Politică

Ordonanta privind privatizarea CEC merge la promulgare

24.05.2006, 00:00 12

Camera Deputatilor a adoptat ieri Ordonanta 199/2005 privind unele masuri pentru continuarea privatizarii CEC, care stabileste, pe langa vanzarea pachetului majoritar catre un investitor strategic, vanzarea unui pachet de actiuni de 5% catre salariatii societatii. Acestia din urma va trebui sa achizitioneze actiunile cu banii jos, deputatii eliminand prevederea din ordonanta Guvernului potrivit careia salariatii puteau sa cumpere actiuni la CEC contractand credite cu dobanda subventionata.

Ordonanta merge la promulgare, ea fiind anterior votata si de Senat.

Deputatii au introdus in lege o prevedere noua potrivit careia statul mai garanteaza in proportie de 100% depozitele populatiei la CEC doar pana la 31 octombrie 2006. Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu (care este si membru in Comisia de privatizare a CEC), a declarat pentru ZF ca amendamentul a fost introdus la cererea Comisiei Europene. In prezent, depozitele populatiei la CEC sunt garantate in proportie de 100% de catre stat. Dupa 31 octombrie depozitele vor fi garantate - potrivit normelor privind garantarea depozitelor in sistemul bancar - intr-un cuant de maxim 15.000 de euro.

Ministrul de finante Sebastian Vladescu care este si seful Comisiei de privatizare a declarat la inceputul saptamanii ca CEC va fi vanduta pana la finele acestui an. Potrivit textului Ordonantei, pe langa pachetul de 69,9% din actiunile CEC care va fi vandut unui cumparator strategic, 5% dintre actiuni vor fi vandute catre salariatii si pensionarii cu ultimul loc de munca la CEC la un pret egal cu cel din cazul vanzarii pachetului majoritar. Potrivit unui amendament propus de Comisia de politica economica si adoptat de plenul Camerei Deputatilor, nu vor putea cumpara actiunile incluse in acest pachet de 5% membrii Consiliului de Administratie al CEC. Potrivit ordonantei initiale membrii Consiliului de administratie puteau cumpara actiuni.

Vanzarea actiunilor din pachetul de 5% destinat salariatilor si pensionarilor CEC se va face in termen de cel mult doi ani de la data vanzarii pachetului majoritar, in mod direct catre acestia. In plus, cei care vor cumpara aceste actiuni vor fi obligati sa plateasca sumele respective in mod integral la momentul cumpararii, fiind, asadar, eliminata varianta propusa de Executiv, care prevedea posibilitatea acordarii unor credite in acest scop, cu dobanda subventionata.

Bunurile imobile din patrimoniul CEC, evidentiate la data de 30 iunie 1996, constituie proprietatea privata a acestei societati, urmand regimul juridic de drept comun pentru proprietatea privata, mai prevede Ordonanta.

Ordonanta a fost adoptata cu 145 de voturi "pentru", 106 "impotriva" si 3 abtineri. In favoarea ordonantei au votat deputatii UDMR, PC, ai minoritatilor, ai PNL (cu exceptia lui Emilian Francu, care s-a abtinut) si cei ai PD (cu exceptia lui Augustin Zegrean, a lui Ioan Oltean si a lui Daniel Buda, care au votat impotriva). Deputatii PSD si PRM au votat "impotriva". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO