Politică

Cand vorbesc de viitorul premier, liberalii privesc spre Tariceanu

06.10.2004, 00:00 12

Liberalilor le va reveni functia de prim-ministru al viitorului Cabinet, in cazul in care Alianta D.A. PNL-PD va castiga alegerile parlamentare. Propunerea a venit ieri de la PD, formatiune din care provine candidatul pentru Cotroceni al Aliantei, in persoana lui Traian Basescu.
Singurul amendament al PD este ca persoana aleasa pentru postul de prim-ministru sa fie agreata de copresedintii aliantei, Calin Popescu-Tariceanu si Traian Basescu.
Cel mai vehiculat nume pentru conducerea Palatului Victoria, daca cele doua formatiuni de opozitie vor forma viitorul Cabinet, este cel al presedintelui interimar al liberalilor, Calin Popescu-Tariceanu. Se doreste chiar, in interiorul PNL, ca viitorul sef al executivului sa fie totodata si presedinte al partidului, pentru a avea sprijinul politic indubitabil al formatiunii din care provine.
Fost ministru al industriilor si comertului in Guvernul Ciorbea, Calin Popescu-Tariceanu este un liberal activ in viata politica postdecembrista, inca de la inceputul anilor '90, fapt ce l-a impus, in fata celorlalti vicepresedinti pentru postura de lider interimar al liberalilor. Este acceptat de diferitele curente de opinie din partid, ceea ce poate fi considerat un atu pentru Tariceanu.
Deocamdata nu este avansat un termen pentru lansarea publica a numelui celui care ar deveni premier, daca Alianta PNL-PD ar castiga alegerile. Cele doua partide doresc sa parcurga mai intai etapele oficiale pentru desemnarea candidatului la Presedintie si, ulterior, sa anunte propunerea pentru prim-ministru.
Decizia de ieri a conducerii PD, de a lasa postul de prim-ministru la latitudinea liberalilor poate fi considerata nu numai un gest de curtoazie politica, dar si o incercare a a arata ca protocolul dintre cele doua partide functioneaza. Potrivit protocolului politic al Aliantei D.A., daca un partid propune candidatul pentru Presedintie, celeilalte formatiuni politice ii revine postul de prim-ministru.
Conducerea executiva a PD a confirmat ieri candidatura lui Traian Basescu pentru Cotroceni, dupa ce conducerea Aliantei luase o asemenea decizie cu o zi in urma. Decizia conducerii PD este mai degraba o formalitate, ceruta de statutul partidului. Vine insa, dupa ce cu o zi in urma, in conducerea PNL, candidatura lui Basescu a fost contestata de unii membri ai partidului, intre care fostii vicepresedinti Dinu Patriciu si Viorel Catarama.
Un mesaj dubitativ vine din filiala Harghita care   considera ca Theodor Stolojan ar fi obtinut mai multe voturi la alegerile prezidentiale in zona Ardealului decat Traian Basescu. Liberalii sustin totusi candidatura liderului PD la alegerile pentru Cotroceni. "Cred ca Basescu poate prinde in sud, dar in Ardeal nu prea", a afirmat Dorin Sangerozan, presedintele PNL Harghita.
Astazi, desemnarea candidaturii lui Traian Basescu va parcurge ultima etapa oficiala. Forurile largite de conducere ale celor doua formatiuni - Consiliul National al PD si Delegatia Reprezentantilor Nationali a PNL - se vor reuni separat si ulterior impreuna pentru a se pronunta asupra candidatutului Aliantei D.A.
Ieri, Traian Basescu a avut un mesaj catre bucuresteni. "Lansarea mea in competitia politica, atat de neprevazuta, nu reprezinta decat o necesitate politica si oricate retineri as avea, am obligatia sa intru in competitie", a spus Basescu. Primarul Capitalei a adaugat ca nu are timp sa-i consulte pe bucuresteni cu privire la candidatura lui pentru Cotroceni. Insa considera ca se va vedea la alegeri daca bucurestenii accepta sau dezavueaza gestul lui. "Daca pe 28 noiembrie votul bucurestenilor va fi majoritar in favoarea mea, voi intelege ca am facut ceea ce trebuia", spune presedintele PD. Liderul PD nu a precizat daca pe perioada campaniei electorale atributiile de primar general vor fi delegate unuia dintre cei doi viceprimari, unul de la PNL si altul de la PD.
Partidul de guvernamant, PSD, il acuza insa pe Traian Basescu ca "deturneaza mandatele dupa bunul plac" intrucat este dispus sa renunte la Primaria Capitalei in cazul in care ar castiga alegerile prezidentiale. Vicepresedintele filialei PSD Bucuresti, George Maior, a revenit cu criticile formulate si cu o zi inainte pe aceasta tema, afirmand ca Basescu recurge la o "inselatorie politica" intrucat nu-si onoreaza propria promisiune facuta bucurestenilor, anume de a nu renunta niciodata la Primarie.
La patru zile de la anuntul retragerii lui Theodor Stolojan, discutiile privind motivele care l-au determinat sa faca acest gest continua. Cristian Boureanu, membru al conducerii PNL, a spus ieri, conform Mediafax, ca Theodor Stolojan a fost supus la presiuni psihologice care i-au agravat boala si a negat "teoria conspiratiei" interne vehiculata de PSD. Despre presiunile si amenintarile la care ar fi fost supus Stolojan, precum si consecintele acestora asupra starii sale de sanatate, a vorbit, cu o zi inainte si Calin Popescu-Tariceanu.



Ce spun analistii
Analistul politic Stelian Tanase considera ca dupa retragerea lui Theodor Stolojan din viata politica, PNL si PD s-au miscat repede si in conformitate cu statutul celor doua formatiuni. Desi puteau ignora prevederile statutare pretextand urgenta problemei, PNL si PD s-au miscat corect, fara a lua o decizie pripita, sub imperiul emotiilor, afirma Stelian Tanase. Totodata, analistul politic afirma ca Alianta D.A. va reusi sa recupereze handicapul pricinuit de retragerea din cursa electorala a lui Theodor Stolojan daca va fi dinamica si prezenta pe scena politica.
La randul sau, analistul Cristian Preda crede ca singurul care pare sa iasa bine dupa retragerea lui Stolojan este Traian Basescu. Si explica: chiar daca nu ar castiga alegerile prezidentiale, dupa ce va duce pana la capat cursa prezidentiala el va deveni liderul natural al polului de opozitie si al Aliantei D.A. Cristian Preda sustine ideea ca retragerea lui Stolojan, anuntata sambata, a fost un moment pregatit de catre cele doua formatiuni. Preda sustine ca PNL a realizat ca sansele lui Stolojan la Cotroceni sunt mici si, prin urmare, au preferat sa nu piarda functia de premier. In aceste conditii, spune Cristian Preda, s-a facut un compromis politic plecand de la ideea ca Basescu nu era agreat ca premier in PNL si nici de o parte a PD.
Analistul Daniel Barbu apreciaza ca schimbarea candidatului la prezidentiale pe ultima suta de metri nu a bulversat Alianta D.A., ci mai degraba pe alegatori care, probabil, vor sanctiona acest gest politic.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri