Politică

Comisia Europeana cere Romaniei sa rezolve cazurile de coruptie la nivel inalt

Comisia Europeana cere Romaniei sa rezolve cazurile de coruptie la nivel inalt

Ministrul interimar de justitie Teodor Melescanu spune ca documentul este orientativ pentru executivul de la Bucuresti

05.02.2008, 20:47 24

Reforma justitiei lasa de dorit, iar in in domenii cheie, cum ar fi lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, nu s-a facut inca dovada unor rezultate convingatoare, se arata in raportul intermediar al Comisiei Europene privind progresele realizate de Romania in sistemul judiciar.
Raportul interimar publicat ieri constata intarzieri la toate obiectivele specifice asumate de Romania, in special in domeniul combaterii coruptiei la nivel inalt, si cere "stabilitatea legislativa si institutionala a cadrului de lupta anticoruptie".
"In primul an in calitate de stat membru al UE, Romania a continuat sa faca eforturi in vederea remedierii deficientelor care, altfel, ar impiedica aplicarea eficace a legislatiei, politicilor si programelor europene", se arata in raportul CE. Comisia este ingrijorata de faptul ca "situatia din teren da nastere la preocupari, a caror abordare este necesara inainte de efectuarea de catre Comisie a unei evaluari complete in luna iunie", se arata in documentul prezentat ieri.
Raportul nu recomanda adoptarea niciunei masuri impotriva Romaniei, eventuale sanctiuni urmand sa fie decise in iunie. "Posibilitatea exista. Comisia Europeana este preocupata de ritmul reformelor, iar increderea publica trebuie consolidata", a spus Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
Pana atunci, Romania trebuie sa arate Comisiei ca sistemul judiciar functioneaza. Expertii europeni au remarcat progresul Consiliului Superior al Magistraturii si evolutia pozitiva a Directiei Nationale Anticoruptie, care a cerut anchetarea mai multor fosti si actuali demnitari. "In ultimele sase luni, cateva dintre aceste cauze, care implica fosti ministri sau ministri aflati in functie, au fost restituite procuraturii de catre instante din cauza unor erori procedurale", precizeaza raportul, potrivit caruia "acest lucru, pe langa chestiunea imunitatii, a provocat dezbateri si controverse considerabile". "Nu este clar daca motivatia instantelor inseamna ca probele sunt inadmisibile, facand necesare noi anchete, sau inseamna ca procuratura poate rectifica situatia, fara a fi necesara reinceperea procedurilor", se mai arata in raport.
Ministrul interimar al justitiei, Teodor Melescanu, nu este ingrijorat de concluziile Comisiei Europene si a apreciat ieri ca documentul "este unul factual, nici pozitiv, nici negativ", dar care reprezinta un instrument de orientare pentru activitatea Guvernului.
Raportul CE concluzioneaza de asemenea ca "exista intarzieri in ceea ce priveste punerea in aplicare a unei strategii coerente de recrutare in sistemul judiciar, infiintarea Agentiei Nationale de Integritate si in elaborarea unei strategii globale si punerea in aplicare de proiecte reprezentative pentru a lupta impotriva coruptiei la nivel local". "Romania ar trebui sa sporeasca eforturile de combatere a coruptiei la nivel inalt si ar trebui sa-si intareasca eforturile pentru a mentine stabilitatea legislativa si institutionala a cadrului de lupta anticoruptie", se mai arata in documentul prezentat ieri.
Raportul se refera si la modificarile adoptate de Parlament in toamna la Codul de procedura penala, atragand atentia ca modificarile pot afecta anchetele comune impreuna cu statele membre sau lupta impotriva terorismului.
"Daca vor fi promulgate, aceste modificari ar afecta substantial negativ eficienta anchetelor penale in Romania, in general. Ele ar afecta, de asemenea, anchetele comune impreuna cu statele membre, lupta impotriva terorismului si urmarirea in justitie a criminalitatii transfrontaliere", mentioneaza raportul.
"Procuratura nu mai poate utiliza evaluari de natura tehnica efectuate de administratia fiscala pentru a stabili amploarea prejudiciului", mai precizeaza documentul.
"Pana in octombrie 2007, DNA a solicitat aprobarea inceperii urmaririi penale a opt fosti ministri sau ministri aflati in functie", adauga documentul, mentionand ca aprobarea a fost acordata de presedintele Traian Basescu in luna ianuarie. "Decizia privind ridicarea imunitatii a fost luata dupa dezbateri juridice si politice intense", observa Comisia.
"In ultimele sase luni, cateva dintre aceste cauze, care implica fosti ministri sau ministri aflati in functie, au fost restituite procuraturii de catre instante din cauza unor erori procedurale", precizeaza raportul, potrivit caruia "acest lucru, pe langa chestiunea imunitatii, a provocat dezbateri si controverse considerabile".
Raportul mai mentioneaza ca in mai 2007 a fost aprobat cadrul legislativ privind Agentia Nationala de Integritate. "Cu toate acestea, ANI nu este inca operationala. Doar vicepresedintele a fost ales. Au fost demarate activitati pregatitoare, selectia personalului, procedurile de achizitii publice pentru infrastructura, alocarea de resurse financiare pentru sediu, buget si definirea organigramei", precizeaza documentul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO