Politică

Noi sarje impotriva Guvernului dinspre Palatul Cotroceni

12.07.2006, 19:03 14

In timpul ceremoniei de investitura in functia de vicepremier a lui Bogdan Pascu, presedintele Traian Basescu a criticat din nou Guvernul pentru ca nu restructureaza administratia centrala.
Administratia centrala din Romania nu se intalneste cu cea locala si, de multe ori, membrii Guvernului promoveaza public teme de interes secundar, care nu sunt cuprinse in programul de guvernare aprobat de Parlament, a afirmat presedintele.
Pascu, membru in conducerea Partidului Conservator, a fost nominalizat la sfarsitul lui iunie pentru a ocupa locul din Guvern ramas liber dupa plecarea lui George Copos. Anterior, liderii PC il desemnasera pentru aceasta functie pe presedintele formatiunii Dan Voiculescu, dar acesta a renuntat la functie in urma deciziei CNSAS potrivit careia, in perioada comunista, ar fi colaborat cu Securitatea.
Ieri, Basescu a remarcat ca Bogdan Pascu (34 de ani) este un ministru de stat tanar si i-a cerut sa ii convinga pe membrii Guvernului sa accepte reforma administratiei si institutiilor din Romania. Inainte de investire Pascu declarase ca spera sa poata promova politicile Partidului Conservator in Guvern din pozitia de vicepremier. In replica, Basescu i-a recomandat ieri lui Pascu sa nu uite ca Guvernul Romaniei nu are aceleasi programe ca partidele politice si ca exista un program de guvernare votat de Parlament.
Reforma administratiei centrale este o tema des intalnita pe agenda sefului statului in ultima perioada. In discursul pe care l-a tinut luna trecuta in Parlament, Basescu a criticat dur lipsa reformei in acest domeniu. Tema reformarii administratiei si cea a restructurarii Executivului a fost lansata de Partidul Democrat, care pleda pentru masuri rapide, insa liberalii in frunte cu premierul Calin Popescu-Tariceanu au amanat dezbaterea pen-tru la toamna, dupa raportul de monitorizare al Comisiei Europene.
Tot la tema reformei administratiei centrale s-a referit si consilierul prezidential Theodor Stolojan la o emisiune televizata luni seara, in timpul careia l-a criticat pe premierul Calin Popescu-Tariceanu si pe apropiatii sai din Executiv. Stolojan sustine ca acestia au "bagatelizat" proiectul presedintelui Basescu pentru perioada postaderare, care viza descentralizarea administratiei si reforma institutiilor. Consilierul prezidential crede ca, daca in prezent exista o frana in dezvoltarea Romaniei, aceasta este administratia publica.
"Domnul Tariceanu nu are nici o alta scapare decat sa dea drumul reformarii administratiei publice. E inconsecvent sa critici sistemul de administratie de pe vremea lui Adrian Nastase si sa te opui reformei si descentralizarii, cand presedintele propune asa ceva", a spus consilierul prezidential. Consilierul a spus ca face aceste declaratii ca membru PNL, fondator al Aliantei D.A. impreuna cu Traian Basescu si care a muncit ca PNL sa aiba pozitia de lider in Alianta, in momentul in care vede "niste eforturi distruse de actuala conducere a PNL".
"Nu eu am luat decizia de a nu fi un partener al domnului Basescu, ci domnul Tariceanu. Nu eu am luat decizia sa numesc PD ca adversar al PNL, cum fac unii din conducerea PNL. Nu am ce sa ii fac domnului Tariceanu, daca el asa considera", a spus Stolojan.
Stolojan a criticat prestatia premierului Tariceanu, caruia i-a acordat "nota sase", pentru mediocritate si inconsecventa.
"Nu as critica tot Guvernul, pentru ca exista si ministri care si-au facut treaba. Dar pentru neimplicare si inconsecventa, ii acord domnului Tariceanu o nota de mediocritate, nota sase", a spus Stolojan. El a s-a referit in termeni duri si la "gafele" ministrului apararii, Teodor Atanasiu, care, "in mod inadmisibil", se bucura inca de sustinerea partidului.
El a negat in timpul emisiunii ca obiectivul sau nu este sa fie premier si a spus ca isi doreste ca Romania "sa aiba parte de o guvernare in folosul cetatenilor.
El a precizat ca, in septembrie, va prezenta, impreuna cu un grup din PNL, o platforma politica pentru reformarea si revigorarea partidului si a afirmat ca PSD ar putea deveni un aliat al liberalilor, daca va scapa de oamenii "patati".
"Daca PSD va scapa de oamenii care l-au adus unde l-au adus, care au probleme cu DNA, daca face o reforma reala, daca va scapa de zgura, atunci este un partid care poate fi luat in discutie", a spus Stolojan.

Adriana Saftoiu a depus plangere la Parchet impotriva lui Atanasiu
Consilierul prezidential Adriana Saftoiu l-a reclamat la Parchetul instantei supreme pe ministrul apararii Teodor Atanasiu pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Potrivit unui cotidian central, Atanasiu ar fi declarat: "Am si eu, va repet, am si eu o Directie intreaga de informatii, care imi spunea ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni pe surse credibile din preajma Palatului... Deci, nu e cazul sa-mi spuneti ce se difuzeaza de acolo". Consilierul prezidential a precizat, ieri, ca nu doreste sa faca din acest demers un eveniment mediatic, ci doar ca institutiile abilitate ale statului sa se pronunte asupra declaratiilor facute de ministrul Atanasiu. "Ministrul Atanasiu a facut destule declaratii. Doresc doar ca aceasta chestiune sa fie rezolvata in mod institutional", a spus Saftoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO