Politică

Codul fiscal, discutat in ciuda obiectiilor lui Tanasescu

24.05.2005, 20:28 14

Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Codului fiscal va fi dezbatuta, astazi, de plenul Camerei Deputatilor, in ciuda faptului ca seful Comisiei de buget-finante, Mihai Tanasescu (PSD), considera ca raportul intocmit acestui act normativ este nul.

Mihai Tanasescu a sesizat conducerea Camerei ca sedinta comisiei in care a fost adoptat, saptamana trecuta, raportul la Ordonanta de urgenta privind modificarea Codului fiscal a fost neregulamentara, acest fapt atragand "nulitatea tuturor actiunilor efectuate si a actelor redactate".

Tanasescu a informat Biroul Permanent ca vicepresedintele comisiei Eugen Nicolaescu a convocat "in mod abuziv si neregulamentar" lucrarile Comisiei pentru buget- finante, "inlocuind membrii absenti cu alti deputati, carora le-a fabricat pe loc imputerniciri scrise".

Sedinta fusese inchisa, anterior, de presedintele Tanasescu, din lipsa de cvorum, dupa ce deputatii PSD au parasit sala nemultumiti ca dezbaterile urmau sa vizeze numai articolele care fusesera amendate si ca interventiile fusesera limitate la un minut.

Tanasescu anuntase, de asemenea, ca urmatoarea sedinta urma sa aiba loc a doua zi la ora 10.00, dar nu a mai fost cazul pentru ca raportul fusese adoptat.

Saptamana trecuta, asadar, dupa inchiderea sedintei de catre Tanasescu, deputatii PNL, PD, UDMR si PC au adoptat raportul la ordonanta, dupa ce comisia fusese reconvocata de Nicolaescu.

Deputatul liberal a spus ca plecarea PSD din sala de sedinte a fost o strategie: "Cred ca strategia PSD, vazand ca nu are nici un fel de reusita la vot, a fost sa-si retraga deputatii din sala, vazand ca mai sunt cativa deputati lipsa de la coalitie, ca sa nu mai fie cvorum de sedinta".

Nicolaescu a declarat ca a decis sa convoace o noua sedinta, in absenta lui Tanasescu, intrucat in locul deputatilor absenti (inclusiv cei ai PSD, plecati din sala) "am gasit alti deputati, cu imputerniciri, care sa ne ajute sa reconvocam sedinta, de fapt sa refacem cvorumul si sa continuam dezbaterile".

Dimpotriva, Tanasescu sustine ca incalcarile de Regulament din acest caz "sunt foarte grave deoarece se poate naste precedentul ca un vicepresedinte de comisie, apartinand unei majoritati, sa convoace cand doreste, eventual chiar noaptea, o sedinta in care membrii comisiei sunt anuntati selectiv, iar ordinea de zi putand contine orice doreste acel vicepresedinte".

Deputatul PNL Titu Gheorghiof, secretar in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, a declarat, ieri, ca proiectul va intra, totusi, astazi in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, in ciuda protestului lui Tanasescu.

Titu Gheorghiof a mentionat ca raportul in cauza, "fiind inaintat Biroului Permanent si inscris pe ordinea de zi", isi urmeaza cursul.

"Maine (astazi - n.r.), Camera Deputatilor, in plenul ei, va hotari sau nu daca exista o incalcare a Regulamentului referitor la modul de desfasurare a acestei sedinte", a spus Titu Gheorghiof. Potrivit deputatului PNL, Biroul Permanent va supune, astazi, plenului Camerei acest raport, "cu discutiile care vor fi".

Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Codului fiscal a trecut, in urma cu doua saptamani, de Senat.

Cea mai importanta modificare pe care au adus-o senatorii actului normativ a fost decizia de impozitare cu 16%, incepand cu anul viitor, a castigurilor obtinute pe bursa, urmand ca impozitul pe anul in curs sa se situeze la un nivel de 10%. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels