Politică

Inca o cerere de eliberare a lui Miron Cozma

02.02.2004, 00:00 17



Liga Muncitorilor, Somerilor si a Defavorizatilor Social "Miron Cozma" cere amnistierea faptelor liderilor sindicali din Valea Jiului petrecute in timpul mineriadei de la Costesti, din 1999. Liga Miron Cozma cere, mai concret, guvernantilor sa aprobe un act normativ in acest sens, care ar reprezenta "un comprimis", dupa cum s-a exprimat conducerea acestei organizatii.
ea, mai spune aceeasi liga, ar "deschide drumul catre o negociere fructuoasa" intre guvern si sindicalistii din Valea Jiului. Solicitarea Ligii Miron Cozma apare in preabului unei greve generale in Valea Jiului, anuntata zilele trecute de catre minerii din zona.



O amnistiere a faptelor petrecute la inceputul anului 1999 l-ar privi, in mod direct, si pe Miron Cozma, aflat in inchisoare pentru mineriada petrecuta in 1991, cea soldata cu caderea Guvernului Petre Roman. Sentinta fusese data in 1999, pe cand minerii condusi de liderul lor de-atunci se aflau in plina mineriada, cea de la Costesti. Atunci, Miron Cozma a fost condamnat la 18 ani de inchisoare. Intre timp, Miron Cozma a mai primit o condamnare, in decembrie anul trecut, pentru mineriada de la Costesti. In acest caz, condamnarea a fost de zece ani de inchisoare. Alaturi de el au fost atunci condamnati si alti cinci lideri ai sindicatului pe care il conducea in 1999, la cate cinci ani de inchisoare.



Miron Cozma este un personaj a carui eliberare a mai fost pusa in discutie. A fost vorba, mai intai, de un recurs in anulare, in privinta caruia s-a pronuntat fostul procuror general, Tanase Joita, care l-a respins. Entru eliberarea sa a mai ramas solutia gratierii, la care s-a gandit, intr-o prima faza, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, dar care, procedural, nu are caderea sa solicite un astfel de demers. Apoi, a venit cererea de gratiere formulata chiar de Cozma, reprezentat de un avocat care este si parlamentar PRM. Toate de demersurile de eliberare ale lui Miron Cozma au aparut in perioada acestui mandat prezidential al lui Ion Iliescu. De altfel, presedintele tarii este cel care decide daca un incarcerat este gratiat sau nu. Solicitarea de gratiere a fost inregistrata in vara anului trecut. Nu are inca un raspuns.



Ion Iliescu s-a pronuntat, in ultimii trei ani destul de ambiguu in privinta eliberarii lui Miron Cozma.A vorbit, la un moment dat de gratiere partiala a lui Cozma, un termen care nu se bucura de o definitie in legislatia romana. A facut aluzii, ca si in cazul generalilor Chitac si Stanculescu, condamnati pentru Revolutia de la Timisoara, de ar fi vorba despre un proces politic. La un moment dat, mai precis in vara lui 2001, Ion Iliescu a vorbit si el de amnistiere - era vorba atunci de mai multe fapte, intre care a numit Piata Universitatii si mineriadele conduse de Miron Cozma. Amnistierea propusa de Ion Iliescu, desi a avut sustinerea unor senatori fideli ai sai din PSD, s-a izbit de un puternic val de respingere din partea societatii civile. Pe scurt, amnistierea era privita ca un gest suprem de restauratie, de dizolvarea unor responsabilitati care ii sunt atribuite si actualului presedinte pentru violentele petrecute la inceputul anilor 90. De aceea, este important daca, pana la finalul mandatului, Ion Iliescu il va elibera pe Miron Cozma din inchisoare, in virtutea unei decizii fie ea de amnistiere, fie de gratiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri