Politică

Liberalii rup "de facto" protocolul Aliantei

04.04.2006, 00:00 14

Doar numele Aliantei D.A. pare sa-i mai tina uniti pe liberali si democrati, care si-au transmis in ultimele zile doar mesaje razboinice, si numai prin intermediul presei.

PNL a anuntat ieri ca nu mai are subiecte de discutat cu PD si ca nu va mai participa la nicio sedinta a Aliantei in urmatoarele zile. Conflictul intre cele doua partide la guvernare a izbucnit in urma cu o saptamana, dupa ce reprezentantul PD in CNSAS a fost ales presedinte al institutiei, desi aliatii convenisera ca presedintia colegiului sa apartina PNL. Democratii spun insa ca CNSAS nu este o problema majora a guvernarii si au vorbit ieri despre propriile prioritati legate de integrarea in Uniunea Europeana, infrastructura si pensii.

"Nici un partid nu are dreptul sa faca agenda celuilalt", a declarat ieri presedintele executiv al PD Adriean Videanu, insa conducerea PNL nu este de acord cu acest raspuns si inca mai asteapta de la democrati o atitudine ferma in privinta conducerii CNSAS, adica retragerea sprijinului pentru presedintele Corneliu Turianu.

Pana atunci, ei au anuntat ca vor avea doar discutii "punctuale" cu PD si doar la nivelul co- presedintilor Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc sau ai liderilor de grupuri parlamentare.

In duelul la varf, jucatorii importanti par sa incline balanta inspre liberali. Atat presedintele UDMR, cat si cel al PSD au transmis mesaje prin care minimalizeaza temele preferate de amenintare ale PD: iesirea de la guvernare si alegerile anticipate.

Este rau pentru ca nu te poti intelege cu PD nemteste, sa stabilesti un lucru azi si ei sa se tina de cuvant pana la capat, a spus ieri Tariceanu la finalul unei reuniuni interne a conducerii liberale. "Promitem, ne angajam, vorbim mult si nu se intampla nimic", a adaugat el. Premierul se intreaba daca reuniunile conducerii Aliantei au rost, in conditiile in care, dupa ce liberalii si democratii se reunesc si iau anumite decizii, acestea nu se respecta. El a tinut sa sublinieze ca numai PD este cel care nu isi tine angajamentele in Alianta, desi la randul lor democratii i-au acuzat pe liberali de incalcarea repetata a protocolului. Mi-ar parea rau ca Alianta sa se rupa pentru ca PD nu-si respecta angajamentele, a afirmat Tariceanu.

Liderul PD Emil Boc a replicat insa cu propriile exemple de incalcare a intelegerilor cu liberalii: numirea sefului Loteriei Nationale, unde Tariceanu a semnat numirea Lilianei Ghervasiuc, propusa de PC, desi anterior hotarasera ca numirea va fi apolitica, din cauza afacerilor ministrului de stat George Copos (PC) cu fostul director al Loteriei. Boc a mai amintit si un diferend local, unde PNL refuza sa numeasca un viceprimar din partea PD.

Presedintele PD a sustinut ca formatiunea sa nu va iesi de la guvernare, insa nici nu va accepta ca in interiorul Aliantei "unii sa fie numiti ingeri si altii demoni". "Cu sau fara reuninunile Aliantei, PD merge mai departe, dragoste cu forta nu se poate", a mai spus Boc.

Cu, sau fara PD, cabinetul condus de Calin Popescu-Tariceanu ar putea beneficia de sustinerea parlamentara a opozitiei. "Am exclus posibilitati de colaborare in timpul campaniei electorale de anul trecut si nu vom face o astfel de greseala in acest moment sau in viitor", a declarat ieri presedintele PSD, Mircea Geoana.

Liderul social-democrat a precizat, totodata, ca nu exclude o eventuala colaborare cu alte partide politice, asa cum nu exclude nici posibilitatea unor eventuale alegeri anticipate, insa a refuzat sa spuna daca va inclina balanta catre PNL sau PD.

Despre alegeri anticipate a vorbit ieri si Marko Bela, presedintele UDMR, unul dintre cei care l-au sfatuit pe premierul Tariceanu sa renunte la alegeri anticipate in vara anului trecut. Marko a afirmat ca atitudinea colegilor de Coalitie il determina sa creada ca nu vor reusi sa-si duca mandatul pana in 2008, aratand ca "Uniunea este dispusa sa sustina alegerile anticipate". Liderul Uniunii a declarat ca, in interiorul Coalitiei, exista o "criza", "mai ales in ceea ce priveste sustinerea unor legi in Parlament". doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri