Politică

Nici magistratii nu cred in independenta justitiei

18.05.2004, 00:00 13

Peste 80% dintre magistratii romani considera ca independenta justitiei este "inexistenta sau ineficienta", afirma seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele.
Declaratia a fost facuta ieri la lansarea proiectului de lege privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, unul dintre proiectele prezentate de Guvern drept garantii ale depolitizarii justitiei. Seful Delegatiei Comisiei Europene citeaza un studiu preliminar al Ministerului Justitiei si spune ca doar Consiliul Superior al Magistraturii poate fi garantul independentei justitiei.
Proiectul de lege privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii este acum in dezbaterea Comisiei juridice a Parlamentului. Face parte din pachetul legislativ privind reforma in justitie, in care mai sunt incluse proiectele de lege privind declararea falimentului, a executarii pedepselor, a statutului magistatului, a organizarii judecatoresti, modificarea Codului Penal si de procedura penala.
Guvernul de la Bucuresti s-a angajat in fata institutiilor europene sa adopte aceste legi pana la 1 iunie. Si nu in orice conditii. Comisarul european pentru extindere Gunter Verheugen a cerut autoritatilor ca legile prezentate ca o garantie a depolitizarii justitiei sa aiba sprijinul societatii civile, al asociatiilor profesionale din domeniu si a partidelor de opozitie. Termenul de 1 iunie pare greu de indeplinit in conditiile in care proiectele legislative sunt blocate la Comisia juridica iar dezbaterea lor este afectata de faptul ca mai multi parlamentari sunt implicati in campania electorala. De altfel, de la inceputul campaniei electorale Parlamentul si-a scurtat considerabil programul iar parlamentarii prezenti la dezbateri sunt din ce in ce mai putini. Ieri Guvernul a facut un nou apel la adresa Parlamentului sa adopte pana la sfarsitul sesiunii legislative proiectele de lege ce constituie prioritati pentru finaizarea negocierilor de aderare.
Un apel similar vine si din partea negociatorului-sef in relatia cu UE, ministrul delegat Vasile Puscas, ca aceste legi sa fie adoptate in regim de urgenta. "Suntem intr-un moment politic deosebit, dar implicarea colegilor parlamentari in campania electorala cred ca nu va afecta calitatea si ritmul legiferarii", apreciaza ministrul Puscas. Din partea societatii civile nu vin semnale mai incurajatopare. Mai multe asociatii civice care au constituit Alianta pentru Justitie Europeana in Romania acuza Guvernul ca prin proiectul de lege referitor la Consiliul Superior al Magistraturii pastreaza controlul politicului asupra justitiei intrucat rolul ministrului justitiei in cariera magistratilor mai este inca resimtit.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri