Politică

Oficialii dau copy-paste la discursurile de la începutul crizei

Autor: Adelina Mihai

10.11.2011, 00:04 63

Cei mai puternici oameni din politica românească repetă în această toamnă discursurile optimiste din anul 2008, când criza lovea pe toată lumea, dar în România "situaţia era sub control", împrumuturile de la FMI erau o variantă exclusă, iar economia urma să crească cu 2% în anul următor.

ZF a făcut o paralelă a discursurilor pe care le-au avut cei mai înalţi oficiali din administraţia publică în noiembrie 2008 şi cele din ultima lună.

"Cu certitudine, nu vom rămâne în afara efectelor acestei crize. Însă ţara noastră dispune de resursele necesare pentru depăşirea acestei situaţii", spunea preşedintele Traian Băsescu pe 7 noiembrie 2008. Scăderea PIB-ului cu 7% în 2009 şi cu 2% în 2010 l-a contrazis dramatic.

"Toate centurile de siguranţă pe care ar fi trebuit să le avem şi în 2008, astăzi le avem", spunea Băsescu în urmă cu o săptămână. În prezent, Europa se luptă să salveze Grecia, iar Italia devine şi ea o "oaie neagră" a zonei euro, la Bucureşti se vorbeşte despre faptul că România este sub control deşi în proporţie de aproape 20% sistemul bancar este controlat de instituţii elene, iar o mare bancă italiană este prezentă în top 10 bănci din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO