Politică

CNSAS: Voiculescu, da, Teodorescu, nu!

CNSAS: Voiculescu, da, Teodorescu, nu!

Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a dezmintit ca nume grele din politica s-ar afla in vizorul institutiei

08.08.2006, 20:12 17

Toti ochii au fost atintiti ieri asupra Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, unde au fost anuntate verdictele in privinta colaborarii cu fosta politie politica a liderului PC, Dan Voiculescu, si a senatorului PSD Razvan Theodorescu.
Conducerea CNSAS a dat ieri explicatii si in legatura cu 29 de dosare de politicieni, ajunse recent la CNSAS dupa ce au fost desecretizate ca urmare a deciziei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Colegiul CNSAS a decis la limita sa respinga contestatia liderului conservator la o decizie anterioara a institutiei, potrivit careia politicianul a facut politie politica.Asadar, Voiculescu a colaborat cu fosta politie politica, a decis ieri colegiul CNSAS. Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a explicat ca au fost inregistrate trei voturi impotriva contestatiei, trei voturi pentru si trei abtineri. Decizia de respingere a fost luata, potrivit legii, tinandu-se cont de votul presedintelui, Claudiu Secasiu, a adaugat Ionescu.
Decizia in privinta relatiei presedintelui PC, Dan Voiculescu, cu fosta politie politica nu este insa una definitiva, desi CNSAS si-a facut public verdictul.
Voiculescu, care este si senator, are posibilitatea - si o va face, potrivit avocatului sau, Sergiu Andon - sa conteste decizia la Curtea de Apel. In maximum 30 de zile de la data respingerii contestatiei, reprezentantii PC vor sesiza Curtea de Apel, a spus Sergiu Andon, care a afirmat ca decizia CNSAS este una politica. Peter Eckstein Kovacs, presedintele Comisiei juridice din Senat, considera ca in cazul unei solutii definitive a instantei impotriva lui Dan Voiculescu, Parchetul va trebui sa declanseze din oficiu urmarirea penala impotriva acestuia pentru declaratii nesincere.
Voiculescu, ca toti candidatii la alegerile parlamentare, a trebuit sa dea o declaratie in care sa spuna daca a colaborat sau nu cu fosta politie politica, iar el a spus ca nu a colaborat.
Tot ieri, colegiul CNSAS a decis prin vot ca senatorul PSD Razvan Theodorescu nu a colaborat inainte de 1989 cu Securitatea. Senatorul PSD Razvan Theodorescu ceruse institutiei, la jumatatea lunii iunie, sa se sesizeze din oficiu si sa cerceteze informatiile detinute in legatura cu el in arhivele fostei Securitati, amenintand in acelasi timp ca va da in judecata un cotidian central care afirmase ca a fost colaborator al Securitatii. Senatorul a precizat, intr-o conferinta de presa, ca detine si certificat ORNISS, care ii ofera acces la informatii clasificate.
O hotarare definitiva a fost luata si in privinta judecatoarei Florica Bejinariu. Ea nu a colaborat cu Securitatea, a hotarat colegiul, dupa ce initial verdictul ii fusese defavorabil. Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a oferit o explicatie ambigua la verdictele diferite date de CNSAS in cazul Bejinariu. El a spus ca raspunsul dat de CNSAS la contestatia acesteia are in vedere faptul ca au existat situatii clare de persoane care au colaborat cu Securitatea, au semnat angajamente si chiar au primit bani si, cu toate acestea, nu au facut politie politica. Ionescu a precizat ca nu se refera neaparat la Florica Bejinariu.
In schimb, CNSAS nu a confirmat ieri niciuna din listele de politicieni colaboratori ai Securitatii, asa cum au aparut in presa in ultimele zile. Mai multe nume de politicieni, printre care Adrian Nastase (PSD), Bela Marko (UDMR), Attila Verestoy (UDMR), Laszlo Borbely (UDMR), Radu Berceanu (PD) sau Nini Sapunaru (PNL), s-au aflat pe listele vehiculate in mass-media. "Am primit mai multe solicitari astazi, unele din numele publicate in presa nu apar deloc, iar din cele 29 de dosare nici o treime nu sunt de retea. Restul sunt de urmarire si nu dovedesc ca acesti politicieni au avut de-a face cu Securitatea ca politie politica, ci, din contra, unii au fost chiar victime", a spus Ionescu.
Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat, inaintea sedintei, ca fostul premier Adrian Nastase are doua dosare de urmarire, iar numele deputatului PNL Nini Sapunaru si al ministrului delegat pentru lucrari publice Laszlo Borbely (UDMR) nu se regasesc in cele 29 de dosare ale demnitarilor inaintate catre CNSAS.
In cursul zilei de ieri cei sase ale caror nume au aparut in presa au facut apel la legea privind accesul la propriul dosar pentru a dovedi ca informatiile aparute in presa sunt eronate.

Partenerii PNL nu vor sa se caute la dosar

Presedintele executiv al PD Adriean Videanu a catalogat drept actiuni de imagine solicitarile PNL catre celelalte partide de a trimite liste cu numele liderilor pentru verificari la CNSAS. "A depune acum sute de mii de cereri de prioritati nu inseamna decat sa blocam activitatea CNSAS", a declarat ieri Videanu. In opinia sa, legea este foarte explicita si acopera toate categoriile de demnitari al caror trecut trebuie cercetat de catre CNSAS. La randul lor, conservatorii nu vor sa ceara CNSAS verificarea membrilor partidului. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, spune ca dupa decizia privind desecretizarea dosarelor tuturor politicienilor, o astfel de solicitare ar fi un "exercitiu de imagine".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri