Politică

Omul de afaceri Cristian Burci, încă 60 de zile sub control judiciar

Omul de afaceri Cristian Burci, încă 60 de zile sub...

Autor: Ionut Jifcu

06.07.2016, 12:17 268

Atât în cazul lui Burci, cât şi al lui Vilson Stancu, membru în CA Romvag, şi al Denisei Turcu, fost administrator special al "Adevărul”, procurorii DIICOT Olt au decis să prelungească controlul judiciar cu încă 60 de zile, inculpaţii contestând ordonanţa la Tribunalul Olt.

Judecătorii au respins această solicitare, definitiv, obligându-i pe cei trei şi la plata a câte 100 de lei, cheltuieli judiciare.

Cristian Burci fusese pus, la sfârşitul lunii aprilie, sub control judiciar pe 60 de zile, de Tribunalul Olt, în dosarul în care este acuzat de devalizarea Romvag Caracal. De asemenea, această măsură a fost luată şi pentru Ion Dinoiu, fostul director ROMVAG Caracal, Clara Clementina Gheocov, fost director al ROMVAG şi actual administrator special al "Adevărul”, Denisa Turcu, fost administrator special al "Adevărul”, şi Vilson Stancu, membru al CA Romvag.

Potrivit procurorilor DIICOT Olt, cel care a cumpărat ROMVAG de la statul român, omul de afaceri Cristian Burci, începând cu anul 2006, a iniţiat un grup infracţional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, dar şi de alte opt persoane.

Anchetatorii arătau că membrii grupului condus de Burci au prejudiciat ROMVAG Caracal şi bugetul statului prin abuz în serviciu şi delapidare, în valoare de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane şi societăţi comerciale la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate, au reuşit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei, iar prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, au creat un prejudiciu statului român în sumă de 25.646.825 lei.

Surse DIICOT Olt au declarat corespondentului MEDIAFAX că Burci a devalizat fosta fabrică de vagoane ROMVAG Caracal prin metoda "suveica”. Acesta şi acoliţii săi au înfiinţat un off-shore în Luxemburg care a luat de la societatea din Olt un împrumut care a ajuns la peste şapte milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO