Politică

Fuziunea dintre PNL si PD rupe Alianta D.A.

27.02.2006, 20:58 35

Alianta D.A. PNL-PD se afla intr-o criza fara precedent, dupa ce liderii principalelor partide la guvernare si-au aruncat o avalansa de acuzatii ca urmare a refuzului liberal la oferta de fuziune anuntata de PD la inceputul anului.

S-a ajuns pana acolo incat democratii i-au acuzat pe liberali ca nu sunt interesati decat de functii, in vreme ce liberalii spun ca partenerii lor de alianta, sprijiniti fatis de Traian Basescu, nu sustin guvernarea. Reactia PD: "Noi sprijinim Guvernul, nu grupurile de interese nelegitime!".

Liberalii din Bucuresti au anuntat ca vor rupe protocolul la nivel local cu PD, daca democratii nu vor restabili echilibrul in organizatie, prin demiterea din partid a fostei liberale Elena Udrea si a mai multor consilieri locali care au votat alaturi de PSD, impotiva unui membru PNL care urma sa fie ales viceprimar, conform unei intelegeri anterioare.

Potrivit liderului PNL Bucuresti Ludovic Orban, refuzul PD de a respecta protocolul "ar putea avea consecinte politice din cele mai grave".

In replica, presedintele executiv al PD Adriean Videanu a spus ca afirmatiile lui Orban fac parte dintr-un "joc de imagine ieftin, nefundamentat".

Acest schimb de replici a fost precedat de declaratii dure intre liderii Aliantei D.A., care s-au acuzat pe rand de minciuna, manipularea opiniei publice si lipsa de implicare in proiectele guvernamentale.

De altfel, cu cateva ore inainte de luarea unei decizii privind fuziunea, PNL a anuntat o serie de proiecte privind integrarea sau invatamantul, domenii care se afla in gestiunea PD.

Liderul PNL Calin Popescu-Tariceau a afirmat ca prioritare pentru populatie nu sunt relatiile dintre partide, ci rezultatele guvernarii, sugerand ca democratii se ocupa numai de probleme cu priza la media.

Liderii PNL au aratat ca, inainte de a vorbi despre fuziune, Alianta trebuie sa demonstreze ca functioneaza foarte bine si au acuzat PD ca nu isi asuma responsabilitati guvernamentale.

De asemenea, PNL sustine ca buna functionare a Aliantei nu depinde doar de atitudinea democratilor, ci si de cea a presedintelui Traian Basescu, fostul presedinte al PD, care, in viziunea lor, intretine relatii conflictuale cu liberalii.

Ideea fuziunii dintre PNL si PD si crearea implicita a unui mare partid de dreapta pe scena politica romaneasca a fost resuscitata la finalul anului trecut de presedintele Traian Basescu. Democratii au prezentat o viziune proprie in ceea ce priveste fuziunea, au anuntat un calendar si au conditionat acest proces de afilierea la Partidul Popular European, insa liberalii au amanat luarea unei decizii pana dupa consultarea filialelor partidului.

La sfarsitul saptamanii trecute, filialele PNL s-au pronuntat in majoritate in favoarea unei rezolutii care arata ca nu sunt intrunite conditiile necesare fuziunii.

Argumentele liberalilor impotriva fuziunii s-au concentrat pe atitudinea democratilor, care in viziunea PNL nu sunt buni parteneri pentru ca nu isi asuma responsabilitatea guvernarii si au incalcat in mai multe randuri protocolul Aliantei prin inregimentarea unor membri ai acestor formatiuni.

PNL a propus PD un plan de actiuni imediate, pentru refacerea spiritului de echipa si prelungirea protocolului Aliantei, care prevede totodata si sustinerea ferma a presedintelui Basescu pentru un nou mandat la alegerile din 2009. Insa pentru fuziune, PD trebuie sa adere la principiile politice liberale care se traduc printr-o viziune constitutionala care presupune republica parlamentara prin constituirea puterii executive in jurul Guvernului si limitarea atributiilor parlamentare.

"Daca aceste elemente nu vor fi intrunite, atunci povestea cu fuziunea este vorba goala", a declarat presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu. El a afirmat ca PNL nu va renunta la valorile si ideile sale. "PNL poate nu este partidul perfect, dar a mostenit o traditie democratica. PNL nu a fost un partid dependent de lideri (...). Partidul traieste si nu a disparut odata cu plecarea vreunui presedinte. O sa ma intrebati daca este o aluzie. S-ar putea sa fie", a spus el.

La nivelul vicepresedintilor PNL ideea fuziunii este exclusa, insa pentru PD procesul poate sa demareze fara probleme. Presedintele PD Emil Boc a afirmat ca fuziunea se va realiza, in ciuda deciziei conducerii liberale si sustine ca PD a dat o mana de ajutor PNL prin trecerea de la social-democratie la crestin-democratie.



Basescu cheama impricinatii la consultari

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca va chema partidele din Alianta la Cotroceni la "mediere", aratand ca problemele de care se ocupa acestea nu se regasesc pe agenda populatiei. El a mai afirmat ieri la postul public de televiziune ca are dreptul constitutional de a lansa mesaje si de a face presiuni publice, spunandu-si punctul de vedere despre institutiile publice si isi ia ca aliat opinia publica. Basescu a adaugat ca seful statului are suficiente atributii si drepturi prin Constitutia actuala", dar a sanctionat totusi defectele legii fundamentale, intrucat conceperea si modificarea ei au fost facute in timpul mandatelor de presedinte ale lui Ion Iliescu si tradeaza relatiile de putere dintre acesta si prim-ministrii din acele timpuri. "Voi face un apel catre partidele parlamentare de revizuire a Constitutiei care sa raspunda aspiratiilor romanilor, pentru ca Romania sa devina un stat perfect functional".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri