Politică

Motiunea de cenzura intra in linie dreapta, PD si PLD se pregatesc de guvernare

Motiunea de cenzura intra in linie dreapta, PD si PLD se pregatesc de guvernare

Diaconescu le-a cerut parlamentarilor o "optiune de constiinta": fie mentinerea Guvernului, fie "deschid calea" catre o "noua formula de guvernare"

28.09.2007, 19:09 22

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a prezentat, ieri, textul motiunii de cenzura intitulata "1.000 de zile de haos. Sfarsitul guvernarii de dreapta" si le-a cerut parlamentarilor o "optiune de constiinta": fie decid mentinerea actualului Guvern, fie "deschid calea" catre o "noua formula de guvernare", cu un nou program de guvernare.
Motiunea PSD urmeaza sa fie votata miercurea viitoare.
Principalele critici care sunt aduse Guvernului se refera la introducerea cotei unice, la politica retrocedarilor si la infiintarea Fondului Proprietatea, care ar adanci, in opinia social-democratilor, discrepantele sociale.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a asistat ieri la citirea motiunii, nu a vrut sa faca niciun comentariu asupra textului motiunii. Cu o zi inainte afirmase ca daca PSD urmareste prin depunerea motiunii de cenzura intrarea la guvernare, a gresit "andrisantul", adaugand ca nu raspunde la santaj politic. Ieri, Geoana i-a replicat lui Tariceanu: motiunea de cenzura depusa de PSD reprezinta o "batalie politica" a social-democratilor, care reprezinta 4 milioane de romani, pentru a putea sa transforme mandatul primit in 2004 in politici publice, pe care actualul guvern este incapabil sa le elaboreze.
El a aratat ca saptamana viitore, la dezbaterea motiunii, toti parlamentarii PSD vor fi prezenti si o vor vota. "Va fi un vot secret, dar disciplinat. Sunt convins ca nu vor exista colegi care sa nu voteze motiunea", a spus Geoana, dupa ce in mediile politice a fost speculata indisciplina la vot a mai multor parlamentari social-democrati, in special cei grupati in jurul lui Ion Iliescu, care nu doresc sa demita guvernul, pentru a nu-i lasa posibilitatea presedintelui Traian Basescu sa numeasca un premier democrat.
Liderii democrati si cei liberal-democrati fac deja calculele pentru formarea Cabinetului PD sau PD-PLD, al carui premier sa fie Vasile Blaga sau Theodor Stolojan, iar ministri - Mircea Toader, Cezar Preda, Radu Berceanu, Mihai-Razvan Ungureanu, Monica Macovei, Ionut Popescu, Georghe Flutur, potrivit unor surse din ambele formatiuni citate de Mediafax. Liderii celor doua formatiuni iau in considerare ca, in cazul in care motiunea de cenzura a PSD va fi votata de Parlament, noul Cabinet sa fie monocolor PD sau bicolor PD-PLD.
Astfel, in cazul unui Guvern format din ambele partide, PD l-ar propune pentru functia de premier pe secretarul general Vasile Blaga, nume acceptat, pana la urma, de PLD, care l-ar dori pentru acest post pe liderul liberal-democrat Theodor Stolojan. Democratii, insa, resping, fara drept de apel, ipoteza Stolojan premier, avansand, eventual, varianta ca presedintele PLD sa preia o functie de ministru, eventual cel de Finante, plus portofoliul unic de vicepremier. Liberal-democratii nu accepta, insa, varianta ca Stolojan sa fie ministru, sugerand ca liderul PLD va fi sau premier sau nu va face parte deloc din Guvern.
PLD considera ca, in cadrul unor negocieri pentru formarea unui Cabinet Blaga, liberal-democratii ar putea sa ocupe trei portofolii ministeriale si il propun pe presedintele executiv Gheorghe Flutur la Agricultura, pe senatorul Ionut Popescu la Finante si pe vicepresedintele Mircea Cinteza la Sanatate. Pentru portofoliul de la Interne se califica Mircea Toader, fost secretar de stat in MAI si Alexandru Boer, fost consilier al lui Vasile Blaga la MAI. Pentru Ministerul de Externe este vehiculat numele lui Mihai-Razvan Ungureanu. Ministrul apararii ar putea fi vicepresedintele democrat Cezar Preda, in prezent presedinte al Comisiei SIE.
Pentru ocuparea postului de ministru al economiei este favorit Gheorghe Pogea, fost vicepremier care gestiona domeniul economic. Ministerul Justitiei i-ar putea reveni din nou Monicai Macovei. La fel, portofoliul Transporturilor ar putea sa-i fie oferit senatorului Radu Berceanu, Dezvoltarea Regionala - Ancai Boagiu, iar Mediul - Sulfinei Barbu. In cazul in care Guvernul va fi format doar de PD, numele premierului, Vasile Blaga, evident, nu se va schimba. Intr-un guvern monocolor PD, la Ministerul Sanatatii, deputatul Cristian Radulescu il poate inlocui pe Mircea Cinteza, iar la Agricultura, Valeriu Tabara poate ocupa portofoliul Agriculturii, in locul lui Gheorghe Flutur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO