Politică

Legile sanatatii merg la promulgare

30.03.2006, 00:00 9

Pachetul legislativ privind reforma in sanatate, promovat prin asumarea raspunderii guvernamentale si contestat de o parte a senatorilor PRM si PSD, a fost declarat constitutional de catre judecatorii Curtii Constitutionale.

Deciziile Curtii Constitutionale sunt definitive. Asadar, pachetul de legi va fi trimis spre promulgare presedintelui tarii.

La inceputul anului, aceiasi judecatori au decis ca prevederile dintr-un articol privind rectificarea bugetara pe anul 2005 - care a stat la baza demiterii de catre ministrul Eugen Nicolaescu a mai multor directori de spitale, inclusiv a lui Sorin Oprescu - sunt neconstitutionale.

In contestatia referitoare la pachetul legislativ inaintata Curtii, parlamentarii opozitiei au cerut respingerea articolelor din lege referitoare la conflicte de interese si incompabilitati.

Pachetul cuprinde 16 legi, dintre care cele mai contestate sunt legea privind organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania, legea spitalelor si legea asigurarilor sociale de sanatate.

Prevederi din aceste legi au fost criticate deopotriva de opozitie si de putere.

Presedintele Colegiului Medicilor, liberalul Mircea Cinteza, afirmase ca acestea incalca drepturile constitutionale la munca si libera asociere prentru ca impiedica sefii de spitale sa detina functia de presedinte al Colegiului.

De asemenea, Cinteza a apreciat ca prin separarea atributiilor administrative de cele medicale - prevedere inclusa in pachet - sefii de sectie "nu mai pot face o cariera medicala completa si nu mai vor putea sa garanteze in fata pacientilor calitatea actului medical prin revendicarea de resurse financiare corespunzatoare din partea directorilor de spitale".

Pachetul de legi privind reforma in Sanatate a fost lansat in luna octombrie a anului trecut, la initiativa ministrului sanatatii.

Din pachet a fost scos momentan proiectul legii farmaciei, a carui forma finala va fi stabilita in urma unor consultari intre expertii Ministerului Sanatatii si cei ai Uniunii Europene.

Ministrul propunea restrangerea la 4 unitati a numarului de farmacii pe care o companie putea sa le detina raportat la 100.000 de locuitori, insa comisia europeana s-a impotrivit acestei formule.

Guvernul a mai decis ca intr-una din legile acestui pachet sa introduca si o acciza suplimentara la alcool si tutun, pentru a descuraja consumul acestor produse.

PSD si PRM au cerut demiterea Guvernului in replica la adoptarea pachetului legislativ si au depus o motiune de cenzura intitulata "Antireforma sanatatii", fata de asumarea raspunderii Guvernului asupra proiectului de legi privind reforma in domeniul sanatatii. Motiunea a fost respinsa.

Potrivit ministrului de resort, liberalul Eugen Nicolaescu, primele efecte ale reformei in sistemul sanitar se vor vedea in ultimul trimestru al acestui an, in principal in pretul medicamentelor compensate, un alt obiectiv fiind inceperea constructiei la opt spitale regionale de urgenta.

"Vrem sa crestem costurile bugetare catre medicul de familie, astfel incat acesta sa poata sa desfasoare servicii suplimentare mai bine platite, dar care sa insemne si o profilaxie", a prognozat ministrul inaintea dezbaterii pachetului legislativ in Parlament.

"Reforma incearca sa faca o ordine profunda, substantiala, in acest sistem bolnav, care nemultumeste pe cea mai mare parte a cetatenilor", a mai spus Nicolaescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO