Politică

Mona Musca nu mai candideaza, iar liderii PD-L rasufla usurati

Mona Musca nu mai candideaza, iar liderii PD-L rasufla usurati

Musca a acuzat mass-media ca s-a focalizat excesiv asupra cazului sau

25.08.2008, 18:37 21

Fostul deputat liberal Mona Musca a spus ieri ca nu va candida la alegerile parlamentare din toamna, dupa ce liderul PD-L Neamt, Gheorghe Stefan, i-a oferit un loc intr-un colegiu din acest judet.
Musca nu a dat un raspuns referitor la aceasta oferta pana ieri, cand de altfel a fost prima ei iesire publica dupa demisia din Parlament de la inceputul anului trecut - dupa ce CNSAS a anuntat ca deputatul a fost colaborator al Securitatii.
Musca a sus ieri, referindu-se la verdictul CNSAS, ca in urma cu multa vreme "a facut o greseala pe care o regreta sincer", anume faptul ca "in calitate de tanar asistent universitar, a semnat un angajament care se referea strict la scolarizarea studentilor straini".
"Cu lipsa mea de experienta de viata, eram convinsa ca este procedura standard pentru cei care lucrau cu strainii. Am tratat-o ca pe o chestiune pur formala. Este un fapt evident pentru oricine citeste cu buna credinta dosarul pe care l-am publicat integral pe internet. Erau alte timpuri, iar logica sociala functiona dupa alte criterii, iar oamenii nu pot fi mereu invulnerabili', a spus Mona Musca.
Ea a tinut sa spuna ca "nu a facut nicio secunda politie politica", iar verdictul i s-a pus "exclusiv pe baza afirmatiei unui securist ca, intr-o discutie publica, in cancelarie, le-ar fi spus colegilor de catedra o banalitate: ca intre studentii greci exista si comunisti, si anticomunisti. Aceasta este singura proba pe care se bazeaza verdictul impotriva caruia ma lupt acum in instanta", a spus fostul deputat.
In opinia Monei Musca, "focalizarea atentiei mass-media in ultimii ani pe cazul sau este excesiva si se transforma in diversiune".
Presedintele PD-L, Emil Boc, a spus ieri dupa anuntul Monei Musca ca democrat-liberalii au luat act de hotarare, astfel ca nu va mai avea loc nicio discutie cu privire la candidatura ei.
Saptamana trecuta, multe voci provenind din fostul PD au protestat fata de posibilitatea ca Mona Musca sa revina in politica, ca membru al PD-L - este vorba de vicepresedintii Cezar Preda sau Ioan Oltean, in vreme ce fostii sai colegi din PNL, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan sau Raluca Turcan, s-au pronuntat in favoarea candidaturii. Ieri, Emil Boc a pus punct discutiilor despre oportunitatea candidaturii lui Musca, care, potrivit analistilor, generau tensiuni in partid.
"Mona Musca a incheiat sau a inchis o discutie inainte ca o asemenenea discutie sa fie deschisa in Biroul Permanent National al PD-L, prin anuntul care l-a fost facut. Am luat act de anuntul pe care l-a facut, in consecinta nu va mai fi niciun fel de discutie in interiorul PD-L, pentru ca declaratia doamnei Mona Musca a fost foarte clara si fara echivoc ", a spus Boc.
Potrivit informatiilor din presa, Mona Musca ar fi dat informari despre studentii straini, in anii 70, sub numele de cod "Eva" sau "Dana" in vremea cand preda la Timisoara.
Imediat dupa aparitia "dosarului" sau in mass-media, Mona Musca a organizat in aceeasi saptamana o conferinta de presa, in care a declarat ca "nu a ezitat sa semneze un angajament cu Securitatea strict pe siguranta studentilor straini si a statului roman in raport cu ei", dar angajamentul era doar in relatia sa cu institutia in care lucra.
Pe 19 septembrie 2006, Colegiul CNSAS decidea ca relatia deputatului Mona Musca cu Securitatea a fost de "politie politica". Ea a demisionat din parlament la inceputul lui 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO