Politică

De ce tace Cristian Preda, "lupul tânăr" al PDL?

De ce tace Cristian Preda, "lupul tânăr" al PDL?

Cristian Preda (foto: Octav Ganea)

Autor: Iulian Anghel

11.05.2011, 16:15 720

Cristian Preda, unul dintre "lupii tineri" din PDL (44 de ani)considerat "reformator" şi "disident" tace de câteva zile. Înpreajma zilei fatidice, 14 mai 2011, când PDL va decide cine vaconduce partidul pentru următorii patru ani, Cristian Preda a ales"autoexilul". De ce?

"Nu sunt candidat (nu candidează pentru nicio funcţie în PDL -n.n.), deci mi-am impus tăcerea. Am spus că îl susţin pe Pale(Teodor Paleologu - n.n.). În rest nu vreau să mă prefac", spunePreda.

Fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrativedin cadrul Universităţii Bucureşti, Cristian Preda a fost consilieral preşedintelui Traian Băsescu înainte de a fi ales, în 2008,deputat în Parlamentul European pe listele PDL. Din poziţia deteoretician al politicii, intelectualul cu vederi liberale apledat, de-a lungul vremii, pentru introducerea în statutul PDL aunor criterii clare de integritate şi a criticat politica dusă dedemocrat-liberali pe care a considerat-o uneori ruptă de realitateşi autistă la nevoile imediate ale societăţii (tăierea salariilorprofesorilor, de pildă, pe care a criticat-o la vremearespectivă).

Considerat în PDL un disident, alături de Monica Macovei sauSever Voinescu, Preda spunea într-un interviu pentru Revista 22,parafrazându-l pe filosoful Albert Hirschman şi celabra sa carte"Abandon, contestare, loaialitate": "Între loaialitatea tăcută,critica sau abandonul, eu am ales critica (...) Nu sunt undisident. Am căutat doar să rămân lucid şi să nu mint din raţiunide partid".

Acum Preda tace. Motivele şi le va face publice după alegeriledin PDL.

Surse din partid spun că Preda nu a uitat "smotoceala" care i-afost administrată într-un CNC (Consiliu Naţional de Coordonare) alPDL când, în urma propunerilor pe care le-a făcut de revigorare apartidului, a fost catalogat drept adversar aldemocrat-liberalilor, "duşman al poporului".

Este ca şi cum ai fi plătit bilet pentru un film prost şi apoite mai duci odată să vezi acel film. Aşa s-ar fi întâmplat dacă arfi candidat, iar Preda nu a dorit asta, spune surse participante laacel CNC de pomină.

Alţi democraţi liberali cu notorietate care au ales, fiecare dinraţiuni diferite să rămână pe margine sunt Valeriu Stoica, AdrieanVideanu şi Theodor Stolojan.

Între timp, susţinătorii lui Emil Boc devin tot mai vocali.Sever Voinescu şi el din aceeaşi tabără cu Cristian Preda, dar carecandidează la funcţia de vicepreşedinte PDL a declarat la RadioFrance International, că nu crede în posibilitatea ca Vasile Blagasă câştige şefia formaţiunii, susţinând că stilul de conducere alacestuia este mai degrabă propriu unui partid mic şi viguros, iarEmil Boc este opţiunea corectă în PDL.

De cealaltă parte, Vasile Blaga, a susţinut marţi, la Ploieşti,reconciliant că echipa de la PDL va rămâne aceeaşi, foarteputernică, indiferent care va fi rezultatul Convenţiei Naţionaledin 14 mai.

"Până la urmă, cel mai bun va câştiga. (…) Le-am explicat(participanţilor la întâlnirea de la Ploieşti - n.r.) foarte clarcă vom rămâne aceeaşi echipă foarte puternică a partidului,indiferent care va fi scorul înregistrat la această ConvenţieNaţională", a afirmat Blaga, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO