invocate cand Legistativul UE a recomandat Comisiei Europen reorientarea strategiei de negociere cu Bucurestiul. Prima varianta a raportului PE acuza Guvernul roman ca i-a inselat pe europarlamentari in problema adoptiilor. Dupa negocieri intense fraza a fost eliminata, dar Guvernului i s-a pus in vedere ca nu respecta drepturile omului in acest caz, deci nici criteriul politic, prima dintre conditiile necesare pentru aderarea la UE. Ca ordonanta de urgenta aprobata ieri de deputati in varianta Guvernului lasa in continuare loc pentru adoptiile intenationale - Parlamentul European a cerut blocarea lor totala, si au existat chiar suspiciuni privind o a instantelor cu acest procedeu - este aratat de statistici. Dupa cum au spus la vremea respectiva reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, la sfarsitul lui 2003, 142 de copii aveau cererile aprobate pentru a pleca in adoptii internationale. Pe 25 februarie, numarul lor ajunsese la 220.



Ministrul de externe Mircea Geoana a spus ieri ca Guvernul nu are nici o intelegere cu Emma Nicholson sau Comisia Europeana privind adoptiile si ca viitoarele legi vor rezolva definitiv problema copiilor - adoptiile vor fi aprobate doar in cazuri extreme, conform practicilor europene. El a ocolit insa un raspuns de fond, privind posibile abuzuri in intervalul ramas pana la promulgarea legilor.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO