Politică

OLAF, cu ochii pe Romania

05.12.2003, 00:00 16

Raportul OLAF privind numarul sesizarilor primite din Romania indica faptul ca exista probleme, dar poate reflecta si o obisnuinta a cetatenilor de a reclama anumite situatii, a declarat ieri ministrul Integrarii Europene, Alexandru Farcas.
"Raportul arata ca exista probleme, dar poate si o obisnuinta. Este clar ca legea trebuie respectata, altfel vom pierde resurse importante", a spus Farcas.
Raportul pentru iunie 2002 - iunie 2003 al Oficiului European pentru Lupta - Antifrauda (OLAF) indica faptul ca, dintre tarile candidate, Romania are cel mai mare numar de dosare raportat. Acest lucru este insa apreciat de institutia din subordinea Comisiei Europene drept o dovada a transparentei totale manifestate de autoritatile de la Bucuresti in relatia cu Bruxellesul. Statele care primesc fonduri europene au obligatia sa raporteze OLAF, cazurile de finantari asupra carora planeza suspiciuni de fraudara. Romania a raportat in perioada amintita 41 de cazuri pentru fondurile Phare, 10 referitoare la fondurile ISPAT si trei referitoare la fondurile SAPARD. Institutia cu care OLAF colaboreaza direct in Romania este Corpul de Control al Guvernului. Seful acestei institutii Victor Ponta a declarat ca noua dosare au fost trimise deja Parchetului care a declansat anchete. In cazurile in care se dovedeste ca finantarile europene au fost deturnate, banii trebuie inapoiati cei vinovati urmand sa raspunda in fata legii potrivit dreptului comun. OLAF apreciaza in raport ca a colaborat bine cu autoritatile romane, mai bine decat cu alte tari candidate. La mare distanta de Romania ca numar de dosare raportate se afla Lituania (16 dosare), Polonia (zece dosare), si Bulgaria (noua dosare). Anchetele OLAF au vizat, in perioada amintita, in intreg spatiul UE, sume care depasesc 850 de milioane de euro. Raportul organismului antifrauda arata ca au fost efectuate 805 anchete si s-a dispus inceperea altor 375. Un numar de 75 de anchete au vizat acuzatiile de coruptie si fraude din cadrul institutiilor europene. Constatand diferentele in ceea ce priveste nivelul de implicare a autoritatilor nationale responsabile pentru investigarea fraudelor, directorul OLAF, Franz-Herman Bruener, a cerut crearea unui Parchet european care sa raspunda de protejarea intereselor financiare ale UE, asa cum prevede si proiectul european de Constitutie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO