Politică

Nastase, Stolojan si Basescu iau drumul Clujului sa-si sustina candidatii

17.06.2004, 00:00 18

La Cluj se concentraza in aceste zile cei mai importanti lideri politici, care vin sa dea mesaje de sprijin celor doi candidati calificati in turul al doilea pentru primaria municipiului: Ioan Rus, candidatul PSD, si cel al Aliantei PNL-PD, Emil Boc.
Cu Ioan Rus in dreapta, premierul Adrian Nastase a inaugurat ieri in apropierea orasului Cluj lucrarile la constructia autostrazii Transilvania Brasov-Bors, proiect ce va fi executat de compania americana Bechtel. Seful Executivului a tinut sa sublinieze asistentei - din care facea parte si candidatul aliantei de opozitie, Emil Boc - rolul pe care fostul ministru de interne l-a avut in executarea acestui proiect. "Paternitatea proiectului apartine Guvernul dar, cel care s-a batut in fiecare sedinta, cel care a insistat sa se aprobe si sa fie urgentat acest proiect, este Ioan Rus. Aceasta autostrada este rezultatul devotamentului adus la Bucuresti de Ioan Rus, care nu a vrut sa uite prioritatile judetului din care a plecat", a declarat premierul Nastase.
Initial, reprezentantii companiei americane Bechtel anuntasera ca lucrarile la constructia autostrazii vor fi inaugurate la 4 iulie, ziua nationala a Statelor Unite. Inceperea lucrarilor a fost devansata in ultimele zile iar reprezentantii opozitiei locale spun ca acest lucru ar avea legatura cu campania electorala.
Daca ieri primul ministru s-a afisat impreuna cu candidatul PSD, Ioan Rus, astazi, cei doi presedinti ai Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan si Traian Basescu, vor merge la Cluj sa dea un mesaj de sprijin in favoarea candidatului Emil Boc. Atat liderul PSD, cat si liderii opozitiei merg la Cluj sa-si sustina candidatul favorit intr-un moment in care Ioan Rus si Emil Boc isi aduc reciproc acuzatii grave si anunta ca se vor reclama reciproc la institutiile europene. Filiala Cluj a partidului de guvernamant a anuntat ieri ca va adresa Consiliului Europei si Internationalei Socialiste un protest fata de "extremismul promovat de filiala PD Cluj". In fapt, filiala partidului de guvernamant reclama folosirea de catre alianta a sloganului "PSD a fost dat afara din tara. Nu-l lasa sa intre in Cluj". Potrivit partidului de guvernamant, acest slogan incita la intoleranta, ura politica si segregare. In plus, filiala Cluj a PSD reclama faptul ca la sediul PD din oras, portreatul lui Ioan Rus atarnand in streang. "Autorul moral al acestui gest de inspiratie nazista este Emil Boc", afirma PSD Cluj, intr-un comunicat.
De cealalta parte, si PD anunta ca va adresa o plangere Consiliului Europei impotriva aparitiei in doua cotidiene centrale a unei caricaturi in care candidatul Aliantei PNL-PD, Emil Boc este infatisat drept gardian nazist. Emil Boc a spus ca va protesta la organismele europene intrucat s-au alaturat simboluri naziste fotografiilor sale. In plus, el spune ca nu are nici o indoiala ca aceasta caricatura, expusa si pe strazile Clujului este "opera PSD Cluj".
O alta disputa de care sunt legate numele celor doi candidati de la Cluj implica Universitatea Babes-Bolyai. Secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, a anuntat ieri ca a fost trimisa Curtii de Conturi o contestatie privind implicarea ilegala in campania electorala a Universitatii Babes-Bolyai. Este vorba, spune Agathon, de publicarea in presa locala a unor machete electorale, sub sigla Universitatii Babes Bolyai, in care candidatul PSD Ioan Rus este atacat indirect. Rectorul Universitatii, Nicolae Bocsan, a negat ieri orice implicare si a calificat acuzatiile partidului de guvernamant drept "o campanie de falsuri si minciuni".
 Acuzatiile politice de la Cluj au polarizat atentia insa, pe ultima suta de metri a campaniei electorale, atacuri similare nu au lipsit nici intre candidatii la primariile de sector. PSD, de pilda, a difuzat un spot publicitar in care candidatul aliantei la primaria sectorului 1, Andrei Chiliman, era acuzat ca a falimentat Fondul SAFI si ca a mintit in ceea ce priveste completarea declaratiei de avere. Consiliul National al Audiovizualului a cerut ieri radiodifuzorilor sa opreasca difuzarea acestui spot electoral intrucat contine acuzatii nedovedite, cu incidenta penala la adresa contracandidatilor. In plus, CNA atrage atentia ca acest spot incalca legea alegerilor locale. Acuzatii de acest fel au fost lansate si intre candidatii primariilor din sectoarele 2 si 3.
In plus, cu cateva zile inainte de alegeri, PSD pune din nou in discutie sigla Aliantei PNL-PD, pe care a mai contestat-o in urma cu cateva luni.
PSD a depus, ieri, la Biroul Electoral Central, alte doua contestatii in care se arata ca Alianta "Dreptate si Adevar" PNL-PD ar fi folosit un "alt semn electoral" decat cel aprobat, adica "DA" in loc de "D.A.". BEC a luat decizia sa le trimita la Politie.
O prima contestatie depusa de PSD, vizeaza difuzarea la un post de televiziune a unui videoclip electoral apartinand Aliantei "Dreptate si Adevar" PNL-PD, in care semnul electoral este prezentat "intr-o varianta care a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti", initialele "D.A.", care apar in macheta publicitara, fiind inlocuite de cuvantul "DA". Aceeasi inlocuire apare si pe un afis electoral, folosit in timpul unei intalniri electorale la care se face referire in videoclip, se mai spune in nota PSD. La contestatia depusa, PSD a anexat mai multe fotografii, in document fiind precizat ca se transmite BEC si videoclipul intreg. Intr-una din fotografii apareau sigla PNL, cea a PD si textul "DA pentru Romania".
Reprezentantul PNL in BEC, Dan Motreanu, a sustinut ca este vorba de o "confuzie", fiind vorba de sloganul folosit in alegeri, separat, de PD si de PNL, iar nu de semnul electoral al Aliantei. El a apreciat ca, "prin acest ciclu de contestatii", PSD incearca sa interzica folosirea cuvantului "DA" de catre PNL si PD.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri