Politică

Iliescu i-a cerut demisia lui Nastase

20.05.2005, 20:08 22

"Despartirea reala dintre Ion Iliescu si noua generatie de politicieni social-democrati s-a facut in vara anului 2004", dupa alegerile locale, cand seful statului de atunci i-a cerut lui Adrian Nastase demisia, a declarat, ieri, deputatul PSD Alian Teodorescu, fost sef al cancelariei primului-ministru.

Teodorescu a mai spus ca alegerile interne din PSD, cele care urmau sa stabileasca cine va aparea pe listele electorale, au fost "lucrate" astfel incat pe liste sa apara si oamenii lui Ion Iliescu.

Teodorescu, cunoscut ca un apropiat al lui Adrian Nastase, a declarat ieri, la Radio MIX, ca, dupa esecul PSD in alegerile locale, Iliescu, care l-a invinovatit pe Nastase pentru acest insucces, i-a cerut demisia, la 12 iunie 2004. Se intampla, potrivit fostului sef al cancelariei premierului, in urma unei intalniri de patru ore, la Cotroceni.

Presa a evocat, in acea perioada, ipoteza demisiei lui Adrian Nastase, fie din functia de premier, fie din cea de sef al PSD. Tot in acea vreme, Iliescu iesea cu declaratii potrivit carora greseala PSD a fost ca aceeasi oameni au cumulat functii si la partid si la Guvern.

Alian Teodorescu a declarat ca, la vremea respectiva, au fost luate in calcul doua ipoteze de aripa Nastase: "Una era ca Nastase si echipa lui sa se retraga de la guvernare, iar a doua posibilitate era sa mergem in campanie (pentru legislative - n.n.) impotriva lui Iliescu, adica sa nu-l pui pe lista, sa nu-l faci senator, sa spui ca nu este constitutional ca presedintele in exercitiu sa intre intr-o campanie electorala si, deci, sa declari razboi, pur si simplu".

Iliescu a candidat la Senat, ca independent, pe lista PSD, dupa ce legea alegerilor a fost modificata astfel incat sa-i permita sa intre in cursa electorala. Opozitia de atunci a acuzat incalcarea Constitutiei care nu permite sefului statului sa faca parte dintr-un partid politic si nici sa se amestece in disputele, chiar electorale, dintre partide.

Teodorescu a declarat ieri ca, in final, a fost aleasa o a treia cale, aceea ca Nastase "sa-si insuseasca" criticile lui Iliescu si sa mearga mai departe. La vremea respectiva, Nastase a infirmat ipoteza ca ar avea de gand sa demisioneze.

In acest context, a spus fostul sef al cancelariei, Nastase a mai facut un pas si l-a invitat pe Ion Iliescu sa vina in fruntea partidului, dupa expirarea mandatului de la Cotroceni. Invitatia i-a fost adresata la congresul din vara trecuta, dar la congresul de acum o luna, Iliescu a pierdut presedintia PSD in favoarea lui Mircea Geoana.

Pasul urmator in framantarile de asta vara a fost, spune fostul sef al cancelariei primului-ministru, organizarea de alegeri interne care au fost "lucrate". "Au fost in asa fel lucrate incat sa punem pe liste (electorale - n.n.) oameni trimisi de Iliescu. A fost o mare greseala, dar nu am avut ce face, atat timp cat adoptasem aceasta directie", a mai declarat Teodorescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24