Politică

Motoc a renunţat la postul de ministru după ce soţia sa a sesizat o incompatibilitate la CEDO

Motoc a renunţat la postul de ministru după ce soţia...

Autor: Ovidiu Bărbulescu, Alexandru Moise

24.11.2014, 21:00 1237

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că Iulia Motoc a sesizat că, prin numirea soţului ei la conducerea unei instituţii care este parte în numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), respectiv Ministerul Afacerilor Externe, ea ar intra într-o situaţie de incompatibilitate prevăzută în regulamentul Curţii.

În aceste condiţii, Mihnea Motoc l-a contactat pe premierul Victor Ponta, care îşi menţinea propunerea, şi i-a spus că, din acest motiv, va declina, în final, oferta de a ocupa un post de ministru.

Contactat de MEDIAFAX, premierul Victor Ponta a confirmat problema de incompatibilitate.

Regulamentul CEDO stabileşte că un judecător nu poate fi parte a unui caz dacă are un interes personal în acea speţă, inclusiv prin intermediul soţului, părintelui sau altei rude apropiate, o relaţie personală sau profesională ori o relaţie de subordonare cu vreuna dintre părţi.

Iulia Motoc este judecător la CEDO din decembrie anul trecut, după ce anterior a fost judecător la Curtea Constituţională.

În toamna anului trecut, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a ales-o pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România, prin intermediul Guvernului.

În iunie 2013, comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului avizaseră negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO.

Luni, premierul Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe şi l-a propus pentru această funcţie pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister, propunere acceptată de preşedintele Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO