Politică

Mona Musca: Am semnat un angajament cu Securitatea

Mona Musca: Am semnat un angajament cu Securitatea

Numele conspirativ al deputatului liberal era "Dana"

11.08.2006, 19:19 251

Deputatul PNL Mona Musca a recunoscut, ieri, ca a semnat in 1977, la Timisoara, ca profesor, un angajament cu Securitatea, care viza oferirea de informatii necesare sigurantei studentilor straini.
"In 1977, dupa ce mi-am dat definitivatul, am luat un post la studentii straini din Timisoara. Imediat dupa angajare, dupa o discutie cu prodecanul, la parintii mei, la Timisoara, a venit la mine un domn care spunea ca se ocupa de problemele studentilor straini", a spus Musca. Ea a precizat ca, acel "domn" se numeste Eugen Lacatis si i-a cerut sa semneze un angajament - despre care i s-a spus ca era semnat de fiecare dintre profesori - privind furnizarea de note scrise referitoare la situatia, problemele si eventualele atitudini inamicale fata de Romania ale studentilor straini care invatau limba romana la Timisoara, in anul pregatitor dinainte de inceperea studiilor propriu-zise.
Musca este unul dintre initiatorii legii lustratiei si a sustinut de-a lungul vremii inlaturarea din viata publica a colaboratorilor fostei politii politice. Ea sustine insa ca nu a facut politie politica, ci ca doar a furnizat informatii care sa asigure siguranta cetatenilor straini. Mona Musca spune ca chiar a contribuit la prevenirea sau dezamorsarea unor conflicte intre acestia. Ea s-a referit la conflicte intre studenti greci si ciprioti, iranieni si irakieni si la problema unui student care avea afectiuni afective si psihice.
Deputatul a subliniat, insa, ca atitudinea ei, discutiile pe care le purta si informatiile pe care le transmitea oral catre prorectorul Universitatii referitoare la studenti si la problemele acestora nu au avut "nici o secunda caracter de politie politica". "Mi s-a spus: 'Dumneavoastra aveti o responsabilitate fata de studentii straini, pentru ca ei isi transfera uneori conflictele din tarile lor de origine, si exista si aici oameni care ii stimuleaza, astfel ca viata lor este cateodata in pericol'", a spus Musca, explicand de ce a semnat acel angajament.
Mona Musca a mai spus ca i s-a cerut sa semneze eventualele note informative cu numele de cod "Dana".
Mona Musca a facut aceste declaratii dupa ce si-a citit, miercuri, la CNSAS, dosarele intocmite de fosta Securitate. Deputatul a pus, joi, la dispozitia presei, cele doua dosare, primul continand o singura fila, iar celalat, 27 de file. Primul dosar cuprinde o lista de 15 materiale informative care ar fi fost furnizate de sursa "Dana" la Securitate, intre 8 septembrie 1977 si 13 octombrie 1978. Musca a explicat, insa, ca ea nu a depus materiale informative scrise si semnate si ca, probabil, ofiterul Lacatis a transformat in note informative si i-a atribuit caracterizarile pe care, ca orice profesor, le facea studentilor, in scris, la finele fiecarui an.
Parlamentarul liberal a declarat ca in al doilea dosar se afla informatii ale Securitatii despre ea, despre familia sa, despre fostul ei sot si despre modul cum a fost abordata de organele Securitatii, inclusiv o copie a angajamentului semnat. Intrebata daca regreta faptul ca a semnat acest angajament, Musca a spus ca nu regreta si ca nu este nimic anormal, pentru ca era vorba despre siguranta unor studenti pe teritoriul Romaniei si de protejarea intereselor tarii.
Solicitata sa precizeze de ce nu a anuntat despre acest angajament pana acum, in 16 ani de la Revolutie, Musca a raspuns: "Nu mi s-a parut esential, am crezut ca este vorba de un angajament pe care toti profesorii care lucrau cu studenti straini il semnau si l-am considerat ca pe un angajament de lucru in activitatea mea cu studentii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO