Politică

Palatul Cotroceni solicita restrangerea activitatii PNA

14.04.2005, 20:25 28

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat iar, in sedinta Consi-liului Superior al Magistraturii (CSM), sustinerea fata de institutiile judiciare, carora le-a cerut sa-si faca in continuare datoria, si a cerut totodata restrangerea sferei de activitate a PNA pentru a se putea concentra pe descoperirea marilor corupti.

Traian Basescu a participat, ieri, pentru a doua oara, la o sedinta a CSM, la care unul din subiectele de discutie a fost raportul de activitate al Parchetului National Anticoruptie (PNA) pe 2004. Sedinta a avut loc cu usile inchise, iar presedintele a plecat fara sa faca declaratii presei.

Lupascu a declarat, la finalul sedintei, ca a vizat activitatea magistratilor si raportul de activitate al magistraturii pe 2004.

Dupa dezbaterile care au avut loc pe marginea raportului PNA, Traian Basescu a adresat un mesaj referitor la activitatea acestui Parchet, a mai spus Lupascu. "Mesajul presedintelui Traian Basescu a fost ca PNA a desfasurat in general o activitate buna, dar ca mai exista si probleme privind eficienta institutiei. Presedintele a insistat asupra restrangerii sferei de activitate a PNA doar cu privire la marea coruptie si ca aceasta institutie sa aiba o atitudine mai ofensiva", a mai spus Lupascu.

Presedintele CSM sustine ca presedintele Traian Basescu "nu a facut nici un repros".

Presedintele a cerut restran-gerea sferei de activitate a PNA la marea coruptie, o mai buna selectare a procurorilor acestei institutii, deoarece unii dintre ei chiar ii informeaza pe inculpati sa nu se prezinte la parchet, deoarece urmeaza sa fie arestati.

Seful statului a declarat ca atributiile PNA sunt extrem de largi, iar cea mai mare parte a cazurilor solutionate se refera la cazurile mici de coruptie sau cazuri rezultate in urma unor denunturi. El a apreciat ca de coruptia mica se poate ocupa orice procuror si nu procurorii PNA, care au salarii mai mari cu 40% tocmai pentru ca lucreaza in aceasta institutie.

Traian Basescu a precizat ca i-a cerut procurorului general al PNA Ioan Amarie sa creasca nivelul calitatii profesionale a procurorilor din aceasta institutie.

Seful statului a declarat ca a cerut, de asemenea, in sedinta CSM, gasirea formulelor de promovare a procurorilor tineri. El a precizat ca modificarile legislative vor ajuta la "primenirea" magistratilor.

Basescu a mai solicitat "croirea drumului in ambele sensuri", aratand ca s-a construit drumul spre cariera, dar nu si drumul inapoi. El a precizat ca un procuror ajuns la Parchetul ICCJ care nu mai este eficient la acest nivel trebuie sa aiba posibilitatea sa revina la un parchet dintr-un judet. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO