Politică

Liberalii si democratii negociaza pacea de toamna

Liberalii si democratii negociaza pacea de toamna

Liderii PNL si PD trebuie sa decida si pana unde se va merge cu "dosariada"

28.08.2006, 20:27 15

Liderii principalelor formatiuni la guvernare PNL si PD au convenit sa puna capat disensiunilor si se vor intalni astazi la una din vilele de protocol pentru a decide strategia de toamna a Aliantei D.A.
Nu e vorba nici de renegocierea protocolului Aliantei, nici de stabilirea unui plan secret pentru alegeri anticipate, au declarat ieri pentru ZF mai multe surse din conducerea celor doua formatiuni.
Ideea convocarii alegerilor anticipate a fost speculata intens in ultimele zile dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca daca in urma dosariadei va rezulta o alta majoritate, atunci singura solutie va fi declansarea scrutinului inainte de termen.
Procedural insa, alegerile anticipate sunt greu de declansat. Senatorii si deputatii trebuie sa voteze de trei ori impotriva propriului guvern pentru ca parlamentul sa fie dizolvat. Este greu de presupus insa ca PNL si PD vor reusi sa obtina dizolvarea parlamentului - este stiut ca cel putin PC are sanse infime de a trece singur pragul electoral - in ciuda faptului ca PSD a anuntat ca se pregateste deja de campania electorala.
Pentru liderii Aliantei este, asadar, necesar un mariaj de proba pana la o decizie capitala. "Este important ca in urmatoarele trei luni sa avem o relatie foarte buna, sa nu gresim, pentru ca ne asteapta raportul de tara, si daca lucrurile merg bine intre noi, ne-am putea gandi dupa acest termen la o renegociere a protocolului in favoarea PD, adica paritate pe listele electorale", au spus liberalii.
Pe agenda democratilor se afla relatia Aliantei cu formatiunile minore ale coalitiei, PC si UDMR, strategia pentru evitarea pierderii majoritatii la Senat in cazul in care conservatorii se vor retrage din Guvern, dar si problema dosariadei.
"Trebuie sa discutam despre pana unde se va merge cu deconspirarea, cum gestionam situatia democratilor cu dosare la CNSAS, Cristian Radulescu si Silvian Ionescu", au declarat surse de la varful PD. Mai multi liberali au cerut PD sa-i retraga sprijinul politic lui Silvian Ionescu, fost ofiter DIE, acum secretar executiv al partidului si lider al filialei sectorului 3 din Bucuresti.
In niciun caz insa nu se va discuta despre posibilitatea ca premierul Calin Popescu-Tariceanu sa plece comisar european, dupa integrarea in UE la 1 ianuarie 2007, asa cum a fost vehiculat in presa, sustin reprezentanti ai celor doua partide. "Sunt povesti", a spus vicepresedintele PD Cezar Preda, in timp ce ministrul transporturilor Radu Berceanu a afirmat ca o astfel de posibilitate este foarte putin probabila, din moment ce Romania va avea de gestionat un portofoliu neinsemnat la nivelul Comisiei.
"Inca nici nu se stie ce domeniu ne va reveni, poate o sa ne dea tunsul oualor cu carare pe dreapta si cum sa plece in conditiile astea? E omul numarul unu al PNL", arata ministrul. Posibilitatea ca Tariceanu sa paraseasca cabinetul si partidul este si mai putin probabila pentru liberali.
"Daca ar pleca, nu va lasa doar postul de premier, ci si pe cel din partid si in acest moment nu avem in PNL lideri pregatiti sa-i ia locul", a spus un lider liberal, care invoca si sondaje la nivel national in acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri