Politică

Klaus Iohannis: România nu poate primi mai mult de 1.785 de refugiaţi

Klaus Iohannis: România nu poate primi mai mult de 1.785...

Autor: Mona Hera, Ştefan Pană

08.09.2015, 08:17 282

Preşedintele Klaus Iohannis spune că cifrele privind numărul refugiaţilor pe care ar urma să îi primească România, prezentate de ”diverse gazete”, sunt ”speculaţii jurnalistice”, precizând că nu există niciun proiect prezentat de Comisia Europeană, dar România nu poate primi mai mult de 1.785.

Klaus Iohannis a spus că în Consiliul Europei au avut loc mai multe discuţii succesive despre problema refugiaţilor.

”Prima, în luna martie, care a fost un fel de discuţie de explorare, Comisia Europeană încercând să vadă care este punctul de vedere al fiecărui stat membru. Atunci, am prezentat prima dată opinia României, opinia pe care mi-am însuşit-o, şi anume că este nevoie de solidaritate, dar este mai bine ca fiecare stat membru să stabilească singur câţi refugiaţi poate să primească - cote voluntare. Eu am optat pentru cote voluntare", a afirmat Iohannis.

El a precizat că această discuţie a fost reluată în luna aprilie într-un Consiliu extraordinar convocat la solicitarea Italiei, iar România a optat ”la fel”, respectiv pentru cote voluntare.

”Suntem perfect de acord că trebuie să fim solidari cu ţările unde au venit un număr mare de refugiaţi, suntem de acord să participăm la misiuni ale UE, la misiuni internaţionale pentru acombate fenomenul migraţiei ilegale", a declarat Iohannis.

Şeful statului a mai spus că la la sfârşitul lunii iunie Comisia a prezentat un concept care a conţinut cotele obligatorii.

"Eu nu am fost de acord cu acelea, de data asta şi alte state membre au fost contra cotelor obligatorii şi în final s-a ajuns la concluzia că ele nu pot fi impuse la acel moment. Fiecare stat membru analizează câţi refugiaţi poate primi, comunică asta şi Comisia va centraliza şi va face noi propuneri sub preşedinţia luxemburgheză. România a comunicat la începutul lui iulie că poate primi 1.785 de refugiaţi - 1705 care se află deja în perimetrul UE şi 80 care vor fi relocaţi, adică aduşi din afara Uniunii Europene", a mai spus Klaus Iohannis.

Potrivit preşedintelui, discuţiile privind migraţia au devenit foarte aprinse, iar pe acest fond au apărut speculaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO