Politică

Inchisoarea pentru calomnie a fost eliminata, dar amenda ramane in cazier

23.03.2005, 00:00 110


Camera Deputatilor a eliminat ieri pedeapsa cu inchisoarea pentru calomnie, insa mentine caracterul penal al sanctiunii pentru acest delict.


In aceste conditii, decizia politica raspunde doar partial solicitarilor exprese adresate autoritatilor de la Bucuresti de catre Comisia Europeana care a pledat pentru dezincriminarea calomniei, insultei si ofensei aduse autoritatii.


Potrivit noilor reglementari, calomnia va fi pedepsita cu amenda de la 2.500.000 la 130.000.000 de lei, insa notabil este faptul ca acest delict ramane incriminat penal.


"Amenzile penale raman in cazierul persoanei condamnate", a explicat deputatul PRM Lucian Bolcas, de profesie jurist.


Decizia Camerei Deputatilor se armornizeaza cu noul Cod penal care va intra in vigoare incepand cu 29 iunie, act normativ ce prevede ca sanctiunea aplicata in cazul calomniei este amenda.


Tot cu amenda, cuprinsa intre 1,5 si 100 de milioane de lei va fi pedepsita insulta, au mai decis deputatii.


De asemenea, a fost eliminata pedeapsa cu inchisoarea pentru insulta sau calomnia savarsita nemijlocit ori prin presa contra unui functionar public care indeplineste exercitiul autoritatii de stat. Acest delict era, intr-o prima varianta, pedepsit cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda. Si aici insa este mentinut caracterul penal al sanctiunii intrucat amenda aplicata este de natura penala.


Eliminarea inchisorii pentru insulta, calomnie si ofensa aduse autoritatii a avut un traseu greoi si sinuos in Parlament, in pofida solicitarilor ferme venite de la Bruxelles cu privire la asigurarea libertatii de expresie si a libertatii presei. Sunt aspecte semnalate de catre Comisia Europeana in mai multe rapoarte de monitorizare.


In ultimul raport dat publicitatii in toamna anului trecut, oficialii europeni aratau ca lucrurile au inceput sa se miste in adaptarea legislatiei la standardele si practicile internationale in domeniul libertatii de expresie, insa semnalau ca deciziile politice nu si-au incheiat traseul in plan legislativ.


Era momentul in care Guvernul promova noul Cod penal ce elimina pedeapsa cu inchisoarea pentru calomnie, insulta si ofensa adusa autoritatii, insa se inregistra o ostilitate din partea Parlamentului.


Opozitia forului legislativ, in timpul fostei guvernari, s-a tradus prin mentinerea incriminarii calomniei si a ofensei aduse functionarilor publici intr-o ordonanta de modificare a Codului penal adoptata in 2002.


Respectiva ordonanta a fost retrimisa Parlamentului de presedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, care arata, intr-o scrisoare adresata forului legislativ, ca "nu se justifica" diferenta de tratament intre modul de sanctionare a insultei - numai cu amenda - si cel de sanctionare a calomniei - cu amenda si inchisoare.


Dupa trei ani, Camera Deputatilor a reexaminat ieri solicitarea lui Ion Iliescu si a decis eliminarea pedepsei cu inchisoarea pentru calomnie si ofensa adusa functionarilor publici. Camera Deputatilor este prima camera sesizata, urmand sa se pronunte in acest sens si Senatul. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO